SP - Island `95: Srebro koje je stvorilo veliko rivalstvo s Francuzima

HRVATSKU su rukometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu na Islandu 1995. godine predstavljali Goran Perkovac, Irfan Smajlagić, Alvaro Načinović, Zlatko Saračević, Ratko Tomljanović, Valter Matošević, Zvonimir Bilić, Slavko Goluža, Venio Losert, Boris Jarak, Tomislav Farkaš, Mirza Šarić, Patrik Ćavar, a izbornik je bio Zdravko Zovko. Ista je to momčad koja je godinu ranije ostvarila prvi uspjeh od osamostaljenja države, osvojivši brončanu medalju na europskom prvenstvu, pobijedivši Dansku u susretu za treće mjesto sa 24:23. Mjesta u finalu tada nas je stajao poraz od Šveđana u polufinala, koji su pak u finalu sa 13 razlike razbili Rusiju.

Iznenađujući poraz od Češke galvanizirao igrače

No, vratimo se na Island, gdje je Hrvatska igrala u skupini B, zajedno sa Rusijom, Češkom, Kubom, Slovenijom i Marokom. U prvoj utakmici svladali smo Slovence sa 26:24. U drugom susretu sa 12 razlike stradao je Maroko, a onda je uslijedio iznenađujući poraz od Češke, 27:25. No taj poraz nije uzdrmao izabranike Zdravka Zovka koji su već u sljedećoj utakmici sa 25:20 svladali veliku Rusiju, da bi posao završili pobjedom protiv Kube 31:27. Naposljetku, Hrvatska je osvojila prvo mjesto skupine sa osam bodova, i gol razlikom 140:119. Druga je bila Rusija, a treća Češka. Kako smo osvojili prvo mjesto, u osmini finala križali smo se s četvrtoplasiranom reprezentacijom skupine C, odnosno Tunis. Afrikanci su se pokazali vrlo neugodnim protivnikom, a pobijedili smo ih jedva s golom razlike. Bilo je 29:28.

U četvrtfinalu stradali Egipćani

U četvrtfinalu dopao nas je lagan posao, Egipćani, koji su u osmini finala pobijedili Rumunje. Egipat smo pregazili s 14 razlike, bilo je velikih 30:16. Veliko samopouzdanje koje smo generirali u prethodnim mečevima bilo je od krucijalne važnosti pred polufinalni susret s famoznom Švedskom, koja je godina osvajala sve što se moglo osvojiti. Ipak, Hrvatska je odigrala jednu od najboljih rukometnih partija uopće, sa 28:25 svladavši Švedsku. Mnogi hrvatski rukometaši prisjećaju se kako im je upravo ta utakmica najdraža utakmica u karijeri.

Nakon Švedske, preko Francuske se nije moglo

I onda veliko finale s Francuzima. Hrvatska nije najbolje ušla u utakmicu, a već na poluvremenu gubila je sad pet razlike. Ni u drugom dijelu naši rukometaši nisu uspjeli povezati konce igre pa su Francuzi osvojili zlato s konačnih 23:19. Najbolji u redovima Hrvatske bili su Patrik Čavar i Zvonimir Bilića sa po pet pogodaka, dok je Francuze predvodio Stoecklin s osam golova. Poraz je to, kasnije će se pokazati, koji je pokrenuo veliko rivalstvo Hrvatske i Francuske, a to je Francuzima bio prvi naslov prvaka svijeta.

Matošević drugi najbolji vratar SP-a

Francuzi su igrali su sastavu Gaudin, Mahe, Volle, Lathoud, Karvadec, Cazal, Monthruel, Anquetil, Quintin, Martini, Gardent, Perreux, Munier, Delattre, Richardson i Stoecklin. Najbolji strijelac na turniru bio je Koreana Kyung-Shin Yoon sa 86 golova, drugi je bio Rus Dmitriy Filippov, a treći Bjelorus Iakimovich. Među deset najboljih ugurao sei jedan naš rukometaš. Riječ je o Irfanu Pipi Smajlagiću, koji je zabio 47 golova ukupno. Najboljim vratarom proglašen je Šveđanin Thomas Svensson sa 47 posto obrana, dok je drugo mjesto pripalo hrvatskom vrataru Valteru Matoševiću, koji je imao 44 posto obrana.

Pročitajte više