Sportski kalendar 2016.: Godina poslastica - Igara u Riju i Eura u Francuskoj

Foto: Getty, Hina, Montaža: Index

IAKO ne možemo reći da je 2015. koja je sad već iza nas bila siromašna sportskim događajima, prava uzbuđenja i poslastice čekat će nas u idućoj godini. Ljetne olimpijske igre u Riju, EURO u Francuskoj i Europsko prvenstvo u rukometu samo su kruna sportom izuzetno bogate 2016. 

Pred vama je kalendar najvažnijih sportskih događaja u 2016.:
 
Siječanj
 
Europsko prvenstvo u vaterpolu u Beogradu počinje 10. siječnja i trajat će do 23. siječnja. Hrvatska je smještena u grupu s domaćinom Srbijom, aktualnim europskim i svjetskim prvakom, zatim Francuskom i Maltom.
 
Hrvatski vaterpolisti turnir otvaraju protiv najjačih, Srbije, a zatim slijede dvoboji s Francuskom i Maltom. Igrači Ivice Tucka, a to su puno puta pokazali, mogu potpuno podbaciti (kao na posljednjem EP kad su ispali od Italije u četvrtfinalu), ali i zabljesnuti kao onda kad su u domovinu nosili europska, svjetska i olimpijska zlata. Držimo im palčeve da će tako biti i ovo ljeto.
 
Europsko rukometno prvenstvo u Poljskoj  počinje 15. i traje do 31. siječnja, a Hrvatska prvu utakmicu igra siječnja protiv Bjelorusije, zatim je na rasporedu 17. siječnja susret protiv Norveške, a posljednju utakmicu u grupi igrači izbornika Željka Babića igrat će 19. siječnja protiv Islanda.
 
Francuska brani naslov osvojen prije dvije godine u Danskoj, a Hrvatska će pod novim vodstvom i nešto izmijenjenim sastavom pokušati ostvariti bolji plasman nego na posljednja dva natjecanja (četvrto mjesto na EP u Danskoj 2014. i šesto mjesto na SP u Kataru lani).
 
Finale će se igrati 31. siječnja.
 
Teniska sezona počinje 4. siječnja na turnirima u Chenaiju gdje će igrati Ćorić i Brisbaneu gdje igra Čilić, a od 18. do 31. siječnja na rasporedu je Australian Open, prvi Grand Slam u sezoni.
 
Košarkaško europsko proljeće za Cedevitu počinje još u ovoj godini. Fenerbahče, Lokomotiv Kuban, Efes, Unicaja, Panathinaikos, Crvena zvezda i Darušafaka protivnici su igračima Veljka Mršića, a prvu utakmicu Cedevita igra već 30. prosinca protiv Kubana u Zagrebu.
 
Ovo je kompletan raspored utakmica Cedevite u Top 16 fazi:
 
1. kolo: Cedevita – Lokomotiv (30.12.2015.)
2. kolo: Darušafaka – Cedevita (7./8.1.2016.)
3. kolo: Unicaja – Cedevita (14./15.1.2016.)
4. kolo: Cedevita – Efes (21./22.1.2016.)
5. kolo: Fenerbahče – Cedevita (28./29.1.2016.)
6. kolo: Cedevita – Panathinaikos (4./5.2.2016.)
7. kolo: Crvena zvezda – Cedevita (11./12.2.2016.)
8. kolo: Lokomotiv – Cedevita (25./26.2.2016.)
9. kolo: Cedevita – Darušafaka (3./4.3.2016.)
10. kolo: Cedevita – Unicaja (10./11.3.2016.)
11. kolo: Efes – Cedevita (17./18.3.2016.)
12. kolo: Cedevita – Fenerbahče (24./25.3.2016.)
13. kolo: Panathinaikos – Cedevita (31.3./1.4.2016.)
14. kolo: Cedevita – Crvena zvezda (6./7.4.2016.)
 
Veljača
 
NBA liga teče svojim normalnim rasporedom, a Toronto će biti domaćin All-Star vikenda od 12 do 14 veljače.
 
Ljubitelji nogometa u veljači doći će na svoje jer  počinje nastavak natjecanja u Ligi prvaka. Prve utakmice osmine finala na rasporedu su 16.,17., 23. i 24. veljače prve utakmice,a  uzvrati su 8., 9., 15. i 16. ožujka.
 
Također, paralelno s Ligom prvaka počinje i nastavak natjecanja u Europa ligi, a prve utakmice šesnaestine finala igrat će se 18 veljače, dok su uzvrati sedam dana kasnije.
 
13 veljače će se nastaviti i HNL, a Dinamo kao prvak jesenjeg dijela ima startnu prednost, premda ni Rijeka, li ni Hajduk ne zaostaju puno i prvenstvo bi do kraja moglo biti zanimljivo.
 
U borbi za naslov Kupu još su Hajduk, Rijeka i Slaven Belupo, a posljednjeg polufinalista doznat ćemo 10. veljače 2016. kada je na rasporedu posljednja utakmica četvrtfinala između Intera i Dinama.
 
U veljači počinje i nastavak rukometne Lige prvaka, a Zagreb će 10 veljače od 18:45 u Zagrebu igrati protiv moćnog PSG-a.
 
Ožujak
 
U ožujku nas čekaju uzvratne utakmice osmine finala nogometne Lige prvaka, utakmice osmine finala Europa lige,  kao i nastavak natjecanja u rukometnoj Ligi prvaka.
 
Polufinale hrvatskog nogometnog Kupa igrat će se na dvije utakmice, a termini su 16. ožujka i 6. travnja.
 
