Sjećate li se Ćirine policijske kape '98.? Svoju u Rusiji ima i Dalić

Foto: Guliver Image/Getty Images

OSVOJENU brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine tadašnji hrvatski izbornik Miroslav Ćiro Blažević proslavio je noseći policijsku kapu u sjećanje na Daniela Nivela, danas umirovljenog francuskog policajca kojeg su njemački huligani brutalno pretukli.

Daniela Nivela 21. lipnja 1998. godine u Lensu, prije utakmice Njemačke i Jugoslavije (2:2) u sklopu grupne faze, napala su četiri huligana u dogovorenom obračunu njemačkih i engleskih huligana.

Bio je u komi. Ćiri je u francuskom kampu u Vittelu tijekom SP-a prišao čovjek koji je pratio njegove treninge. Predstavio se kao francuski zapovjednik i zamolio ga da nosi kapu njegovog kolege.

"Morao sam nazvati Tuđmana i pitati smijem li nositi francusku kapu. Predsjednik se oduševio. Kapa je jednu noć spavala kod Bobana, jednu kod Štimca... Prenio sam mu puno dobre energije. Nivel danas ne vidi na jedno oko, malo muca, ali znate, živ je, došao je u Zagreb sa suprugom da mi zahvali", prisjetio se Ćiro.

Budući da je gesta Miroslava Ćire Blaževića prerasla u legendu, očito je kako se prenosi s koljena na koljeno.

Pred odlazak u Rusiju, Zlatku Daliću na reprezentativnim je pripremama u Opatiji nepoznati policijski službenik darovao policijsku kapu. Poručio mu je da je čuva i da je ponese u Rusiju. Vjerojatno je predosjećao kako bi Zlatko Dalić mogao izjednačiti rezultat zbog kojeg je Miroslav Ćiro Blažević postao svjetski poznat. 

"Sada mu javno poručujem da ću mu osobno donijeti dres. Kapa je i dalje sa mnom. Hvala mu jer je u nas vjerovao od početka", izjavio je Zlatko Dalić.

NAJBOLJI TRENUCI SLAVLJA HR POBJEDE Navijačko ludilo nakon pobjede Hrvatske/Croatian fans go crazy after England match Doček reprezentativaca pred hotelom u Moskvi Vidin pobjednički ples

Pročitajte više