Španjolsku u petak izbacuju s Eura? As: FIFA i UEFA traže ključne odgovore

Foto: Profimedia

HRVATSKA i Španjolska igraju 15. lipnja od 18 sati u Berlinu utakmicu prvoga kola Europskog prvenstva. U skupini su još Italija i Albanija. Španjolski nogomet potresaju afere uoči Eura, piše As. Naime, poslovanje tamošnjeg saveza nalazi se pod povećalom FIFA-e i UEFA-e, koje su osudile miješanje politike u sport. 

Niz afera

Španjolski nogometni savez bio je pod posebnim povećalom zbog istrage o korupciji, ali i smjene predsjednika Luisa Rubialesa, koji je tijekom ceremonije na Svjetskom nogometnom prvenstvu za žene poljubio jednu reprezentativku Španjolske. To je natjeralo španjolsku vladu da osnuje odbor koji će nadgledati rad nogometnog saveza.

FIFA i UEFA traže odgovore

FIFA i UEFA su zatražile objašnjenje situacije, a u petak je krajnji rok da spomenuti odbor da odgovore. Naime, FIFA i UEFA su pitale po kojoj je pravnoj osnovi imenovan odbor, kakav je sastav tog tijela, koliko traje mandat, koje su ovlasti i u kakvom je odnosu s izvršnim tijelima saveza. Iz Nyona i Zuricha upozoravaju da posljednje navedena pretpostavka može skupo koštati Španjolce.

Prijetnja Španjolcima

As dodaje da bi, ako FIFA i UEFA ne budu zadovoljne odgovorima, reprezentacija Španjolske mogla biti izbačena s predstojećeg Europskog prvenstva, a španjolski klubovi iz UEFA-inih natjecanja. Španjolska bi pritom ispala iz utrke za dobivanje Svjetskog prvenstva 2030. u suradnji s Portugalom, Marokom i još tri južnoameričke države. 

Pročitajte više