Slavlje u Istanbulu, neredi u Europi

NAKON sinoćnje čudesne pobjede Turske nad Hrvatskom, Turci su izašli na ulice kako bi proslavili i treću sreću koja ih je zadesila na Euru. No, dok se u Istanbulu slavilo uz vatromete, u Europi je pobjeda Turske izazvala nerede.

Turski mediji navode kako su "čudotvorci ponovno to učinili" i izvukli se u zadnjim sekundama - "izdigli se iz pepela". U navijačkom slavlju nisu zaostajale ni Turkinje, koje su kroz prozore automobila koji su trubeći jurili istanbulskim ulicama, ponosno izbacile nacionalne barjake.

Iako je turski izbornik Fatih Terim razdraganim Turcima, poučen iskustvom nakon pobjede nad Češkom, poručio da se "suzdrže vatrometa i pucnjave, jer je prošli put bilo ozlijeđenih", bilo je to uzalud. Turski mediji tako prenose kako se zbog silnih raketa koje su Turci slaveći pobjedu ispucali u zrak, nad Istanbulom nadvio oblak dima.

Televizijska postaja CNN-Turk javlja kako su u priobalnom gradu Mersinu zalutali meci ranili najmanje dvoje Turaka. Zalutali metak usmrtio je jednu osobu. Kako prenosi AP, u Ankari je također nekoliko ljudi, u znak slavlja, unatoč upozorenjima, sa balkona ispalilo pucnjeve u zrak. Ima li ozlijeđenih, još nije poznato.

Nakon utakmice u Mostaru nastalo "ratno stanje"

I dok se u Istanbulu slavilo, a u Hrvatskoj tugovalo, u susjednoj BiH se "ratovalo". Kako javlja Bljesak.info, skupina od dvadesetak huligana izazvala je nerede na mostarskim ulicama. Manja je skupina divljala na Trgu hrvatskih velikana, gdje su zatim poslani pripadnici specijalnih policijskih postrojbi. Policija je pokušala smiriti izgrednika i došlo je do okršaja u kojem se nasilnicima pridružilo više desetaka osoba.

Huligani su u svom pohodu po Mostaru palili kontejnere i razbijali izloge trgovina. Specijalci su morali upotrijebiti i suzavac, kao i oklopno vozilo. U okršaju s njima je ozlijeđen najmanje jedan policajac i demolirano je jedno službeno policijsko vozilo.

Oko 0.40 sati su na trgu Musala zabilježeni manji incidenti i provokacije okupljenih navijača, koji su se dvadesetak minuta kasnije razišli, ovog puta bez intervencije policije. Liječničku pomoć u mostarskoj bolnici, na odjelu kirurgije, zatražilo je više osoba.

Ozlijeđeno 20-ak policajaca, deseci privedenih

U Mostaru je lakše ozlijeđeno čak 16 policajaca, a privedeno 16 maloljetnika. U Stocu su ozlijeđena tri policajca, a privedeno je osam osoba.

U Čitluku je ozlijeđena jedna osoba, a četiri su privedene. U Čapljini je povrijeđen jedan policajac, a pet osoba, od kojih četiri maloljetne, su privedene. U Neumu je oštećeno devet vozila. Većina izgrednika bili su alkoholizirani maloljetnici. I u Žepču su zabilježeni manji incidenti. U sukobu navijačkih skupina dvije osobe su lakše ozlijeđene, a oštećeno je šest vozila.

Nešto mirnije bilo je u mjestima Srednjobosanskog kantona. U Novom Travniku je jedna osoba teže ozlijeđena, ali unutar navijačke grupe. U Vitezu, Bugojnom, Travniku i Novom Travniku razbijeno je nekoliko stakala na ugostiteljskim objektima i pošti. Na području ovoga kantona bilo je angažirano oko 700 policajaca.

Pobjeda Turske slavila se i u Sarajevu, gdje su se do kasno u noć mogle čuti sirene automobila, pucnjave petardi te vatromet, a promet je bio u potpunom kolapsu. Sukoba i izgreda nije bilo.

Nakon Klasnićevog pogotka u Beču Turci napali hrvatske navijače

U posljednjim sekundama utakmice, nakon pogotka Ivana Klasnića, u glavnoj navijačkoj zoni u Beču, turski navijači su napali hrvatske. Srećom, nitko nije teže ozlijeđen, već se radi o površinskim ozljedama.

Do nereda je došlo i u bečkoj četvrti Ottakring te kod Burgtheatera, najvećeg bečkog kazališta. U Ottakringu živi veliki broj Turaka i policija je morala isprazniti nekoliko ulica kako bi razdvojila hrvatske i turske navijače, koji su policajce na kraju gađali bocama.

Dogodilo se još nekoliko manjih izoliranih incidenata, među kojima i bacanje boca na automobila od strane hrvatskih navijača, no policija je brzom intervencijom spriječila daljnje uništavanje.

Walter Hladik, glasnogovornik policije, izjavio je kako je 12 osoba uhićeno, a deset lakše ozlijeđeno. Austrijska policija navodi kako je "sve držala pod kontrolom", što dokazuje i činjenica da je od oko 200 tisuća navijača, koliko ih se nalazilo u Beču, samo 12 uhićenih. Za vrijeme utakmice je dežuralo 4.600 policajaca, što je do sada najveća brojka na Europskom nogometnom prvenstvu.

I.M.
Foto: Netgazete.com / Bljesak.info / L.T. / K.H.

Pročitajte više