HAJDUK

Sinoć se gledala najveća drama u povijesti Hajduka. Split slavio golove iz '84.

Index

SINOĆ je u splitskom parku Zvončac održano druženje navijača Hajduka naziva Pod bijelim barjakom. Događanje je započelo u popodnevnim satima druženjem najmlađih s klupskom maskotom Ricom te raznim prikladnim sadržajima, a kasnije su pristigli i neki bivši te sadašnji igrači.

"Navijači Hajduka oduvijek su zaštitni znak kluba. Već od 1911. godine Hajduk ima članove, a kroz cijelu 108-godišnju povijest upravo su navijači bili ti koji su na razne načine sudjelovali u brojnim važnim događajima poput postavljanja rasvjete na Starom placu ili izgradnje Poljuda. Jednako tako je i danas, pod istim barjakom, stojimo za Hajduk", poručili su iz udruge Naš Hajduk.

Središnji događaj koji je privukao najviše navijača bilo je zajedničko gledanje utakmice Hajduk - Sparta iz 1984., nakon koje je Hajduk izborio ulazak u polufinale Kupa UEFA.

Teška situacija uoči uzvrata

Nakon što su u prvoj utakmici protiv Sparte u Pragu hajdukovci pokazali jako malo, uz dosta kalkulantski pristup, minimalni poraz bio je čak i povoljan rezultat pred uzvrat. Dževadu Prekaziju, Hajdukovom pojačanju u zimskom prijelaznom roku, nije manjkalo optimizma.

"Mislim da, iako smo znatno oslabljeni, možemo proći dalje. U Pragu smo igrali protiv fanatičnih navijača i protiv suca pa smo pretrpjeli minimalni poraz. U Splitu ćemo imati 12. igrača i to će odlučiti utakmicu", izjavio je Prekazi uoči uzvratne utakmice.

Zbog kartona zarađenih u Pragu Bijeli nisu mogli računati na braću Zlatka i Zorana Vujovića te Branka Miljuša, a zbog ozljede je neplanirano otpao i Dušan Pešić. S obzirom na takvu situaciju, nije se moglo otvoreno napasti Spartu, a trener Nadoveza inzistirao je na tome da svi budu strpljivi.

Najdramatičnija utakmica u povijesti kluba

Na Poljudu su se, prema podacima iz tadašnjih sportskih dnevnika, okupile nevjerojatne 53 tisuće ljudi. Ispočetka je bilo dosta pogrešaka u igri, a glavna uzdanica domaćih Blaž Slišković nije izgledao inspirirano. Ipak, 18. minuta bila je nagovještaj prekrasne večeri.

Nakon prekida koji je izveo Prekazi Jerolimov je glavom spustio loptu na nogu Ivana Gudelja koji je rasparao protivničku mrežu. Hajduk je imao dobar rezultat, ali ga je to vodilo samo u produžetke.

Do produžetaka se moglo vidjeti dosta prilika na obje strane, a Hajdukov je gol u nekoliko izglednih situacija sačuvao vratar Zoran Simović.

Ključni trenutak utakmice, a jedan od najslavnijih u povijesti kluba, bio je kada je Blaž Slišković u pretposljednjoj minuti drugog produžetka zabio gol iz slobodnog udarca. Očekivao se nabačaj, ali je Baka lukavo pucao na prvu stativu i prevario Spartinog vratara Olejara.

Poljud je proključao, a Hajduk je tim golom osigurao nastup u polufinalu gdje ga je čekao Tottenham, kasniji osvajač natjecanja. 

Od momčadi koja je nastupila protiv Sparte prisutni su bili Ivan Gudelj i Drago Čelić, dok su predstavnici današnje momčadi Bijelih bili Stanko Jurić i Marin Jakoliš koji propuštaju utakmicu u Osijeku.

Kako možete vidjeti, proslave golova ni u ovom slučaju nisu izostale.

Pročitajte više