BOKS

Tko je idući? Volio bih da Hrgović sruši Whytea, a Babića nema smisla komentirati

Foto: Hina; Grafika: Index

FILIP HRGOVIĆ borbu protiv Rydella Bookera, prekinutu u petoj rundi, odradio je izuzetno profesionalno i kvalitetno. Ne samo on, nego cijeli njegov tim. Znao je da taj meč mora dobiti, a nije dopustio nijedan trenutak dekoncentracije i protivniku nije dao nikakvu šansu.

Filip ima cijeli asortiman moćnih i jakih udaraca jednom i drugom rukom, udara više pojedinačno, a onda ih veže, ali ne u serijama, nego teškaški, polako. S druge strane nije bio protivnik koji bi mu na sličan način uzvratio i zakomplicirao mu plan, natjerao ga da eskivira. Podsjetio me na meč protiv Kevina Johnsona u Zagrebu prije dvije godine.

Sudac je dobro učinio, dalje bismo gledali masakr

Sudac je ispravno postupio što je prekinuo borbu. Prije te runde je u kutu upozorio Bookera da će to učiniti ako Hrgoviću ne počne vraćati udarce. Nije to učinio naprasno, nego je vidio da to više nema smisla i da bismo dalje gledali masakr, opasan po boksača koji prima puno teških udaraca. Svaki od tih udaraca u glavu je stres za mozak, individualno o boksaču ovisi kako oni djeluju na njega, ali ako se vidi da meč više nema natjecateljski karakter, nije bilo smisla nastavljati ga.

Filip nije imao zle namjere, ali Bookeru nije bilo do šale

Nakon prekida Filip je prijateljski zagrlio svog bivšeg sparing-partnera i našalio se da je prestar, na što ga je Booker odgurnuo. U trenutku kad izgubiš, nije ti do šale. Čovjek nakon poraza može imati plejadu emocija, od toga da mu je svejedno, do toga da se želi ubiti ili da želi ubiti onog drugog. Booker je bio u trenutačnoj depresiji i žalio je što nije uspio u povratku nakon svih tih godina provedenih u zatvoru te nije bio spreman na šalu.

No takvo verbalno podbadanje nije ništa prema grubosti u ringu, a ne čini mi se da je u ovom slučaju bilo ikakve Filipove zle namjere, nego da ga je čak pokušao izvući iz te depresije nakon poraza. Garantiram da su se nekoliko minuta poslije u hodniku zajedno smijali i bili su spremni zapiti se cijelu noć.

Tko je idući? Otvara se prilika za borbu s Whiteom

U izjavama nakon borbe prvi put sam čuo Hrgovića da precizno i jasno govori koga želi za idućeg protivnika. Odbacio je mogućnost Joshue ili Furyja te spomenuo cijelu plejadu boksača koji su jednu razinu ispod njihove i rekao da među njima traži protivnika. Tu su Joyce, Yoka i Dubois, sve redom pretendenti na titulu u idućim godinama, kao i neki koji su već boksali za titulu, poput Whytea.

Manje je bitno koga bi od njih on ili bilo tko od nas volio vidjeti za protivnika, ugovaranje tih mečeva događa se izvan ringa i ovisi o željama promotora i televizija. No mogla bi mu se otvoriti prilika za okršaj proti Dilliana Whytea koji je teško podnio stravičan poraz nokautom od Povjetkina. Trebali su održati revanš, ali Povjetkin je otpao zbog koronavirusa i otvara se prilika da Filip uskoči. Pitanje je hoće li se Povjetkin na vrijeme vratiti, hoće li ga televizija čekati, bi li se Filip mogao na vrijeme pripremiti za meč s Whyteom... To je svakako situacija koja budi radoznalost i bilo bi super ako bi se to dogodilo.

Tu su i boksači s kojima se borio kao amater - Joyce i Yoka - protiv kojeg je Hrgović završio amatersku karijeru porazom u polufinalu Olimpijskih igara u Riju. Francuz je potpisao ugovor na pet milijuna čim je ušao u profesionalni ring i zasad ih isplaćuje i zarađuje dodatan novac i pitanje je je li mu vrijeme da nastupi u većem meču ili se i dalje uhodava i igra s manjim boksačima, jer mogući poraz od Filipa vratio bi ga godinu dana unatrag na putu prema vrhu.

Svi bi se htjeli boriti s "Tysonom", ali Babić nije na toj razini i treba poštovati redoslijed

Prozvao je Hrgović i "Instagram boksače", vjerojatno misleći na Alena Babića, ali u taj okršaj ne vjerujem, a nije ni za komentar. To je hrvatska priča. Babić je kvalitetan boksač kojeg se sjećam kad je došao kod Leonarda Pijetraja, voli se tući i sparirati, ali oni nisu na istoj razini. Svi bi boksali s Tysonom, normalno da je svima zanimljivo boriti se sa šampionima, ali treba ići stepenicu po stepenicu, ne možeš odmah skočiti na sto osamdeset i osmu. Svaki borac u svakom meču ima šanse za neki "lucky punch", ali kultura ponašanja i odgovornost ljudi u boksu nalažu da se poštuje redoslijed.

Pobjeda protiv Whytea Filipa bi lansirala među najozbiljnije izazivače

Hrgović je u svakom slučaju prošao odlične ljetne bazične pripreme i spreman je uskoro boksati ponovno, pogotovo jer se protiv Bookera nije previše potrošio, samo mu treba nekoliko tjedana sparinga.

Ne znam bi li taj meč mogao odigrati biti protiv nekog od onih boksača koje je spominjao, ali ako se otvori prilika za borbu s Whyteom, ne smije je propustiti. Konačno bismo ga vidjeli protiv pravog protivnika. Whyte je prije Povjetkina izgubio samo jedan meč u karijeri, a ako bi mu Filip nanio drugi uzastopni poraz, to bi ga lansiralo među najozbiljnije izazivače za titulu.

Pročitajte više