Španjolci o Čudu iz Kustošije: Lavina špekulacija, mjesecima ga prati samo jedan klub

Foto: Profimedia

MIKAYIL FAYE istovremeno se probija u seniorskom nogometu i kroz medije koji prate ubrzan razvoj njegove karijere. Mladi senegalski stoper još prošle godine bio je igrač hrvatskog niželigaša Kustošije, a danas je član Barcelonine B momčadi i reprezentativac svoje zemlje.

Strelovit medijski uspon 19-godišnjaka počeo se događati s njegovim rastom u igri momčadi koju vodi Rafa Marquez. To što je u debitantskoj utakmici za Senegal, a odigrao ju je prije četiri dana, postigao jedan od najljepših golova ove sezone, samo ga dodatno gura u medije.

Pod ugovorom je do ljeta 2027. godine

Podsjetimo, Čudo iz Kustošije, kako su ga nazvali engleski mediji, u 44. minuti susreta koji je Senegal igrao protiv Gabona oduševio je spektakularnim golom. Prvim dodirom zaustavio je loptu, onda s 35 metara udario po njoj, a ona je trenutak kasnije od prečke završila u mreži.

Dosad je Faye upisao 24 nastupa za Barceloninu B ekipu, u kojoj je prvotimac i jedan od najvažnijih igrača. Početkom ožujka sjedio je na klupi prvog sastava trenera Xavija Hernandeza u pobjedi nad Mallorcom (1:0) u 28. kolu La Lige, dok je idući put zabio za B sastav u trećoj ligi u slavlju nad Sestao Riverom (2:1). Ugovor s Barcelonom vrijedi mu do 2027. godine. Upitno je hoće li ga odraditi do kraja.

Poznato je da Barcelona ima financijske probleme, a pisalo se da je Faye igrač kojeg prati više klubova. Navodilo se tako da su utakmice u kojima je igrao uživo gledali skauti Manchester Uniteda, Intera, Bayera, Bayerna i Borussije Dortmund, spominju se i francuski klubovi.

Barca odbila 9 mil. eura, slijedi uvećana ponuda

Barca je već odbila siječanjsku ponudu Lensa u iznosu od 9 milijuna eura, a katalonski Sport piše da sad stiže nova te da će ona biti znatno viša. Španjolci spominju iznos od 25 pa čak i 30 milijuna eura koje bi Barca mogla dobiti njegovom prodajom u klub jakog renomea.

Faye je, podsjetimo, prošlog ljeta iz Kustošije prodan Barceloni u transferu vrijednom pet milijuna eura, ali i uz razne bonuse pa je samo njegovo pojavljivanje u zapisniku Barce u utakmici s Mallorcom donijelo Kustošiji milijun i pol eura.

Osnovnih pet milijuna dogovorenih za isplatu u pet rata prate i brojni bonusi. Kustošija je već zaradila prvi, a nastavi li se Faye razvijati u očekivanom smjeru prema klubu iz zapadnog dijela Zagreba uskoro će i novi milijuni.

Naime, Kustošiji pripada i 20 posto sljedećeg transfera, ali i dodatnih milijun i pol eura za svakih sedam nastupa za prvu momčad Barcelone. Ukupan iznos svih ovih bonusa ne smije prijeći 20 milijuna eura.

Hoće li do transfera uskoro doći tek treba vidjeti, a Sport svemu pristupa odmjerenije i navodi da je "unatoč lavini špekulacija istina ta da samo jedan klub već mjesecima prati mladog nogometaša, a to je Lens". Njegova uvećana ponuda uskoro se očekuje, dodaje se.

Pročitajte više