Spas Istre 1961 ugrozile medijske špekulacije: Klub ne prodaje Grad, nego većinski vlasnik

Foto: Duško Marušić /Pixsell

KADA se činilo da će pulskog nogometnog prvoligaša od propasti spasiti novi investitor, nakon bijega Michaela Glover, nesmotreni naslovi i želja za senzacijom bitno su udaljili Istru 1961 od konačnog rješenja krizne situacije, piše Regional Express.

Podsjećamo, klub je prije desetak dana bio na izdisaju, trener Darko Raić-Sudar na raspolaganju je imao pet igrača, svi klubovi već su daleko odmakli s pripremama a kroz klub su definirali različiti mešetari od kojih je bar polovica spremno za promatranje u Vrapču.
 
Val optimizma probudio se nakon pokretanja "plana B", jer je postalo jasno da bez nastavka prvenstva i obnavljanja ekipe Istra 1961 može prodati samo zrak u blizini stadiona.
 
U samo tjedan dana trener je uspio sakupiti vrlo pristojnu ekipu, a taj entuzijazam nije ostao nezamijećen u svijetu nogometa, pa su se na klupske adrese javila dva nešto kvalitetnija i konkretnija ponuđača.
 
Jedan je bio dalmatinski poduzetnik Slavko Gotovac, a drugu je ekipu predvodio bivši nogometni reprezentativac Jurica Vranješ.
 
Slavko Gotovac nakon razgovora s predstavnikom kluba Darkom Podnarom, gradonačelnikom Miletićem i pravnim zastupnicima nije krio zadovoljstvo činjenicom da je klub u voznom stanju, da postoji projekt Marsovo polje i da se za budućnost otvaraju mogućnosti za njegove poslovne investicije vezane uz Istru 1961, grad Pulu i istarsku županiju, otkriva Rex.
 
Sve je izgledalo realno, konkretno dok se u medijima tijekom jučerašnjeg dana nisu pojavili napisi koji se kose sa funkcioniranjima kluba kao dioničarskog društva.
 
Onome tko zna NK Istru 1961 i njezin ustroj, je jasno da klub ne prodaje Grad Pula, nego njegov većinski vlasnik Michael Glover te da Grad Pula kao manjinski vlasnik može samo izraziti dobrodošlicu svakome tko dolazi i pomoći mu u stabilizaciji kluba kroz već uhodane modalitete.
 
Nesmotrene izjave koje su se pojavile u jednom dalmatinskom dnevnom listu te domaćem tiskanom dnevniku bitno su kompromitirale do sada dogovoreno.
 
Tim povodom očitovao se pulski gradonačelnik Boris Miletić:
 
"Grad Pula ne prodaje udjele u nogometnom klubu Istra 1961 stoga ni pitanje preuzimanje kluba ne ovisi o Gradu Puli već isključivo o većinskom vlasniku kluba, odnosno grupaciji američkih investitora koju predvodi gospodin Michael Glover.
 
Iako je riječ o privatnom klubu u kojemu je Grad Pula tek manjinski suvlasnik, od samog početka pratimo situaciju i aktivno smo uključeni u pronalaženje rješenja jer smatram da Grad ima dužnost i obavezu učiniti sve, u skladu s ovlastima, da spasi klub. Zato smo i počeli razgovarati s potencijalnim investitorima. Ne možemo sjediti skrštenih ruku i čekati da rješenje padne s neba. 
 
Dobro stvar u cijeloj priči je da postoji interes različitih investitora za ulaganjem u Pulu, kako u sport i sportsku infrastrukturu, tako i u druge gospodarske projekte. To je važna prednost koju moramo iskoristiti u pronalaženju rješenja.
 
U posljednjih nekoliko mjeseci razgovarao sam s nekoliko zainteresiranih investitora iz Njemačke, Švicarske, Austrije, a između ostalog i s g. Slavkom Gotovcem koji je pokazao određeni interes za preuzimanjem kluba i ulaganjem u Pulu. 
 
Važeći prostorni planovi Pule omogućavaju ulaganje u naš grad, kako u sportske sadržaje poput projekta sportskog kompleksa na Marsovom polju, tako i u druge gospodarske projekte za koje već postoji prostorno-planska osnova, kao što je primjerice Istočna poslovna zona Pule.
 
Međutim, raspolaganje imovinom jedinica lokalne samouprave, pa tako i tim kompleksima i prostorima, zakonski je vrlo jasno regulirano i nije moguće ostvariti pravo investiranja bez striktnog poštivanja procedure i zakona!
 
Ukratko, drago mi je da postoji interes ozbiljnih ulagača poput gospodina Gotovca za ulaganjem u klub i grad Pulu, ali taj je interes moguće ostvariti isključivo po jasnim zakonskim procedurama i kriterijima. Grad je tu da to osigura."

Pročitajte više