Travanj
 
U travnju se zahuktava Liga prvaka. Prve četvrtfinalne utakmice na rasporedu su 5. i 6. travnja, dok su uzvrati 12. i 13. travnja. Ždrijeb polufinala je 15. travnja kad ćemo saznati parove polufinala koje će se igrati 26 i 17 travnja, a uzvrati će biti 3 i 4 svibnja.
 
Četvrtfinala Europa lige počinju 7. travnja, a uzvrati su 14. travnja. Prve polufinalne utakmice igrat će se 28. travnja, a uzvrati su 5. svibnja.
 
13. travnja završava regularni dio NBA sezone, a početak doigravanja predviđen je tri dana kasnije.
 
Svibanj
 
Veliko finale Lige prvaka odigrat će se 28. svibnja u Milanu na stadionu San Siro, a finale Europa lige na rasporedu je 18 svibnja na St. Jakob-Park u Baselu.
 
HNL završava 14. svibnja, a finale nogometnog Kupa odigrat će se u Osijeku na stadionu Gradski vrt. U dosadašnja 24 izdanja Kupa finale se samo tri puta igralo na jednu utakmicu i to sva tri puta u Zagrebu - 1997. kada je Dinamo pobijedio Zagreb 2:1, dvije godine kasnije kada je Osijek identičnim rezultatom slavio protiv Cibalije, te lani kada je Dinamo nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedio Split 4:2.
 
U svibnju ćemo saznati i novog klupskog prvaka Europe u košarci, a euroligaški Final Four na rasporedu je od 13. do 16. svibnja.
 
Također, u svibnju će se odigrati i rukometni Final Four, a utakmice će se igrati 28. i 29. svibnja.
Drugi Grand Slam sezone, onaj na zemlji Roland Garrosa počinje 22. svibnja i trajat će do 5. lipnja.
 
Lipanj
 
U događajima prebogatom lipnju naravno da najviše odskače EURO u Francuskoj. 
 
Turnir počinje 10. lipnja i traje do 10. Srpnja, a Hrvatska 12. lipnja igra protiv Turske u 15 sati,  17. lipnja protiv Češke u 18 sati te 21. lipnja protiv Španjolske u 21 sat.
 
Utakmice osmine finala su na rasporedu 25., 26.i 27. lipnja, četvrtfinalne utakmice igrat će se 30 lipnja, 1., 2. i 3. srpnja, a polufinala 6. i 7. srpnja. Veliko finale na stadionu State de France na programu je 10 srpnja.
 
 U isto vrijeme kad najbolje europske nogometne reprezentacije u Francuskoj igraju svoj turnir, u SAD odigrat će se povijesna  Copa America, prva Copa koja će se igrati izvan Južne Amerike. Turnir počinje 6 lipnja, a trajat će do 26 lipnja.
 
Taman kad se završe teniska uzbuđenja na Roland Garrosu, 27. lipnja počinje Wimbledon.
Hoće li sjajni Stephen Curry i njegovo Golden State Warriorsi obraniti naslov u NBA ligi saznat ćemo nakon velikog finala koje počinje 2. lipnja.
 
Srpanj
 
U srpnju ćemo saznati koje će reprezentacije preko kvalifikacijskog turnira osigurati nastup na košarkaškom turniru na Olimpijskim igrama u Riju, a turnir će trajati od 4 do 10 srpnja.
Krajem srpnja počinje i HNL, a tada će hrvatski klubovi preko pretkola započeti i europske nogometne avanture.
 
Kolovoz
 
Kruna cijele sportske 2016. dogodit će se u kolovozu kad će oči cijelog svijeta od 5. do 21. kolovoza biti uprte u Rio gdje će se održati Ljetne olimpijske igre.
 
Hrvatski najveći kandidati za medalju: 
 
Sandra Perković, disk.
 
Valent i Martin Sinković, veslanje.
 
Snježana Pejčić, pucanje zračnom puškom.
 
Šime Fantela i Igor Marenić te Ivan Kljaković Gašpić, jedrenje.
 
Blanka Vlašić,skok u vis.
 
Filip Hrgović, boks.
 
Ana i Lucija Zaninović, taekwondo.
 
Giovanni Cernogoraz, trap.
 
Vaterpolo reprezentacija
 
Rukometna reprezentacija
 
U kolovozu i ljubitelji nogometa, onog vrhunskog, dolaze na svoje jer  počinju i najjače europske nogometne lige.
 
Rujan
 
Krajem kolovoza počinje posljednji Grand Slam sezone, US Open, na kojem je Marin Čilić u posljednje dvije godine ostvario sjajne rezultate. 2014. je senzacionalno osvojio naslov, dok je prošlog rujna igrao polufinale u kojem je Novak Đoković bio bolji. 
 
U rujnu hrvatska nogometna reprezentacija počinje kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. . Hrvatska ih otvara 5. rujna kod kuće protiv Turske, a do kraja 2016. igra 9. listopada protiv Finske u gostima i 12. studenog kod kuće protiv Islanda.
 
Počinje rukometna Liga prvaka.
 
Listopad
 
U listopadu počinju nove sezone u NBA i ABA ligi, no točni datumi još nisu poznati. Počinje i košarkaška Euroliga.
 
Studeni
 
Završava sezona Formule 1 utrkom u Abu Dhabiju, a počinje Europsko prvenstvo u stolnom tenisu.
 
Prosinac
 
Prosinac će biti u znaku rukometa, ali onog ženskog. Od 4. do 18. prosinca Švedska će biti domaćin najboljih europskih ekipa, a Hrvatska se kvalificirala na turnir zajedno s Crnom Gorom iz svoje kvalifikacijske skupine.
 

Pročitajte više