HNK CIBALIA

Slavni hrvatski klub je pred gašenjem. Raspuštaju se igrači, a Cibalia umire

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

HNK CIBALIA je pred gašenjem.

Kultni stogodišnjak HNL-a i nekadašnji prvoligaš nalazi se na korak od potpune propasti. Klub je bankrotirao, prijeti mu stečaj, a ne uspijeva pronaći investitore koji bi ga spasili.

Gabrijel Šokičić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika i predsjednik Povjerenstva za iznalaženje strateškog partnera u HNK Cibalia, konstatirao je da u predviđenom roku od 15 dana od objave Javnog poziva nije zaprimljena nijedna ponuda. Na novoj sjednici Povjerenstva odlučeno je da će se natječaj ponoviti. 

Cibalia je prošle godine proslavila stotu godišnjicu, a prije nekoliko dana njen paket dionica završio je u jednom oglasniku. Bila je to svojevrsna zafrkancija nezavisnog kandidata iz Vinkovaca Damira Jakšića koji je htio skrenuti pozornost na ozbiljnost situacije i pomoći klubu u pronalasku investitora. Postavio je cijenu kluba na 6,5 milijuna kuna s čim su se mnogi sprdali, ali se u narednim danima dogodilo ono što nije očekivao.

Jakšić je to napravio 3. siječnja i odjeknulo je. Mediji su se zainteresirali, problem Cibalije pojavio se na nekoliko televizija, ali strateški investitori nisu. Oglas je maknut, ljudima bliskima Cibaliji to je dalo lažnu nadu da se možda pronašao spasitelj, ali od svega toga ostalo je jedno veliko ništa. Jedini ozbiljan investitor koji je bio spreman uložiti ogromnu količinu novca u ponovno oživljavanje kultnog hrvatskog kluba odustao je.

Jedini ozbiljni investitor koji je htio spasiti Cibaliju je odustao

Nekadašnji hrvatski nogometaš, a sada nogometni menadžer Miro Bičanić i društvo stranih investitora s fondom iz Švicarske imali su u planu Cibaliju spasiti od propasti. 

Trebalo je prvo podmiriti milijune kuna dugova, a onda uložiti milijune eura u infrastrukturu i uređenje stadiona. Podsjetimo, klub je u dugove dospio 2013. i 2014. godine kad je pokrenut predstečajni postupak. Tada je prijavljen dug od gotovo 11 milijuna kuna. Šest godina kasnije, uz otpisanu gotovo polovicu prijavljenog duga u predstečajnom postupku, uspjelo se nagomilati još toliko. 

Prošle godine dio je saniran kreditom od pet milijuna kuna, ali nitko zapravo ne zna koliko točno HNK Cibalia duguje. Kruže priče da se cifra trenutačno vrti oko dva milijuna eura, što je oko 14 milijuna kuna. Ispadanjem u treću HNL nastavilo se istim trendom što prkosi logici.

Prošle godine za drugoligašku licencu nisu se mogli  izboriti. Vinkovački klub bio je u velikim financijskim problemima tijekom cijele sezone, a nije mu pomogla ni smjena vodstva, kao ni domaćinstvo finala Hrvatskog kupa. U trećoj ligi ostali su i bez novca koji prvoligaši dobiju od TV prava (iako je to mizeran iznos, u ovakvoj situaciji itekako je potreban), kao i bez novca koji se dijelio HNL-om na temelju uspjeha hrvatskih klubova u europskim natjecanjima, ponajviše Dinama. To je pomoglo gomilanju dugova.

Prvi put u povijesti kluba raspisan je i natječaj za direktora kluba na koji se također nitko nije javio. Grad je tijekom protekle godine uspio smanjiti dug za tri milijuna kuna racionalnom potrošnom i planiranjem svih troškova, ali to nije bilo dovoljno. I dalje ostaje misterij kako je klub povećao dugove ispadanjem u treću ligu. Cijelo to vrijeme njime je upravljao Grad Vinkovci, odnosno HDZ, stranka koja je na vlasti u opustošenom slavonskom gradu. A znamo kako te priče završavaju...

