Spektakl za kraj: North Carolina pred 80.000 gledatelja osvojila šesti NCAA naslov prvaka

Foto: Screenshot

KOŠARKAŠI North Caroline osvojili su naslov sveučilišnog prvaka SAD-a (NCAA): oni su u finalu odigranom pred 80.000 gledatelja na stadionu sveučilišta Arizona u Phoenixu svladali Gonzagu 71-65 (32-35).
 
North Carolinu do šestog naslova u povijesti, u 11. nastupu u finalu, predvodili su Joel Berry s 22 i Justin Jackson sa 16 koševa, dok Gonzaga u svom prvom finalnom nastupu nije uspjela stići do trofeja usprkos 15 poena, 9 skokova i 6 asistencija Nigela Williams-Gossa i 13 ubačaja Josha Perkinsa.
 

 
U ratničkoj utakmici s mnogo promašaja, North Carolina je šutirala iz igre 35,6 posto, a Gonzaga 33,9 posto te velikim brojem prekršaja, Tar Heelsi su do pobjede stigli serijom 8:0 u posljednjih 100 sekundi dvoboja.
 
Jackson je tada košem uz dodatno slobodno bacanje doveo North Carolinu u vodstvo 66:65, a nakon promašaja Williams-Gossa u sljedećem napadu Gonzage, Tar Heelsi su uz mnogo sreće povisili na 68:65. Nakon promašaja Berryja 49 sekundi prije kraja, u borbi za loptu pod obručem Bulldogsa suci su dosudili "mrtvu loptu", a strelica koja pokazuje kojom momčadi pripada posjed lopte pokazala je na stranu North Caroline.
 
Novu priliku Tar Heelsi nisu propustili, Isaiah Hicks pogodio je za 68:65 preko ruke Jonathana Williamsa 25 sekundi prije isteka vremena. Kennedy Meeks potom je blokirao Williams-Gossa, a Jackson je zakucavanjem u protunapadu povisio na nedostižnih 70:65.
Tar Heelsi su tako uspjeli isprati gorak okus prošlogodišnjeg poraza u finalu kada su izgubili od Villanove 74-77 tricom sa zvukom sirene, dok Bulldogsi nisu uspjeli okruniti naslovom svoj prvi plasman na "Final Four" u povijesti sveučilišta. 

Pročitajte više