Sjećanje na Inter nije izblijedjelo: Barca se boji samo jednog čovjeka

PRED nama je treći od ukupno četiri El Clasica koji će Real Madrid i Barcelona odigrati u nepuna tri tjedna. Nakon španjolskog prvenstva i Kupa kralja, klubovi će odmjeriti snage u najjačem klupskom natjecanju na svijetu, nogometnoj Ligi prvaka.

Real u ovaj susret ulazi kao lagani favorit, jer osim prednosti domaćeg terena, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je u dva posljednja okršaja protiv Barcelone uspio ukrotiti njene najveće zvijezde. U spomenutim je dvobojima Barcelona postigla tek jedan gol i to iz jedanaesterca (Messi).

"Prihvaćamo da je Real favorit u ogledima Lige prvaka. Mogu shvatiti zašto se tako priča, jer su osvojili Kup kralja i jer igraju dobro. Možda trenutno nismo u najboljem fizičkom stanju za igrati na Bernabeuu, ali emocionalno smo vrlo dobro. Spremni smo prihvatiti izazov. Imamo veliko povjerenja sami u sebe, a ja imam veliku vjeru u svoje igrače", rekao je uoči susreta Barcelonin trener Pep Guardiola.

Mourinho: Sposobni smo pobijediti na bilo kojem stadionu

U Realu se uzdaju u svog trenera Josea Mourinha da će uspjeti ponoviti podvig iz prošle godine kada je s Interom porazio Barcelonu u polufinalu Lige prvaka. Inter je tada slavio s ukupnih 3:2 i kasnije pobjedom na minhenskim Bayernom u finalu došao do naslova.

Realu je pobjeda nad Barcelonom u finalu Kupa kralja (1:0 u produžetku) donijela veliko samopouzdanje i igrači to u svojim javnim istupima stalno iskazuju. U već sljedećoj utakmici Real je na gostovanju kod Valencije u španjolskom prvenstvu slavio s nevjerojatnih 6:3 s rezervnom momčadi, a u tom je susretu već na poluvremenu imao prednost 4:0.

"Možemo završiti ovu sezonu snažno i imamo osjećaj da smo sposobni pobijediti na bilo kojem stadionu. Pobijedili smo i odigrali spektakularan nogomet i to sve nakon osvajanja kupa", komentirao je Realov trener Jose Mourinho neposredno nakon velike pobjede nad Valencijom.

Real je izbacio Barcelonu dva puta u isto toliko međusobnih polufinalnih dvoboja Lige/Kupa prvaka, te je kasnije oba puta osvojio naslov. Dogodilo se to 1960. (ukupno 6:2) i 2002. godine (ukupno 3:1).

Ukupan međusoban omjer Reala i Barcelone u svim natjecanjima, uključujući i nedavno odigrano finale Kupa kralja iznosi 86 pobjeda Reala, 82 pobjede Barcelone i 43 remija, a u međusobnim ogledima na Santiago Bernabeuu Real je puno uspješniji. Od ukupnog 81 dvoboja u španjolskoj prijestolnici Real na kontu ima 50 pobjeda, Barcelona 16, dok je 15 utakmica završilo neodlučeno.

Nedavni međusobni okršaj u Kupu kralja u kojem je Real slavio golom Cristiana Ronalda 1:0 iz 103. minute bio je prvi poraz Barceloninom treneru Josepu Guardioli u velikim finalima otkako je preuzeo klupu katalonskog kluba 2008. godine.

Zaboravite Realovu prednost u brojkama, igraju protiv genijalca koji je sprašio 50 golova ove sezone

Inače, Realu je ovo rekordno 22. polufinale Kupa/Lige prvaka, a u njemu će pokušati izboriti također rekordni 13. finale. Kraljevski klub naslov je dosad osvojio devet puta dok je Barcelona u polufinalu Kupa/Lige prvaka igrala ukupno 11 puta, a finale je izborila u pet navrata.

Barcelonin as Lionel Messi najbolji je strijelac ovosezonskog izdanja Lige prvaka s devet golova. Ukupno je ove sezone u svim natjecanjima zabio nevjerojatnih 50 golova, a gol Šahtaru u Donjecku za pobjedu Barçe 1:0 u četvrtfinalnom uzvratu LP-a bio je ukupno 300. katalonskog kluba u elitnom klupskom nogometnom natjecanju.

Što se forme tiče, i Realu i Barci remi iz međusobnog prvenstvenog ogleda (16. travnja, 1:1), jedina je utakmica od posljednjih pet koje nisu uspjeli pobijediti.

Mourinhov stroj večeras će biti bez dva vrlo važna kotačića ove sezone. Zbog ozljede bedrenog mišića u kadru sigurno neće biti Samija Khedire, dok iskusni portugalski branič Ricardo Carvalho nema pravo nastupa jer odrađuje suspenziju zbog akumuliranih žutih kartona.

Barcelona ima najviše problema u obrambenoj liniji budući da su ozljede u prošlom prvenstvenom susretu protiv Osasune zaradili Maxwell i Gabriel Milito. Nastupi obojice su upitni, kao i Carlesa Puyola koji ima problema s koljenom. Eric Abidal, Adriano i Bojan Krkic zbog ozljeda sigurno neće zaigrati, a na press konferenciji Josep Guardiola je potvrdio kako neće igrati ni Iniesta. 

 

Vjerojatni sastavi:

Real Madrid: Casillas - Ramos, Arbeloa, Albiol, Marcelo - Pepe, Alonso - Ronaldo, Ozil, Di Maria - Adebayor

Barcelona: Valdes - Alves, Pique, Puyol, Maxwell - Busquets, Mascherano, Xavi - Messi, Pedro - Villa

Pročitajte više