Slovenski sudac Skomina sudi na Euru: "S namještanjem u Hrvatskoj nemamo nikakve veze"

MEDIJI u regiji pozorno prate situaciju u hrvatskom nogometu. Uhićenja zbog namještanja utakmica zanimljiva su u svim državama bivše Jugoslavije ponajviše zbog toga što su sve domaće lige nastajale na istim temeljima nakon raspada zajedničke lige. Međutim, uz sportske vrijednosti naslijeđene su i mnoge nepogode koje posljednjih desetljeća tresu ovaj sport.

Danas je kriminal u sportu globalni problem kojeg nisu pošteđene ni najveće nogometne organizacije poput Fife i Uefe u čijim je redovima posljednjih godina otkriven cijeli lanac korupcije koji seže i do najviših dužnosnika. Hrvatski nogomet samo je jedna karika u pokvarenom sustavu što su pokazale i istrage u Njemačkoj, Turskoj i Italiji koje su rezultirale uhićenjima čelnika klubova, sudaca i nogometaša. Afera "Offside", potaknuta od njemačkog tužiteljstva, pokrenula je razotkrivanje "trulog tkiva" u hrvatskom nogometu, a izravne posljedice osjetile su se (ili će se tek osjetiti) i u susjednim zemljama.

Bochumski proces otkrio je stotine namještenih utakmica među kojima je osim onih iz HNL-a bilo i slovenskih klubova. Koper se posljednjih godina spominjao zbog sumnje u namještanje utakmica sa zagrebačkim Dinamom u pretkolu Lige prvaka dok se prošlog ljeta spominjao i dvoboj Olimpije i Širokog Brijega. No, slovenski nogometni uglednici vjeruju kako situacija u Sloveniji nema nikakve sličnosti s onom u Hrvatskoj. Realan je bivši slovenski izbornik i član idealne jedanaestorke SP-a 1974. Branko Oblak.

"Događale su se takve stvari i u Sloveniji, ali kod nas se sve zataška"


"Klađenje je napravilo veliku štetu. To mora prestati. Događale su se takve stvari i kod nas, ali kod nas se sve zataška. Ipak, to se tradicionalno događa u ovim zemljama", rekao je Oblak, prenosi SIOL.si.

Drugačije razmišlja najbolji slovenski sudac Damir Skomina: "Hrvatska priča je samo njihova. Svi radimo pogreške i uvijek će tako biti. Važno je samo da nisu namjerne. S Hrvatskom nemamo nikakve veze".

Za razliku od hrvatskih sudaca koji će sljedeće Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj pratiti iz kreveta (ili zatvorske ćelije) Skomina se našao na popisu dvanaestorice koji će pravdu dijeliti najboljim europskim nogometašima.

Uefa je objavila popis glavnih sudaca na kojemu su najbolji suci dvanaest europskih zemalja, među kojima, razumljivo nema Hrvatske. Euro 2012. je prvo veliko natjecanje na kojemu će utakmice suditi petorica sudaca. Sudačke ekipe će Uefa odlučiti najkasnije do 1. lipnja sljedeće godine.

Glavni suci za Europsko prvenstvo 2012:

Cüneyt Çakır (TURSKA)
Jonas Eriksson (ŠVEDSKA)
Viktor Kassai (MAĐARSKA)
Bjorn Kuipers (NIZOZEMSKA)
Stéphane Lannoy (FRANCUSKA)
Pedro Proença (PORTUGAL)
Nicola Rizzoli (ITALIJA)
Damir Skomina (SLOVENIJA)
Wolfgang Stark (NJEMAČKA)
Craig Thomson (ŠKOTSKA)
Carlos Velasco Carballo (ŠPANJOLSKA)
Howard Webb (ENGLESKA)

Pročitajte više