SLOVENSKO ČUDO Evo kako je napravio njemu najnormalnije - slomio protivnika u zadnjih 20 sekundi

Foto: FIBA

21 SEKUNDU prije kraja četvrtfinala Eurobasketa, Latvija, nakon što je smanjila na 94:97 protiv Slovenije, radi prekršaj na Luki Dončiću. 

Ali njemu ruka nije zadrhtala u ključnim trenucima i pogađa oba slobodna bacanja za vodstvo Slovenije 99:94.
 
Samo je 15 sekundi do kraja i Latvija se može vratiti jedino tricom. Puca je njihov najbolji i jedan od najboljih europskih igrača. Ali Kristaps Porzingis promašuje, a loptu pod košem lovi upravo Dončić i pokreće napad njegove reprezentacije.
 
12 sekundi prije kraja Latvijci opet fauliraju Dončića. On i ovaj put pogađa oba slobodna bacanja i tako Sloveniji osigurava nedostižnih 101:94 i odlazak u polufinale.

Sve ovo; pogođena sva četiri ključna slobodna bacanja u napetoj završnici (nakon što je Dončić pogodio druga bacanja, izbila je velika gužva koja je zamalo prerasla u tučnjavu) i ključni obrambeni skok, nakon što najbolji igrač suparnika promašio tricu za povratak, nije napravio iskusni veteran, nego je slovenski kralj "clutch timea" na utakmici za europsku medalju, bio klinac "star" 18 godina šest mjeseci i 25 dana.
 
Igrač koji je košarci ogrezloj u robotizmu i atletici vratio dušu, kako subjektivno, ali potpuno istinito govori njegov otac, ima niz vrlina. Za tako supertalentiranog i mladog košarkaša, logično je da voli atrakciju i šou. Ali Luka Dončič nikako nije samo zaigrani dječak kojem su smisao igre driblinzi i provlačenje lopte kroz noge protivniku.
 
Kao što pokazuje opisana napeta završnica utakmice s Latvijom, ovaj ubojica dječjeg lica u najvažnijim, prijelomnim trenucima ključnih utakmica, preuzima odgovornost hladnokrvno, mirno i efikasno. 
 
Dokazao je to puno puta i u njegovom klubu Realu. U prosincu prošle godine, kao 17-godišnjak, u Euroligi protiv Žalgirisa u zadnjih 90 sekundi utakmice, pri rezultatu 86:86, ubacio je dvije trice zaredom i tako prelomio utakmicu. Žalgiris je tricom Westermanna smanjio na tri koša zaostatka, ali Dončić tada opet preuzima odgovornost i s dva slobodna bacanja potvrđuje pobjedu Reala 96:91.

Dva mjeseca kasnije, također u Euroligi, Real je igrao kod Baskonije. Kao i uvijek kada kraljevski klub iz omraženog Madrida gostuje u buntovnoj, separatističkoj Baskiji, s tribina dobije tretman koji se nikako ne može nazvati prijateljskim, ali protiv slovenskog čuda od djeteta, kojeg u Španjolskoj zovu po slavnom hrvatskom prethodniku u klubu i uspoređuju s Magicom Johnsonom, 15 i pol tisuća gledatelja u Fernando Buesa Areni moralo je potpisati kapitulaciju. 
 
Na ovacije ih je natjerao akcijom za pamćenje u zadnjoj četvrtini, kada je driblingom i provlačenjem lopte kroz noge dva suparnika svezao u čvor, odnosno, natjerao ih da se sudare, nakon čega je loptu poslao visoko od table u koš. Za samo 25 minuta postigao je 16 koševa, uz 9 skokova i 6 asistencija i bio najbolji igrač u Realovoj pobjedi 79:71.

U travnju je također briljirao protiv njegove stare mušterije i velikog Realovog rivala. Nakon što je Baskoniju razmontirao u gostima u Euroligi, sada je isto to ponovio u španjolskom prvenstvu.
 
Real je vodio do pobjede 86:82 double-double učinkom, uz 15 koševa (šut 5/7 iz igre) i 13 skokova, što mu je uz četiri asistencije i jednako toliko ukradenih lopti, bilo dovoljno za valroizacijski indeks 32 i naslov MVP-a kola i derbija, u kojem je na parketu proveo pola sata, najviše od svih Realovih igrača. 
 
Dončić je usprkos nježnim godinama vođa momčadi i to se vidi nakon par minuta utakmice. Donosi odluke i provodi ih u prijelomnim trenucima, a suparnici su na njemu napravili čak sedam prekršaja, od čega je onaj posljednji bio odlučujući. Budinger je Dončićev prodor 48 sekundi prije kraja okončao tako da je mladog Slovenca bacio u tribine. To je značilo nesportski prekršaj, dva slobodna bacanja, loptu sa strane i kraj nadanja Baskonije u preokret. 

Sve ovo donijelo mu je ode navijača i španjolskih medija, ali cijelu španjolsku sportsku javnost oduševio je onim što tamošnji mediji nazivaju "asistencijom godine". Krajem prvog poluvremena krenuo je u prodor s desne strane i tako na sebe navukao dva igrača, a obojicu je, kao i kompletnu protivničku petorku, tada izigrao potpuno neočekivanim dodavanjem iza leđa i od parket za Huntera, koji neometano zakucava, a 15 tisuća navijača u madridskoj Palacio de Deportes urla "Dončić NBA!"
 
Prije nego što ode tamo, mora završiti posao na Eurobasketu. 
 
"Ključno je biti miran u završnim trenucima. To je najvažnije i tada moraš igrati bez panike", govori Dončić kao da je to jednako lako biti kao i reći.
 
Na isti način prokomentirao je i "ludu" tricu, koju je Latviji zabio također u ključnom trenutku i na efektan način, na isteku napada, od tablu i 4:40 prije kraja za 86:79.
 
"Sreća pa je ušla. Zanimljiva trica, bila je jako važna."

Pročitajte više