FUTSAL

Splitski studenti: Uprava koja ždere janjetinu na R1 i igrači koji igraju za 58 kuna

Foto: AFC Universitas Facebook

"ČETVRTAK popodne je i igrači AFCU-a i stručni stožer nakon radnog dana umorni ulaze u autobus. Pred njima je sedmosatno putovanje do Pule u kojoj u petak igraju prvi četvrtfinalni ogled prvenstva Hrvatske u futsalu protiv istoimenog protivnika. Dok se igrači tuku tko će uhvatiti mjesto do stražnjih vrata na kojem ima više mjesta za noge, u rent-a-car novi Citroen C3 sjeda četveročlana Debela Uprava (podaci poznati redakciji).

Među njima je i autor ovog teksta. Problema s nogama za njih nema jer Citroen pazi na udobnost i stražnje klupe.Rentala bi Debela Uprava i S klasu jer love u klupskoj kasi ima, ali žele izbjeći potencijalne čudne poglede i neumjesne zavidne komentare. Citroen, ma koliko god luksuzan bio, uvijek će biti blizak napaćenoj radničkoj klasi. Autobus je krenuo, a nakon što je uprava zakačila proljetne smartlook sakoe na predviđene kukice, krenuli su i oni.

Prva postaja upravi je bila Klis, nakon svega 15 minuta vožnje. Dva kila pečenog i dvi litre s dvi litre taman stanu u 4 dnevnice, a žurbe nema jer igrači će autocestom samo do Žute Lokve pa će se stranputicama spustiti na Senj i onda preko Rijeke do Istre starom cestom preko Učke. Debela će Uprava, pak, cijeli put ići autocestom pa će se taman sresti na ulasku u Pulu.

Jednom od uprave škode krivine, a i autocesta za autobus je nešto skuplja. Treba se uštedjeti ako se misli imati za izdašne igračke plaće. Janjetina je na Klisu provjereno dobra, pogotovo kad je na R1, ali je vrijeme za polazak. Uprava sad ipak žali što nije rentala bolji automobil jer Citroen nema šiber, a šiber na kipu zlata znači nakon prejedanja u janjetini i kapulici.

I taman dok to komentiramo, suvozaču na mail dolazi upit s Indexa za intervju. Na prvu je pomislio da se raspituju o prenamjeni deset hektara poljoprivrednog zemljišta u građevnu zonu na otoku s kojeg dolazi jer je od interesa za otok da Kinezi naprave hotel prst do mora. On nije član stranke, ali kumuje s načelnikom i čovikom iz ministarstva.

Ipak su to teme koje zanimaju Index uz guzice i sise starleta u poodmakloj dobi. Kad je vidio da je upit došao na klupski mail odahnuo je i on, ali i ex katolički novinar i ministrant koji je sjedio iza njega.

Isto je učinio i član Opus Deia i rotarijanac koji je sjedio do ministranta i doktorand na osječkoj ekonomiji koji je vozio i koji ne zna što je indeks. Odlučili su skratiti vrijeme i u putu odgovoriti na postavljena pitanja", ovakav odgovor dobili smo na upit za intervju s ljudima koji vode jednu od najljepših sportskih priča u Hrvatskoj.

Njihov putopis samo dokazuje da se taj klub ponaša i funkcionira na sasvim drugačiji, originalan i osvježavajući način. AFC Universitas, futsal prvoligaš, ima jedinstvenu priču o nastanku i filozofiji. U trenutku kada je iz lige ispao najtrofejniji hrvatski klub, Split, njegovi sugrađani Studenti ostali su jedina nada grada pod Marjanom u najvišem rangu hrvatskog futsal sustava.

"Prije ćete vi razumjeti funkcioniranje UniSporta, nego li će debela uprava shvatiti zašto se futsal igra u malonogometnoj ligi. Sveučilišni sport u Splitu je krenuo u svoj značajniji razvoj prije nešto više od 15 godina. Tada je krenuo sveučilišni sport, a tada su krenula i naša R1 putovanja.

Futsal je od početka najpopularniji sport među Unisport natjecanjima na nacionalnoj razini i jedan od najpopularnijih među europskim sveučilištima", objasnili su nam princip studentskog kluba koji svojim igračima nudi sasvim nove mogućnosti u odnosu na ostatak sportske scene.

"Ideja UniSporta je pružiti svim studentima mogućnost besplatnog redovnog vježbanja radi promicanja zdravog načina života. Unisport nije samo tjelesna aktivnost, već filozofija koja teži povratku sporta njegovim izvornim vrijednostima, utemeljenim Olimpijskom Poveljom. Otići će uprava i na neke od Olimpijskih igara. Vidjet ćete!

U okviru Splitskog sveučilišnog sportskog saveza je dugo postojala ideja o ulasku u nacionalni sportski sustav naših klubova koji se uglavnom razvijaju samo u okviru sveučilišnog sustava. Kada smo shvatili da je sveučilišna futsal reprezentacija dovoljno dobra i kvalitetna da se može okušati van sveučilišnog ranga natjecanja, odlučili smo to i pokušati.", rekli su o svom nastanku.

