KOŠARKA

Šokirao je NBA, razbio Hrvatsku i Kasuna, a sad je potpisao za mali ruski klub

Foto: Guliver

BIVŠI NBA centar i nekadašnji ruski reprezentativac Timofej Mozgov s 35 godina je napravio ključni korak prema završetku bogate karijere potpisavši za mali moskovski klub Runa Basket.

Mozgov je bio poznat kao jedan od najpreplaćenijih igrača NBA lige, a pamte ga i hrvatski košarkaši, posebno Mario Kasun.

Na Europskom prvenstvu 2009. godine u Poljskoj Mozgov je bio najbolji igrač Rusije u pobjedi 62:59 nad Hrvatskom, koju je tada vodio Jasmin Repeša, potrošivši doslovno polovicu kadra na centre. Unatoč tome, Mozgov je dominirao, zabio 18 koševa uz osam skokova i pritom još razbio arkadu te raskrvario glavu Marija Kasuna, a za to mu nije dosuđen ni prekršaj.

Osam godina kasnije sudjelovao je s 10 poena u razbijanju Hrvatske 101:78 u osmini finala Eurobasketa 2017., posljednjoj utakmici koju je naša reprezentacija odigrala na nekom velikom natjecanju.

Devet godina bio u NBA ligi, u posljednjoj sezoni nije ni igrao

Mozgov je 2010. otišao iz Himkija u NBA ligu, u kojoj je proveo devet godina igrajući za New York, Denver, Cleveland, LA Lakerse i Brooklyn, a u posljednjoj sezoni nije ni zaigrao za Orlando zbog teške ozljede koljena. Nakon toga vratio se u Himki, u kojem ove sezone u VTB ligi nije imao ozbiljnu ulogu.

U NBA ligi je u 454 utakmice postizao 6.8 koševa i 4.9 skokova, a najpoznatiji je bio po jednom od najpretjeranijih ugovora u povijesti lige. Na ljeto 2016., kada je uslijed novog televizijskog ugovora NBA naglo povisila salary cap sa 71 na 94 milijuna dolara, mnogi klubovi nisu znali kako iskoristiti taj prostor, pa su se brojni slobodni igrači osladili ugovorima o kakvima ranije nisu mogli ni maštati.

Lakersi su ostali bez Kobea Bryanta i nisu znali što bi s novcem

Ali 64 milijuna dolara za četiri godine, koliko su LA Lakersi dali Mozgovu, bila su daleko najkritiziraniji potez nekog NBA kluba tog ljeta, kada je Kobe Bryant otišao u mirovinu. Malo korišten pričuvni centar šampionskih Cleveland Cavaliersa dobio je četverostruko više nego što je dotad zarađivao i što mu je bila realna tržišna cijena prije eksplozije salary capa.

Za usporedbu, Golden State Warriorsi nastali prostor pod limitom na plaće iskoristili su za dovođenje Kevina Duranta. Lakersi su pak doveli pričuvnog centra, a samo godinu kasnije priznali su pogrešku i riješili se golemog ugovora trejdom Mozgova u Brooklyn, ali to su rasterećenje platili ubacivanjem u razmjenu D'Angela Russella, koji je u Netsima postao All-Star.

U Himkiju je Mozgov ove sezone u VTB ligi postizao 8.3 koša i 4.2 skoka u šest utakmica, a sada se preselio u Runu, vodeći klub ruske Superlige, u kojoj se ne natječu VTB-ligaši.

Pročitajte više