Slaganje križaljke: Slaven i Šibenik najbliža pratnja

Slaven Belupo ostao je na trećem mjestu, a Šibenik je preživio na četvrtom, s 32 boda. Toliko ima i petoplasirana Rijeka, koja se vratila zahvaljujući pobjedi. Varteks je šesti s 30 bodova, Osijek ima 28, koliko i Zagreb koji je na osmom mjestu. Cibaliji hi pobjeda nad Hajdukom ne bi donijela osmu poziciju, jer ima lošiju gol razliku od Zagreba.

Osijek je jedini gost koji je izborio pobjedu. Presudan je, u katastrofalnoj utakmici, bio pogodak Ive Smoje u 30. minuti.  Smoje najbolje se snašao u skoku nakon udarca iz kuta, te dočekao loptu na drugoj stativi i glavom je poslao u gol. Nakon poraza od Dinama, u kojem Osječani nisu imali sreće, ova pobjeda  donijela im je vrijedne bodove i samopouzdanje.

"Nije to bila neka utakmica, pohvalio bih suigrače za borbenost koju ćemo zapamtiti, a sve ostalo zaboraviti.", rekao je nakon susreta strijelac jedinog pogotka.

Anas Sharbini još spava zimski san

Riječani su bili pod imperativom pobjede, ali zadatak nije bio lagan. Varteks se držao do samog kraja i to je jedini element koji je dao draž još jednoj u nizu nekvalitetnih utakmica. Rijeka je povela u 25. minuti; lopta je ubačena u kazneni prostor Varteksa, gostujući braniči nisu se snašli i nastala je gužva. Loptu je primio Štrok, napravio dva koraka na samom rubu šesnaesterca i zabio za 1:0.

Rijeka se u nastavku okrenula defenzivi, znajući da joj u prilog ide i rezultat sa Stanova, gdje je Zadar bio blizu pobjede. Uveo je Rubčić ubrzo i Pamića, kako bi učvrstio sredinu terena. Melnjak im je stvarao probleme na lijevom boku, ali Varteks nije uspio zabiti. Sve do 78. minute kada se konačno isplatila terenska inicijativa; duga lopta doputovala je do Mujanovića, koji je bio brži od Budicina i prejak za Radmana.

Rijeka je do pobjede došla u drugoj minuti sudačke nadoknade, kada je Tarik Cerić, stoperski jocker s klupe, ponovo bio igrač odluke. Fernandez je izveo slobodnjak iskosa s lijeve strane, Matko je pokušao ubaciti u mrežu, a Mađarić je odbio do nepogrješivog Cerića...

"Bila je ovo za nas jako teška utakmica, bili smo pod stresom zbog loše utakmice u Šibeniku, a morali smo igrati za ljestvicu. Varteks je neugodna ekipa, znaju igrati nogomet, ali presudilo je što smo pokazali bolju igru u odlučujućim momentima"; rekao je trener domaćih koji se nada boljoj i lepršavijoj igri na proljeće, te buđenju Anasa Sharbinija...

Dražen Besek želio je dodati da je Rijeka bila bolja točno za taj jedan prekid, na koje je upozoravao svoju momčad.

Euro pogodak Ivankovića - jedini dokaz da je Zagreb bio na Stanovima

Na Stanovima je posljednja momčad prvenstva tražila vitalne bodove protiv Zagreba koji je istrčao u iznenađujućem sastavu; trener Pavlović umjesto napadačkog dvojca Vugrinec - Krstanović u vatru je gurnuo golobrade brzance Grgića i Abdurahimija.

Idealan početak drugog  poluvremena za Zadrane koji su poveli u 58. minuti pogotkom lanjskog prvog strijelaca lige, Želimira Terkeša. Bio je to njegov šesti ovosezonski pogodak. Zadar je zasluženo poveo; u nastavak su ušli ambiciozno, kontrolirali su ritam i loptu, pritisnuli protivnika u šesnaesterac. Trener Zagreba kasnije je ipak odustao je od ideje s dva brzanca u napadu, pa je klince Abdurahimija i Grgića ubrzo zamijenio iskusniji par Vugrinec - Krstanović. Bilo je prekasno.

Katastrofalna dosada u Kranjčevićevoj

U Kranjčevićevoj ulici gledali smo još jednu uspavljujuću predstavu, na kojoj je posebno šokirala mlitava igra Slaven Belupa, treće ekipe s prvenstvene ljestvice. No, to i nije neka novost, s obzirom da ove sezone zaista imaju problema na gostovanjima.

U monotoniji se nastavilo drugo poluvrijeme u Kranjčevićevoj, Belupo opet pokazuje da ima probleme na gostovanjima. Igra se tek donekle razvila, a u tom anitnogometu, Croatia je bila bolja momčad. Nakon jednog dobrog ubacivanja Jukića, Vojnović je dva puta promašivao zicer, a veliki je posao za totalno indisponirani Slaven obavio vratar Rodić.

D.R.
Foto: Jure Mišković, Željko Šop,  (Cropix)

Pročitajte više