Hrvatski klubovi u Europi

Sjećate li se svih ogleda hrvatskih i srpskih klubova u Europi? Bilo ih je četiri

Screenshot: HRT

ŽDRIJEB četvrtog kola kvalifikacija za Ligu prvaka spojio je Dinamo i Crvenu zvezdu. Pred obje momčadi prvo su ogledi trećeg pretkola protiv varšavske Legija, odnosno moldavskog Šerifa, ali i Dinamo i Zvezda su favoriti te je izgledno da ćemo gledati povijesni okršaj.

Bit će to peti put nakon raspada Jugoslavije da se hrvatski i srpski klubovi susreću u europskim natjecanjima.

Croatia Zagreb - Partizan

Prvi put je bio onaj najslavniji susret. Croatia Zagreb u prvom je pretkolu Lige prvaka u sezoni 1997./98. izvukla Partizan. Nakon minimalnog poraza u Beogradu, u Zagrebu je ostvarena jedna od najvećih pobjeda u povijesti kluba i Partizan je pao s čak 5:0.

Rijeka - Partizan

Dvije sezone poslije toga, ponovo su se hrvatski i srpski klub sreli u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ovaj puta u drugom pretkolu. Sa srpske strane opet je bio Partizan, dok je Hrvatsku predstavljala Rijeka. Taj je put Partizan bio uspješniji i u Beogradu pobijedio 3:1, a na Kantridi 3:0.

Cibalia - Obilić

Iduća je godina donijela novi hrvatsko-srpski ogled. Kuglice su u prvom kolu Intertoto kupa spojile Cibaliju i Arkanov Obilić. U Vinkovcima je bilo 3:1, a u Srbiji je obranjena prednost remijem 1:1 te je Cibalia prošla u iduće kolo.

Inter Zaprešić - Crvena zvezda

Zadnji put su se hrvatski i srpski klub sreli 2005. godine. Bio je to dvoboj zaprešićkog Intera i Crvene zvezde u drugom pretkolu tadašnjeg Kupa UEFA. Inter je u prvoj utakmici u Zaprešiću poražen 3:1, a u Beogradu je doživio još teži poraz 4:0.

UEFA je 2007. nakon velikih nereda na utakmici Zrinjskog iz Mostara i Partizana uvela određene restrikcije te je klubove iz regije redovito stavljala u različite podskupine ždrijeba, ali uoči prošle sezone to je pravilo ukinuto i omogućeno je da hrvatski i srpski klubovi opet igraju jedni protiv drugih. Ždrijeb je odlučio da to bude već ove godine, a sad je na Dinamu i Zvezdi da taj susret izbore.

 

Pročitajte više