Sjećate se Luke Pupeka, sina poduzetnika, čije sumnjive mečeve sponzorira Kolinda? HRT ga opet prenosi!

Foto: Hina

SJEĆATE li se Luke Pupeka? Prije točno godinu dana hrvatska javnost je za njega čula vjerojatno prvi put u njegovoj karijeri, nakon serije članaka Indexa o sinu poduzetnika čije mečeve za nevažnu titulu u prime-timeu, za vaš novac, prenosi HRT, a počasno sponzorira predsjednica Kolinda.

Radi se o mladom boksaču koji je osvojio pojas mediteranskog WBC prvaka pobjedom nad francuskim borcem Jean-Michelom Hamilcarom u zagrebačkom Westinu. Međutim, meč je podigao puno prašine nakon što je Index Sport objavio tekst o raznim malverzacijama u organizaciji i realizaciji ovog meča.

Borba je tada organizirana pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i gradonačelnika Milana Bandića, uz izravan prijenos na HRT-u na račun i veliko iznenađenje svojih pretplatnika koji nisu imali pojma što gledaju. Na HTV-u je zbog toga pokrenuta i istraga. 

Godinu dana kasnije, ovog petka u 22:00 sata, HRT će opet prenositi meč Luke Pupeka. Ako niste njegov fan na Facebooku i ne pratite TV raspored, sigurno niste čuli da se u Južnoafričkoj Republici 19-godišnji hrvatski boksač bori za WBC-ov Silver Youth pojas (o njemu ćemo kasnije) srednje kategorije protiv Tanzanijca Maonoa Allyja.

Nacionalna televizija odlučila je prenositi prilično nevažan meč nepoznatih boksača u udarnom sportskom terminu dok istovremeno ignorira mečeve najpoznatijih hrvatskih boksača, poput olimpijaca Hrvoja Sepa i Filipa Hrgovića. Inače, Hrgović će samo dan kasnije odraditi četvrti profesionalni meč karijere, ujedno i najteži do sada. No, to na HRT-u nećete gledati.

Namještena borba?
 
U Westinu prošle godine Pupek je u 7. rundi pobijedio prekidom nakon što se Hamilcaru nekoliko puta brojalo. Francuz je hrvatskog borca udarao u ramena i ruke kao da se radi o jačem treningu, a padao je od udaraca koji se nisu činili uvjerljivima.
 
To u pitanje nije dovelo samo taj meč, već i cjelokupnu karijeru mladog borca, koji je tada imao savršen omjer od 10 pobjeda i 0 poraza u svojoj karijeri. Nije nikakva tajna da boksači biraju borbe kojima grade dobar omjer, ali koliko dokaza postoji da je mladi Pupek pobjednički odradio 10 „pravih“ mečeva?  Možda najbolji komentar meča dao je Leonardo Pijetraj kojeg smo zvali dan nakon borbe: "Namjerno nisam gledao taj meč kako me ne bi poslije pitali za mišljenje."
 
Primjerice, jedan od njegovih posljednjih mečeva suci su proglasili neriješenim, da bi nakon nekog vremena ishod bio neprimjetno pretvoren u Pupekovu pobjedu. Protiv Pupekove posljednje pobjede pobunili su se i neki drugi bivši i sadašnji borci poput Ivice Bačurina, Ivice Perkovića, Gordana Jukića i Jakova Gospića, kao i većeg dijela boksačke javnosti.
 
Luka Pupek je inače sin nekad moćnog poduzetnika Marija Pupeka, u čijem je vlasništvu bila tvrtka Auto Pupek. Otac Mario i sam je boksao, prije nego se posvetio vođenju karijere svog sina. Luka je profesionalnu licencu dobio već sa 16 godina, što je rijetkost u lokalnim, ali i svjetskim okvirima, te je vjerojatno i najmlađi profesionalac u svijetu boksa. Jedan od problema u boksu je taj što boksač sam bira i ugovara borbe i takav sustav je, posebno na najnižoj razini natjecanja, pogodan za one koji se žele okoristiti. Formalno nitko nije oštećen, ni pobjednik, niti poraženi koji je plaćen za to da glumi kako je pobijeđen. Ali takvim mečevima boks gubi svoj ugled, a nekad je bio jedan od najpopularnijih sportova na svijetu.
 
Sponzori Bandić i Kolinda, prijenos na HRT-u
 
Na HRT-u ne možete vidjeti borbe Mirka Filipovića, utakmice HNL-a, većinu najvećih svjetskih derbija ili velika rukometna natjecanja koja Hrvatska organizira. Ali zato se HRT potrudio i prenosio meč 18-godišnjeg mladića na eventu za koji gotovo nitko nije ni čuo. Da stvar bude gora i grotesknija, u obraćanju na kraju meča, Pupek se zahvalio svojim počasnim sponzorima, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i predsjednici RH, Kolindi Grabar – Kitarović. Pojas „prvaka“ dodijelio mu je Tomislav Madžar, Kolindin savjetnik.