"Grad Vinkovci učinio je sve kako bi se preuzimanje dogodilo, ali je zapelo u zakonima Republike Hrvatske"

"Nažalost, nakon višemjesečnih pregovora posao je propao i definitivno smo odustali od preuzimanja Cibalije", kazao nam je Miroslav Bičanić, inače agent hrvatskog reprezentativca Marcela Brozovića i izvanserijskog Dinamovog talenta Antonija Marina.

"Zaista se želim zahvaliti Gradu Vinkovcima, koji je profesionalni pripremio natječaj i napravio reviziju poslovanja Cibalije. Izradili su dugoročni plan razvoja kluba i pozicionirali se kao mogući manjinski partner budućim ulagačima te sanirali dio dugova. Grad nam je pružio priliku, odradio je posao od godine i više dana u nekoliko mjeseci, ali ispriječili su nam se zakoni Republike Hrvatske i mi nismo mogli ući u taj posao", dodao je Bičanić.

"Problem je bilo vlasništvo nad zemljištem"

Problem je bio u tome što su investitori htjeli vlasništvo nad zemljištem na kojem su imali velike planove za izgradnju. Koliko velike, svjedoči podatak da su bili spremni uložiti i do 45 milijuna eura u re-izgradnju cijele infrastrukture, novog stadiona čiji bi kapacitet iznosio i do 12 tisuća mjesta, hotela s pet zvjezdica, autobusnog terminala, nogometnog kampa i internata za 400 djece i sedam pomoćnih terena. U planu im je bila i izgradnja kino-kompleksa jer Vinkovci nemaju ni to.

Zvuči poznato? U istoj situaciji je i predsjednik Rijeke Damir Mišković čiji su planovi o izgradnji novog stadiona na Kantridi gotovo identični. Zbog sličnih problema Riječani već nekoliko godina čekaju na ispunjenje obećanja.

"Nama nikakva koncesija nije bila zanimljiva, već vlasništvo nad zemljištem na kojem se nalazi stadion i na kojem smo planirali graditi nove objekte. Ljudi iz sporta često na stadion gledaju kao na nešto što se izgradi i to je to, ali s financijske strane to je poslovna zgrada koju treba ispuniti sadržajem kako bi ona bila isplativa. Za to nam je potreban vlasnički list, a mi ga nismo mogli dobiti jer u zakonu Republike Hrvatske ne postoji da netko može biti vlasnik takvog zemljišta, odnosno stadiona. To je pitanje hrvatske vlade više nego nogometa i sporta. No iako priča nije završila kako smo htjeli, moram još jednom naglasiti da je Grad Vinkovci učinio sve i više od toga da nam olakša posao."

Iza strane skupine ulagača stoji Portugalac koji je nekoć bio dio kontroverzne menadžerske tvrtke

Iza strane skupine ulagača stoji i Portugalac Nelio Lucas, jedan od osnivača kontroverzne tvrtke Doyen Sports koja se provlačila po medijima zbog malverzacija s transferima, a kod nas je u fokusu bila zbog transfera Ante Ćorića iz Dinama. No Bičanić nam objašnjava da 39-godišnji Portugalac više nije član te tvrtke, da je on samo kolateralna žrtva jedne velike grupacije koja se bavi raznim stvarima te da je dobio nekoliko sudskih sporova koji su bili podignuti protiv njega u raznim državama, odnosno da je u Cibaliju htio ući prijateljski i s namjerom da pomogne. 

