Skandal na Eurobasketu: Grk pokušao podmititi suce za utakmicu s Crnom Gorom

PORED šokova i rezultatskih iznenađenja na Eurobasketu u Litvi, najmasovnije europsko prvenstvo do sada nije moglo proći bez velikog skandala.

Prašinu je podigla utakmica Grčke i Crne Gore uoči koje je došlo do pokušaja utjecaja na suce. Grci su slavili 71:55, a Stavros Elianidis, član njihove delegacije u Litvi, pokušao je podmititi suce uoči utakmice. Fiba ga je izbacila s turnira i izrekla mu kaznu od 15.000 eura.

Elianidis je, tvrdi Fiba, pozivima i porukama kontaktirao trojicu sudaca delegiranih za utakmice Grčke, a slučaj je prijavio Robert Lottermoser kojemu je Grk nudio novac da utječe na ostale suce na utakmici s Crnom Gorom, Fernanda Rochu i Milivoja Jovčića.

"Još pokušavamo otkriti što se točno dogodilo", poručilo je vodstvo grčkog saveza. Zanimljivo je da je Elianidis kažnjen s relativno malom financijskom kaznom te mu je oduzeta akreditacija za Eurobasket, dok je reprzeentacija BiH kažnjena sa 5.000 eura zbog nedozvoljene reklame na dresovima.

Ranije su turski mediji razglasili kako je podgorički sudac Zoran Šutulović taj koji je pokušao utjecati na suce sporne utakmice, ali u korist Crne Gore. On je u izjavi za crnogorske medije rekao da s time nema ništa te kako su Turci ljuti na njega zbog poraza od Poljske u utakmici prve faze koju je sam sudio.

Pročitajte više