SP u hokeju: Češka prvak svijeta!

ČEŠKI hokejski reprezentativci postali su prvaci svijeta pobjedom u finalu protiv favorizirane Rusije sa 2:1.

Rusi su, kao branitelji naslova, od početka SP-a slovili za jedne od favorita natjecanja koje je održano u Njemačkoj. Nakon što su u polufinalu jedva izbacili domaćina, još su se teže nosili sa Česima koji su u prethodnoj fazi svladali Šveđane.

Češka je povela u 1. minuti golom Klepisa, a i drugu trećinu dobili su sa 1:0. Strijelac drugog gola bio je Rolinek. U posljednjoj trećini Rusi su bili agresivni, željeli su se vratiti u utakmicu, ali nisu mogli ništa. U posljednjoj minuti Rusi su uspjeli smanjiti preko Datsyuka, ali Češka se uspješno obranila i stigla do šestog naslova svjetskih prvaka. Isto im je posljednji put pošlo za rukom 2005. godine. Posljednje dvije godine titulu su držali upravo Rusi.

"Očekivali smo puno više, ali očito danas nije bio naš dan", razočarano je nakon utakmice rekao ruski izbornik Bykov.

"Mislim da smo igrali dobro, ali nije bilo dovoljno. Kad su zabili za 2:0 bilo nam je jako teško. Razočarani smo, htjeli smo osvojiti ovo natjecanje i treći put zaredom", izjavio je strijelac utješnog pogotka za srebrne Ruse Datsyuk.

"Ovo je vjerojatno najveće iznenađenje u povijesti hokeja! Oni su imali zvijezde iz HNL-a, a mi domaće igrače koji igraju u češkom prvenstvu. Dokazali smo da talent nije sve, nego da je važan rad", u slavljeničkom je raspoloženju rekao češki igrač Jaromir Jagr.

Jedna od najvećih zvijezda ovog finala i češke reprezentacije na ovom SP-u je vratar Vokoun koji je nakon velike pobjede rekao: "Bili smo totalnu autsajderi na početku turnira, a i jedva smo prošli u knock-out fazu. Uvijek čitam o velikim sportskim pričama, a sada se to napokon meni dogodilo". 

Idealna momčad bez svjetskih prvaka

Kanađanin Tavares najbolji je strijelac turnira sa 7 pogodaka, dok je Rus Kovaljčuk skupio najviše asistencija, čak deset. No, niti jedan od njih dvojice nije se našao u idealnoj momčadi SP-a. Štoviše, u njoj nije bilo mjesta ni za jednog hokejaša iz momčadi novih svjetskih prvaka.

Predstavnici medija akreditirani za utakmice Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu proglasili su njemačkog golmana Dennisa Endrasa najkorisnijim igračem turnira.

Prvi je to puta u povijesti da je nagradu za najkorisnijeg pojedinca ponio njemački hokejaš, a ujedno i prvi puta od 1987. godine da Njemačka ima predstavnika u idealnoj momčadi svjetske smotre.

Zajedno sa sunarodnjakom Endrasom ondje se našao i obrambeni igrač Christian Ehrhoff, kao i Finac Petteri Nummelin kojem je ovo peto pojavljivanje u idealnoj momčadi (2000., 2001., 2005. i 2007. također bio u All-Star momčadi).

Popunili su napadačku liniju idealnog sastava ovog SP-a dvije ruske NHL zvijezde Pavel Dacjuk i Jevenij Malkin, kao i Šveđanin Magnus Pääjärvi-Svensson.

All-Star momčad Svjetskog prvenstva:

vratar: Dennis Endras (Njem)

branič: Petteri Nummelin (Fin)

branič: Christian Ehrhoff (Njem)

napadač: Pavel Dacjuk (Rus)

napadač: Jevgenij Malkin (Rus)

napadač: Magnus Pääjärvi-Svensson (Šve)

MVP: Dennis Endras (Njem) 

SP u hokeju na ledu, finale:

Češka – Rusija 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

za 3. mjesto:

Njemačka – Švedska 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Pročitajte više