Slovenci nemoćni protiv domaćina: Turska u polufinalu na Srbiju

KOŠARKAŠI turske reprezentacije pred punom dvoranom svojih navijača proslavili su uvjerljivu pobjedu protiv nemoćne Slovenije 95:68 i plasirali se u polufinale. Za mjesto u finalu borit će se sa Srbijom koja je ranije izbacila branitelje naslova Španjolsku.

> Video - Osveta Srbije: Teodosić tricom tri sekunde prije kraja izbacio svjetske prvake

Furioznom igrom u prvom poluvremenu košarkaši Turske su posve razbili Sloveniju i na kraju slavili sa 95:68 u ogledu četvrtfinala Svjetskog prvenstva, kojem su i domaćini...

Žestokom obranom, presingom po cijelom parketu, igrom u transu i strahovitom preciznošću Turska je u prvih dvadeset minuta riješila pitanje pobjednika, pa je fešta u dvorani trajala tijekom cijele utakmice. Na poluvremenu je Turska imala ogromnih 50:31.

Od prvih deset trica turski košarkaši su pogodili čak osam, a za Slovence su potpuno nezaustavljivi bili Türkoglu i Ilyasova, dva igrača koja igraju u NBA ligi. Krali su lopte, pogađali, asistirali i potaknuli cijelu momčad na odličnu igru.

U nastavku se razlika popela i preko 30 poena razlike, pa je Turska dopustila sebi luksuz da u ekshibiciji izgubi zadnju četvrtinu sa 25:24.

Najviše je poena, 19, za domaćina ubacio Ersan Ilyasova - za dva poena je gađao 4-5, a za tri 3-4. Hidayet Türkoglu je dodao 10 uz sedam asistencija i četiri skoka. Kod Slovenije su Bečirović i Nachbar postigli po 16 poena.

Prva četvrtina (27:14)

Nakon prve tri minute najbolji igrač na terenu bio je Slovenac Nahcbar koji je tricom postavio 10:6. Atmosfera u dvorani je užarena, Turska igra pred svojom publikom, a na tribinama je i velik broj slovenskih navijača. Utakmica je napeta, igra se "koš za koš", Turci su preuzeli vodstvo nakon četiri minute igre, 14:11. Nakon 6 minuta Turska ima veliko vodstvo 22:14 zahvaljujući tricama Ilyasova i Onana. Slovencima nije išao šut, lopta nikako nije ulazila kroz obruč, dok su Turci nastavili graditi prednost. Türkoglu je položio za 26:14 minutu prije kraja.

Druga četvrtina (23:17)

Drugu četvrtinu Turci su počeli tricom, a novu je dodao Güler, dok je Bečirović zabio za nova tri slovenska poena. Turci su nakon tri minute nastavka povećali prednost na 35:19. Slovenci ne mogu parirati domaćinima koji već imaju 8/10 pogođenih trica nakon 15 minuta utakmice. Bečirovićevi igrači nikako ne mogu pogoditi koš, dok Turci pucaju iz svih oružja poigravajući se protivničkom obranom. Minutu prije kraja Turci imaju +17 protiv reprezentacije koja je u skupini bila bolja od Hrvatske. Ilyasova je pred kraj četvrtine zabio za 48:29, Slovenci smanjuju preko Bečirovića, ali Turci zadaju posljednji udarac prije poluvremena, 50:31.

Treća četvrtina (21:12)

Ništa novo na početku drugog poluvremena, Turci i dalje vladaju parketom, Tunçeri je pogodio tricu nakon Dragičevih slobodnjaka za 55:32. Dragič pogađa i tricu krajem 3. minute nastavka, igra je isprekidana čestim prekršajima. U 6. minuti Slovenija je nakon dugo vremena smanjila zaostatak ispod 20 koševa, 59:41. Turci su u sljedećim minutama napravili 10:0, dok minutu prije kraja nije pogodio Nachbar za 69:43, a Turci su prije odmora uspjeli zabiti još jedan koš.

Četvrta četvrtina (24:25)

U posljednju četvrtinu Turci su ušli s nedostižnom prednošću za ovakvu Sloveniju kakvu smo gledali večeras. Iako se domaća momčad opustila, Slovenci su i dalje imali problema s realizacijom, a nakon dvije minute smanjili su tek na 73:48. Turci uživaju u prednosti i igraju atraktivno, dok izbornik Bečirović traži od svojih igrača maksimalnu požrtvovnost, a Slovenija je uspjela stići na 77:54. Četiri i pol minute prije kraja Slovenci su uspjeli smanjiti na +22 zaostatka, ali možemo reći da je ovo gotova utakmica. Asik je atraktivno zabio za vraćanje uvjerljivog vodstva Turske dvije minute prije kraja utakmice. Minutu prije kraja domaći navijači i turski igrači već se grle i slave prolazak u polufinale. Dvadesetak sekundi prije kraja igrači su si počeli čestitati, a u dvorani je počelo veliko slavlje. Utakmica je završila 95:68 za Tursku.

Pročitajte više