 

Nadzorni odbor HRT-a je, nakon izbijanja afere, pozvao Ravnateljstvo HRT-a i glavnog ravnatelja Kazimira Bačića da u roku petnaest dana dostavi detaljnu informaciju o troškovima produkcije i prijenosa boksačke priredbe "Zagreb Boxing Explosion", uključujući podatke o broju radnika HRT-a i tehnici koja je bila korištena za prijenos priredbe, posebno naglašavajući to da traže informaciju radi li se o javnom ili komercijalnom programskom sadržaju.
 
Također je zatraženo obrazloženje nadležnih urednika o sportskoj vrijednosti i značaju te boksačke priredbe, s obzirom na javno objavljene ograde predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza i nekih drugih istaknutih boksačkih djelatnika. Savez amaterskog boksa preko Indexa je znakovito poručio Luki Pupeku da slobodno dođe na državno prvenstvo, ali da nisu sigurni kako će se na njemu provesti.
 
Hrvatski savez profesionalnog boksa, koji je zadužen za profesionalni sektor ovog sporta, Ministarstvo financija likvidiralo je prije nešto manje od dvije godine, doznao je Index. Osoba koja je u rukama držala profesionalni boks u Hrvatskoj je Harry Gorian, promotor sumnjivog meča u Westinu kojeg je u svom uredu u vezi supokroviteljstva događaja ugostio Milan Bandić.
 
NO HRT-a, nakon napisa na Indexu, posebno je upozorio na "novinske objave da se iza organizacije i prijenosa te priredbe kriju privatni interesi organizatora i promotora, a ne javni interesi, kako su utvrđeni Zakonom o HRT-u i Ugovoru sklopljenom između HRT-a i Vlade". Predloženi zaključak bio je usvojen većinom glasova NO-a.
 
Izmišljena prigoda i pojas

Kojom prigodom se uopće održao spomenuti meč? Priredba se održala, prema službenoj najavi, u čast pokojnog WBC predsjednika Josea Sulaimana i Muhammad Alija te povodom stote godišnjice islama u Hrvatskoj. Međutim, sto godina islama u Hrvatskoj obilježavalo se 2016. godine, dakle punih godinu dana prije spomenute borbe. Nije stoga hrabro zaključiti kako je spomenuta obljetnica tek jeftino iskorištena za opravdanje ove priredbe. Upiti oko troškova supokroviteljstva poslani na adrese nadležnih sponzora ostali su neodgovoreni. WBC, kao organizacija koja je „namijenila pojas“ za ovaj meč ni nakon godinu dana nema ni na jednom službenom izvoru ili stranici uopće zabilježen ovaj meč. Dapače, kategorija „mediteranskog prvaka“ kao takva ne postoji na službenim stranicama.
 
Afera nikad dosta – HRT ponovno jaše, Pupek opet na programu
 
HRT sve ovo nije spriječilo da opet prenosi borbu Luke Pupeka. I to u kategoriji „youth silver middleweight championship“. Radi se o kategoriji koja je prvotno trebala zamijeniti instituciju međuprvaka, ali držač „silver“ pojasa ne može naslijediti titulu prvaka ako je ovaj iz nekog razloga prepusti ili izgubi. Premda se radi o kategoriji izmišljenoj prije punih osam godina, ona zasad prepoznaje tek nekoliko prvaka.

Posebno je zanimljivo što je HRT pristao na prijenos meča i prije nego što je otkriveno tko će biti Pupekov protivnik. Mladi boksač službeno je potvrdio borbu prije samo 12 dana.

>>> OPŠIRNIJE O AFERI PUPEK

Boksački svijet bruji o namještanju meča sina hrvatskog poduzetnika 

Nakon objave Indexa na HRT-u istraga zbog sumnjivog meča Luke Pupeka 

Afera Pupek: Evo snimke još jednog sumnjivog meča 

Savez se ograđuje od meča Luke Pupeka: Neka dođe na državno prvenstvo, iako ne znamo kako bi se tu proveo

Teško je objasniti razlog ovakvog favoriziranja jednog sportaša od strane sportski potpuno osiromašenog HRT-a. Osim ako sponzori još jednom nisu mecene čija riječ je dovoljno jaka da odredi politiku nacionalne televizije.

HRT-u smo poslali upit i pitali ih je li prijenos meča Luke Pupeka javni ili komercijalni sadržaj te kako je završila posljednja istraga oko njegovog meča prije godinu dana. Odgovor čekamo.

Pupek tvrdi da ima 11 pobjeda u nizu

19-godišnji hrvatski boksač nakon 11 pobjeda u nizu, od čega šest nokautom, borit će se protiv 21-godišnjeg Tanzanijca, koji ima 7 pobjeda, dva poraza i neodlučenu borbu, u meču od 12 rundi u Emerald Casinu u predgrađu Johannesburga.

Pupek je nakon pobjede u Westinu odradio još jedan meč, u srpnju je u Švicarskoj porazio Robinzonija Omsarashvilija tehničkim nokautom. Od prošlog ljeta u njegovom timu su i proslavljeni hrvatski boksač Stjepan Božić i iskusni slovenski trener Slobodan Anđelić.
 


 

Pročitajte više