LIGA PRVAKA

Šokirali su Dinamo, Zvezdu i Real. Sada su razasuti od ukrajinske fronte do Tajlanda

Foto: Profimedia

ŠERIF TIRASPOL, prvak Moldavije sastavljen od igrača iz svih dijelova svijeta, prošle sezone bio je senzacija europskog nogometa. Do skupine Lige prvaka došao je najtežim i najduljim putem. U kvalifikacijama je krenuo već početkom srpnja, od prvog pretkola te do kraja prednatjecanja nanizao prvake Albanije (Teuta), Armenije (Alaškert), Srbije (Crvena Zvezda) i Hrvatske (Dinamo).

Zvezda i Dinamo računali su na lagani prolazak

Posebno su odjeknuli Šerifovi trijumfi nad dva posljednja, favorizirana suparnika. Zvezdu je izbacio s ukupnih 2:1, a najzaslužniji za to bio je kapetan Frank Castaneda, Kolumbijac koji je po jedan gol postigao i namjestio. Povijesni ulazak u skupinu Lige prvaka Šerif je izborio eliminacijom Dinama.

Prolazak je izborio već u prvoj utakmici, trijumfom 3:0. Dva gola postigao je malijski napadač Adama Traore. Naravno, ne "onaj" Adama Traore, ali je ovaj svejedno odigrao spektakularno, dok je strijelac bio još i Dimitrios Kolovos, ofenzivni veznjak koji je izluđivao suparnike iz Zvezde i Dinama. Hrvatski prvak u uzvratu u Maksimiru bio je nemoćan protiv Šerifa i završilo je bez golova. 

Na startu Lige prvaka pobijedili su Šahtar, ali to je bilo tek zagrijavanje

Međutim, Šerifova bajka je tek bila počela. Ulaskom u skupinu Lige prvaka, momčad ukrajinskog trenera Jurija Verniduba nije prestala igrati i samo slavila milijune koje je senzacionalno osvojila, nego je u prvom kolu skupine protiv svih očekivanja pobijedila favorizirani Šahtar 2:0. Opet je zabio Traore, a oba gola namjestio je Cris Silva iz Brazila. 

U idućem kolu, 28. rujna 2021. Šerif je izveo možda najveću senzaciju u povijesti Lige prvaka. Pobijedio je kod Reala 2:1 golovima Uzbekistanca Jasura Jakšiboeva (i njemu je asistirao Cris Silva) i Luksemburžanina Sebastiena Thilla, a ništa manje zaslužan za nevjerojatni trijumf nije ni golman Georgios Athanasiadis. Grk je naime imao čak deset obrana.

Uzbekistanac i Luksemburžanin za najveću senzaciju u povijesti Lige prvaka

Šerif je zatim izgubio obje utakmice od Intera, kao i drugu protiv Reala, ali je izborio treće mjesto skupine te nastavak igranja u Europi u prvoj nokaut-fazi Europa lige. Tamo je zamalo izveo još jedno čudo. U prvoj utakmici pobijedio je Bragu 2:0 (Traore, Thill), ali je ipak ispao na penale. 

I onda, samo četiri mjeseca kasnije, potpuni raspad momčadi koja je nedavno šokirala i zadivila nogometni svijet. Konkretno, od ekipe koja je pobijedila Real u Madridu, u Šerifu su još samo dva igrača. Evo gdje su završili heroji senzacije:

Gdje su heroji samo četiri mjeseca nakon što je bajka završila?

Trener Vernidub je ubrzo nakon početka ruske agresije na njegovu domovinu dao ostavku u Šerifu te se vratio u Ukrajini braniti je. Zadnje informacije o njemu su da je topničkoj postrojbi na jugu zemlje angažiran u teškim borbama s ruskim agresorima. Kapetan Castaneda je preko Lecha iz Poznana otišao u Tajland, u Buriram United.

Thill, strijelac za čudesni trijumf kod Reala, vratio se u luksemburški Progres Niderkorn, iz kojeg je bio na posudbi u Šerifu. Athanasiadis, još jedan junak s Bernabeua, partijom života izborio je povratak i novu priliku u matičnom AEK-u iz Atene. Kolovos, koji je briljirao protiv srpskog i hrvatskog prvaka je za 280 tisuća eura prodan u Kocaeli, u treću tursku ligu.

Fernando, desni bočni, donio je Šerifu odštetu od 800 tisuća eura, ali otišao je u Krila Sovjetov u izoliranu Rusiju. Silva, koji je namjestio golove za oba trijumfa u LP-u, iz Šerifa je za 1.5 milijuna eura prodan u Fluminense. Konačno, Traore, koji je sa sedam golova i tri asistencije nosio prvaka Moldavije kroz nezaboravnu europsku avanturu, za 2 milijuna eura odlazi u Ferencvaroš.

Zoran Zekić je objasnio kakav je Šerif

Zoran Zekić, koji je 2015. vodio Šerif do duple krune, pričao nam je kako se usprkos odličnim uvjetima zasitio tog kluba zbog toga što je kombinacija kolodvora i Kule babilonske. U Šerifu je naime tek nešto manje nacija nego u UN-u, a trener se ne stigne ni upoznati s igračima s obzirom na to kakva je fluktuacija nogometaša tamo.

Ovaj osebujni klub tako je u zadnje vrijeme pored svih odlazaka, doveo golmana, lijevog bočnog i napadača iz Gane, braniča iz Kameruna, veznjake iz Malavija, Albanije i Malija, desnog beka i dva lijeva krila iz Brazila te u napadu tinejdžera iz ruske četvrte lige.

Sretno Stjepanu Tomasu, trebat će mu

Eh, da i trenera Stjepana Tomasa, koji je Šerif preuzeo prije tri dana. Za dva tjedna čeka ga prva utakmica nove sezone, u prvom pretkolu Lige prvaka protiv Zrinjskog iz Mostara. Teško je prognozorati da će Šerifu ova avantura u LP-u završiti kao i prošla, ali Tomas će svakako od tamo imati ludih priča za ispričati.

Pročitajte više