Lova nije problem, dodaju. "Znali smo da takav rang natjecanja košta, ali pare nisu problem jer para nema. U sezoni 2016./2017. klub je krenuo s natjecanjem u Hrvatskoj malonogometnoj ligi. Nastupali smo tada u 3. HMNL, tj. Ligi Splitsko-dalmatinske županije i u samo dvije godine smo “ekspresno” ušli u prvoligaško društvo.

Tijekom natjecanja u 2.HMNL-Jug vodili smo već epske borbe sa sadašnjim prvakom države, sjajnim Olmissumom (valjda smo dobro napisali jer nam grčki ne ide baš) i iz te borbe smo izašli kao pobjednici.

Izbornik huligana Dena u fušu divlja na utakmicama AFCU-a

Ovakvi primjeri funkcioniranja sportskih kolektiva kombinirajući obrazovanje i sport nisu nikakva novina diljem svijeta i studentski sport je odavno nositelj kvalitete nacionalnih vrsta u mnogim sportovima u razvijenim zemljama svijeta. Pružanje mogućnosti dualne akademsko-sportske karijere naš je primarni cilj. Ipak, za hrvatske pojmove ovo je avangarda."

Igrači im rade svugdje, od škvera do kemijskih instituta... "Nisu svi igrači AFCU-a aktivni studenti, neki su diplomirali pa nastupaju kao alumniji Sveučilišta u Splitu. Svi su vrhunski profesionalci u svojim strukama. Ivor Šuljić je primjerice inženjer brodogradnje i radi u škveru (pomolite se za njega). Zato je i pustija onaj škverski brk.

Ivan Gotovac je inženjer kemije i radi u CIAN-u. Vrhunski se rješava štetočina. Među boljima u gradu. Imamo i par ekonomista koji rade u struci, ali nas i financijski savjetuju po pitanju putnih naloga. Filip Kosor je diplomirani ekonomist koji želi biti kontrolor leta. Ubrzo će uprava dobiti i privatni avion za gostovanja.

Tu su naravno i kineziolozi koji rade sklekove u struci. Uglavnom da, svi su profesionalci u struci, ali i bave se amaterski sportom. Nakon 8 sati posla i studentskih obaveza svi igrači svaki dan treniraju i vikendom igraju prvoligaške futsal-utakmice. Studira i Debela Uprava. Jedan je na već spomenutom doktoratu u Osijeku, a trojica su brucoši, već godinama."

Neki klubovi dobivaju brzu lovu od sponzora, drugi organski rastu, ali većina ih želi postati profesionalna. Universitas to ne zanima. "Nikad ne mislimo biti profesionalan klub jer ćemo tada više biti pod povećalom kojekakvih inspekcija. Naši sportaši nikad neće imati plaće od kojih mogu živjeti samo od futsala.

Debela Uprava zbrine sav višak kako se mladi u tim godinama ne bi uzoholili s previše novca. Klub studentima koji igraju pokrije troškove studiranja, smještaja i daje naknadu za sportska postignuća koja iznosi 1750 kuna, što je najviša dozvoljena cifra koju država ne oporezuje.

Kad to stavimo na papir, AFCU u prosjeku ima 25 treninga mjesečno uz pet utakmica (prijateljske, kup i ligaške). Iz toga proizlazi da svaki igrač za odrađeni trening ili utakmicu dobije u prosjeku 58 kuna."

Ipak, ulažu u dugoročne projekte i ne žele da njihovi igrači dožive toliko poznate sudbine igrača kada završe karijeru. "Možete tek zamisliti kakve su im premije. Mi iz godine u godinu rastemo, mnogo ulažemo u stručan kadar i edukaciju, trudimo se ustrojiti sve uzrasne kategorije u našoj AFCU akademiji.

Radimo na višestranom razvoju u mlađim uzrasnim kategorijama, integraciji prelaska djece iz velikog nogometa u futsal u razdobljima neposredno prije prelaska u seniorsku kategoriju.Maksimalno profesionalno se ponašamo u organizaciji kluba.

Ipak, naši igrači velike financijske koristi od kluba nemaju, ali uz zadovoljstvo nastupanja u najvišem sportskom rangu tu je i zadovoljstvo odlaska u sportsku mirovinu kao akademski građanin i vrhunski sportaš.

Njima otvaranje kafića, gradnja apartmana ili trenerska škola neće biti jedina mogućnost po završetku karijere. Reći da postoji želja da AFCU ikad bude profesionalan klub bilo bi suludo jer bi se tako odmaknuli od naših temeljnih filozofskih postavki sporta.

Osim toga, pokazali bismo jasno nepoznavanje tržišta i dugoročno prorekli neodrživost kluba. S druge strane, znamo da je pred nama još puno truda da bi AFCU postao održivi amaterski kolektiv koji će nadživiti i samu Debelu Upravu."

