HNL EUROPA

SOCIEDAD - RIJEKA 2:2 Otpisana Rijeka dva puta vodila i uzela bod lideru La Lige

Foto: Epa

RIJEKA je u San Sebastianu u 5. kolu skupine F Europa lige odigrala 2:2 kod lidera La Lige Real Sociedada.

Velkovski je zabio za Rijeku u 37. minuti. Bautista je izjednačio u 68. minuti. Lončar je ponovno donio prednost Rijeci u 73. minuti. Izjednačio je Monreal u 78. minuti i tako je postavio konačnih 2:2.

Momčad Simona Rožmana je u Baskiju otputovala bez boda i bez izgleda za nastavak natjecanja, ali je protiv velikog favorita odigrala najbolju utakmicu ove sezone. Rijeka je dva puta vodila, ali Real je pokazao da je bolja i kvalitetnija momčad i nije dopustio potpunu senzaciju u Baskiji.

Rijeka nije imala sreće sa ždrijebom, u nekoj lakšoj skupini bi vjerojatno prošla dalje 

Hrabra Rijeka je kod velikog i uglednog protivnika došla do prvog europskog boda ove sezone i dokazala je da bi sigurno bila konkurentna za prolaz u nokaut fazu da je imala više sreće u ždrijebu. AZ, Napoli i Sociedad su ipak prevelika i prejaka imena za momčad Simona Rožmana.

Osim teškog poraza u Nizozemskoj (1:4), Rijeka je u svim do sada odigranim europskim utakmicama ove sezone bila ravnopravna svojim rivalima, ali nedostatak sreće i pretanak igrački kadar kojeg ima Rožman bio je presudan. 

Rijeka je u Baskiju otputovala bez izgleda za nastavak natjecanja, ali je željela dokazati da zna igrati nogomet i da ima što reći protiv momčadi za koju igra jedan David Silva.

Rožmanova taktika bila je očekivana. Pustio je posjed i inicijativu domaćinu, a svoje je šanse čekao iz kontre.  

Prvu priliku domaći je sastav imao u 10. minuti kada je Merino možda i uz prekršaj oduzeo loptu Haliloviću na 20-ak metara od Rijekina gola, a David Silva je odmah potom poslao okomitu loptu za Isaka. Švedski je napadač dobro pucao, no Rijekin vratar je sjajno obranio.

Sudac dosudio nepostojeći penal za Real pa ga poništio

U 20. minuti viđena je nesvakidašnja situacija kada je portugalski sudac Pinheiro promijenio svoju odluku. Prvotno je pokazao na bijelu točku u korist domaćina nakon što je pogrešno procijenio kako je u skoku na pet metara od Rijekina gola Andrijašević rukom odnio loptu s glave Isaka, a ustvari je napadač Reala bio taj koji je igrao rukom. Riječani su opkolili glavnog suca uvjeravajući ga da nije dobro vidio situaciju, a nakon minutu-dvije njihova pritiska javio se i linijski sudac Ribeiro koji je u kratkim konzultacijama stao na stranu Riječana pa je Pinheiro poništio svoju odluku i pravilno dosudio slobodni udarac za Rijeku.
Real je nastavio napadati, uglavnom preko Isaka i Oyarzabala, ali svi njihovi pokušaji bili su ili neprecizni ili ih je skidao sjajni Nevistić.

Velkovski prvim golom za Rijeku u karijeri šokirao lidera La Lige 

A onda je Rijeka povela. U jednom od svojih rijetkih prelazaka na suparničku polovicu Riječani su izborili udarac iz kuta, Menalo je uspio s prve vratnice prebaciti loptu pred sama vrata gdje je Velkovski glavom s pet metara zatresao mrežu. Makedoncu je to bio prvi gol u karijeri za Rijeku.

Početkom nastavka umalo se dogodila slična situacija, odnosno Rijeka je mogla povesti sa 2:0 minutu nakon što je Nevistić sjajnom reakcijom sačuvao svoju mrežu. Le Normand je u 48. minuti okušao svoj udarac s 20 metara kojega je Nevistić uspio odbiti, a samo minutu potom Murić je izbio sam pred Remira nakon što je Menalo dobio još jedan zračni dvoboj. Murić je pokušao prebaciti golmana Reala, ali ovaj je rukom sjajno skinuo.

Rijeka nije izdržala strašan pristisak

Nakon toga je na terenu postojala samo domaća momčad. Nevjerojatan pritisak su morali izdržati igrači Rijeke. Kapetan Reala Oyarzabal u 57. je minuti čak dva puta bio u velikoj prilici. Prvo se nakon odlično solo-prodora izborio za dobru situaciju za udarac s 10-ak metara, no i njegov pokušaj neutralizirao je sjajni Nevistić. Uslijedio je korner nakon kojega je Oyarzabal pokušao i glavom no njegov šut zaustavila je greda.

Domaći strateg Imanol Alguacil potom se odlučio na izmjene, a uvođenje Bautiste umjesto Isaka i Gorosabela pokazali su se kao dobitni potezi. Upravo je Gorosabel u 69. minuti ubacio u riječki kazneni prostor gdje je Bautista primio loptu leđima okrenut golu, a zatim iz okreta s 10-ak metara pogodio donji desni kut nemoćnog Nevistića za 1:1.

Lončar za novo vodstvo Rijeke 

Nakon primljenog pogotka Rijeka nije pala, štoviše četiri minute potom stigla je do nove prednosti nakon još jednog kornera. Zubeldia nije uspio kvalitetno očistiti ispred svog gola već je praktički prsima samo primirio loptu za natrčalog Lončara koji je snažnim udarcem s 13 metara probio Remira. 

Monreal za zasluženi remi 

Uz veliku dozu sreće Real je do novog poravnanja stigao u 79. minuti. Lopta je dugo boravila u Rijekinom kaznenom prostoru, Merino je proslijedio na lijevu stranu do Monreala koji je uputio prizemni udarac  koji je nakon bloka Tomečaka promijenio smjer i prevario Nevistića te završio u mreži. Unatoč velikom pritisku domaćih u sudačkoj nadoknadi, Riječani su izdržali i uspjeli osvojiti svoj prvi bod u skupini.

U drugom susretu ove skupine AZ Alkmaar i Napoli su igrali 1:1 (0:1). Gosti su poveli preko Mertensa (6), izjednačio je Martins Indi (54), a potom je Koopmeiners u 60. minuti propustio realizirati kazneni udarac za domaće.
Kolo prije kraja Napoli je vodeći na ljestvici s 10 bodova, Real Sociedad i AZ Alkmaar imaju po osam, dok je Rijeka posljednja bez bodova.

Za tjedan dana će se u posljednjem kolu sastati Rijeka i AZ Alkmaar te Napoli i Real Sociedad. Prva dva sastava iz skupine izborit će nastup u 16-ini finala.

REAL S. - RIJEKA 2:2 (0:1)

Stadion Anoeta.

SUDAC: Pinheiro (Portugal)

STRIJELCI: 0:1 Velkovski (37), 1:1 Bautista (69), 1:2 Lončar (73), 2:2 Monreal (79)

REAL S: Remiro - Zaldua (Gorosabel, 67), Zubeldia, Le Normand, Monreal - Januzaj (Portu, 80), Zubimendi, Merino, David Silva (Willian Jose, 67) - Oyarzabal (Lopez, 80), Isak (Bautista, 58)

RIJEKA: Nevistić - Tomečak, Velkovski (Escoval, 86), Galović, Capan, Štefulj - Murić (Pavičić, 74), Halilović, Lončar, Menalo (Anastasio, 80) - Andrijašević (Yateke, 86)

 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više