"Radi se o ozbiljnom poslovnom čovjeku koji je htio uložiti značajna sredstva u Hrvatsku. Po meni je to hvalevrijedan potez jer donijeti 45 milijuna eura u jednu Slavoniju nije mala stvar i mislim da se ne bi bunili ni da dođu zloglasni Putin i zloglasni Trump i ne znam koji drugi", govori nam Bičanić

Tome i svjedoči određena svota novca koju su Bičanić i njegovi ulagači već uložili u Cibaliju tijekom prethodnih mjeseci, koju sada neće potraživati.

"Ništa, to će ostati dar Cibaliji!", dodao je za kraj.

Uz klub je i dio navijača koji poručuje da je za sve kriv - vinkovački HDZ

Onaj dio ultrasa koji se odmetnuo od HDZ-a, navijačke skupine koja bodri Cibaliju, stao je na stranu svog kluba i na svaki način mu želi pomoći. Podsjetimo, ljetos su prekinuli govor gradonačelnika povodom stote obljetnice kluba tako što su na pozornicu upali s velikim transparentom na kojem je pisalo "HDZ grobari, Vinkulju ste ubili".

Nekoliko dana kasnije okupili su se u centru grada s istom porukom. Prolaznici su ih podržali trubljenjem, a Ultrasi su u novoj objavi istaknuli da se prosvjed ne odnosi samo na nogomet:

"ZA ISTINU – PRIJAVE, ZA KRIMINAL, LOPOVLUK I UNIŠTAVANJE – ZAHVALNICE!!!" pisalo je na transparentu.

Gradonačelnika Ivana Bosančića i Gabrijela Šokičića, njegovog zamjenika, te predsjednika Povjerenstva iznalaženje strateškog partnera u HNK Cibalia kontaktirali smo nekoliko puta, ali se "zbog obaveza nisu bili u mogućnosti javiti i komentirati cijelu situaciju."

Što će biti s igračima, tko će voditi ekipu?

Cibaliji sada predstoji najgori period.

Pripreme su pred vratima, a okupljanje sigurno neće obaviti donedavni trener Davor Mladina. On je u ovoj konfuznoj situaciji napustio klub. Navodno bi ga trebao zamijeniti Petar Tomić koji je Cibaliju prošle sezone iz 3. HNL Istok uveo u Drugu ligu.

Tijekom jesenskog dijela sezone bio je Mladinin pomoćnik. Tko god preuzeo vinkovačkog prvoligaša, bit će mu teško, posebice jer je ekipa pred raspadom. Igrači nisu vidjeli plaće već nekoliko mjeseci, a od ljeta se njihov klub razvlači s jedne strane na drugu bez rješenja. Cibalia je trenutačno posljednja ekipa 2. HNL s 11 bodova nakon 16 kola. Nije to momčad koja zaslužuje ispasti iz drugog ranga hrvatskog nogometa, u njoj ima i talentiranih igrača.

Index doznaje da su svi igrači slobodni potražiti bolji angažman, što u ovom trenutku nije teško, a klub će se, ako ne propadne, okrenuti mladima i igračima iz svog pogona i okolice.

Najvrjedniji eksponati Cibalije su stoper iz Dinamove škole i mladi reprezentativac Hrvatske, napadač s drugoligaškim iskustvom i branič talijanske Rome

Ovo je prigoda i preostalim hrvatskim klubovima, pa čak i prvoligašima, da možda pojačaju svoje rostere po vrlo pristupačnim financijskim uvjetima.

Tako je najvrjedniji eksponat u Cibaliji Hrvoje Džijan. Riječ je o 23-godišnjem stoperu odlične generacije Dinama 1996. godišta, u kojoj su i Alen Halilović, Robert Murić, Duje Ćaleta-Car, Petar Mamić, Ante Roguljić i drugi, koja je činila okosnicu Hrvatske U-17 reprezentacije 2013. godine na SP-u u Dubaiju. 