Imaju i suradnju s jednim od najpoznatijih lica genijalnog Gitak TV-a, Bernardom Perićem. Izbornik hrvatskih huligana bio je komentator utakmica Universitasa, a često je i glavni protagonist videouradaka koji na poseban način promoviraju studentski sport.

"Bernarda Perića smo prvo angažirali za Europska sveučilišna prvenstva koja su 2017. održana u Splitu i tada je nastao kultni video s Rokom Jukićem. Tada je ujedno rođena i KP (nek vam ne idu sline jer nije riječ o komunističkoj partiji) - Korea Production, nezavisna anonimna družina audiovizualnih amatera koja radi marketing klubu, ali i ostalim Unisport aktivnostima.

Pogledajte skečeve Šezdesetka, Bod za AFCU, Naša mala tajna i ostale da vam bude jasnije o kakvoj je rubnoj ekipi tu riječ. Debela Uprava je članove KP-a molila da se preko njih izvuče što novca iz kluba, ali oni uporno odbijaju pare i žele volontirati. Sve do jednom!

Bernard Perić je bio dio KP-a, ali je izbila velika financijska afera zbog koje je udaljen iz kluba, ali o tome ne bismo više. Debela Uprava danas poriče svoje veze s anonimnom družinom audiovizualnih amatera KP i svaka sličnost članova KP-a i DU-a je slučajnost", poručili su iz AFCU-a i snimili poseban video koji govori o toj aferi.

Već godinama su jedna od najtvrđih ekipa lige, a za to imaju objašnjenje. "AFCU uredno svake godine ima gol-razliku u plusu, a ove godine imamo i najmanje poraza u ligi. Eto vidite što se dogodi kad su igrači gladni pa grizu. Ne valja ih razmaziti. AFCU je uvijek imao vrhunske golmane: Franko Bilić, Marin Stojkić, Ivo Jukić i sada Luka Pavlović.

Način igre nam je takav da igramo napadački sistem agresivnog presinga i brzih napada. Trudimo se da balun konstantno bude na drugoj polovici dalje od našeg gola. Za takvu igru je neophodna zadovoljavajuća fizička sprema i zavidan broj sati trenažnog procesa. Ajme, sad već zvučimo ko Samovojska."

Slažu se i s tezom da je 1. HMNL najzanimljivija domaća liga. "Sam pogled na tablicu daje naslutiti da je riječ o najzanimljivijoj ligi u Hrvatskoj. Svak svakoga može pobijediti i sve su se momčadi zbile u par bodova. Par loših rezultata i nesretnih okolnosti i eto te van lige. Liga 10 ne trpi oscilacije i svaka je utakmica derbi."

Pritom ne kriju svoje ambicije: "Koliko god bili realni, mi smo potpuno zadovoljni samo pobjedama i titulama. Poštujemo svakog protivnika, ali nismo tu došli biti samo "simpatična družina" i kome to još uvijek nije jasno, razbistrit će mu se ubrzo.

Futsal je popularan sport, jako atraktivan i brz i stoga je i dobro gledan. Samo u gradu Splitu se igra pet futsal liga, a AFCU je trenutno jedini splitski prvoligaš kojeg grad Split uz to ne financira. Ali ne trebaju nama pare."

​​​​​​"Juniori su uzeli broncu na Prvenstvu Hrvatske. Mogla je medalja biti i većeg sjaja da u polufinalu nisu izgubili na penale protiv Vrgorca. Juniori su već godinama u vrhu i jedina su ekipa koja je već tri godine zaredom na Završnici PH", započinju o omladinskom pogonu koji je posebno važan za čitav klub.

"Lagali bismo da nismo očekivali dobar rezultat, a mi kao Debela Uprava često lažemo. U mlađim uzrasnim kategorijama, od djece do kadeta, veliki nam je problem pridobiti djecu da se posvete samo futsalu jer uglavnom ih više privlači veliki nogomet.

Stoga u najmlađim uzrasnim kategorijama imamo školu nogometa i višestranog razvoja, a tek u kadetskim i juniorskim kategorijama trenažnog procesa agresivnije uvodimo elemente futsala. Rezultati su vidljivi i par juniora je već zaigralo za seniore.

U futsalu smo možda kratko, ali smo dovoljno dugo u sportu da budemo svjesni kako bez kvalitetnog rada u svim mlađim uzrastima nema niti uspjeha kluba. A sada nas ispričajte. Druga postaja papice nas čeka.​"

Nažalost po Studente, novi prvoligaš Pula bio je bolji u prvom četvrtfinalnom ogledu. Poraz od 6:2 značio je možda i koju rundu manje za Debelu Upravu na putu za Split, ali glad je potrajala samo dan ili dva.

Uzvrat je već u subotu u 18:30 na kultnim Gripama na kojima nitko nije favorit, pa čak ni oni sami. Tamo će pokušati izboriti i treću utakmicu serije te put u Pulu i novu šansu za peglanje R1. Tih 58 kuna viška svakako će dobro doći, kad već ne žele iznajmljivati apartmane.

Pročitajte više