Džijan ima dugogodišnje drugoligaško iskustvo i dva puta je proglašavan najboljim stoperom 2. HNL. Prošao je Dinamovu školu nogometa te je dosad igrao za Dinamo II, Sesvete i Zrinjski iz Mostara. Za njega su interes pokazala već tri hrvatska drugoligaša i dva prvoligaša iz Slovenije, među njima i Tabor iz Sežane koji je nedavno preuzela Juventusova legenda Mauro Camoranesi

Tu je i Ivan Galić, napadač s također višegodišnjim drugoligaškim i prvoligaškim, ali i inozemnim iskustvom. Osim za Cibaliju, ovaj 25-godišnjak igrao je za Rudeš, Lokomotivu, Istru 1961, Vrapče, Lučko te albanske Flamurtari i Laci i makedonski Rabotnički. 

Najbizarnije od svega je vjerojatno ime Silvija Anočića koji je u Cibaliji trenutačno na posudbi iz Rome. Stigao je tu na pripreme u rujnu prošle godine i ostao na jednogodišnjoj posudbi kako bi pomogao vinkovačkom klubu u zadržavanju drugoligaškog statusa. 

Anočić je inače rođeni Osječanin. U Osijeku je započeo karijeru, a prije šest godina otišao je u Romu za oko 350 tisuća eura. Posudba u Cibaliji istječe mu u ljeto 2020. godine, a rimski klub snosi sve igračeve troškove.

Cibaliji i njenim ljubiteljima preostaje samo nadati se

Teško je prognozirati što će se s Cibalijom dogoditi u budućnosti. 

Strani investitori u Hrvatskoj ne prolaze dobro. Neslavno je završila epizoda Amerikanca Michaela Glovera u Istri 1961, pa jednim dijelom i Talijana Gabrielea Volpija koji se povukao iz Rijeke i prepustio je u cijelosti Damiru Miškoviću koji je spreman prodati klub u svakom trenutku stranom vlasniku.

Pokušali su Španjolci preko Deportivo Alavesa spasiti Rudeš, nije im uspjelo, pa su se bacili na Istru 1961. 

Propao je i eventualni ulazak Indijaca u Šibenik, uvjerljivog lidera 2. HNL, koji će također imati velikih problema sa zatvaranjem financijske konstrukcije na kraju sezone. Prvo je u njih trebao ulagati Mindaugas Nikoličius u ime litavskog gazde Gintarasa Staniuulosa, vlasnika najveće tamošnje kladionice i lanca casina, koji trenutno nadgleda uspjeh i dizanje Gorice, ali nije. 

Za opstanak se bore i daleko bolji prvoligaš pa gdje neće jedan drugoligaš? Jedna stvar im na kraju neuspješnih preuzimanja bude zajednička - Povjerenstvo za profesionalni sport pri Središnjem državnom uredu za sport ne odobri suglasnost za preuzimanje posrnulih klubova.

Jedina iznimka u ovoj priči je Osijek u koji je uloženo preko 300 milijuna kuna. To je klub financiran većinom mađarskim novcem i njihova vlada ima određene pogodnosti i od Europske unije i njenih fondova za financiranje pograničnih područja Unije, kao i područja u kojima mađarsko stanovništvo živi kao manjina. Istim novcem Viktor Orban je pomogao Bačkoj Topoli u Srbiji, Sepsi OSK u Rumunjskoj, Dunajskoj Stredi u Slovačkoj i drugima.

Svi ostali strani ulagači takve beneficije nemaju pa je teško ubuduće očekivati da će itko od njih doći i uložiti u Hrvatsku. Prema posljednjim informacijama, navodno se sprema zajednički pothvat gradskih firmi koje bi skupile potrebni novac i održale stogodišnjaka na životu, ali to nije trajno, već samo privremeno rješenje. Može klub proglasiti i stečaj, promijeniti ime i krenuti od nule s obrisanim dugovima, ali sve to nije vrijedno ako ga budu vodili isti oni ljudi koji su ga u propast i doveli.

A do nekih novih promjena Vinkovčani se mogu samo nadati da će idući natječaj biti sretniji.

Pročitajte više