Sprema se veliki spektakl. Zagreb će ovog vikenda biti domaćin snagatorskog okršaja

Foto: HSOR

AKO STE u subotnjoj šetnji po zagrebačkoj špici, nemojte se iznenaditi kada ugledate pomalo nesvakidašnju ekipu predimenzioniranih tijela i ruku. Naime, sljedeći vikend, 14.-16. srpnja 2023. godine u zagrebačkom hotelu Westin odvijat će se pomalo neuobičajeno natjecanje za zasigurno jednu od najglamuroznijih dvorana u Hrvatskoj.

Naime, na posljednjem, 17. katu s prekrasnim pogledom na cijeli Zagreb održat će se sedmi put u hrvatskom domaćinstvu jedan od najprestižnijih događaja u svijetu obaranja ruke, Svjetski kup ZG STRONG 2023. Osim najboljih hrvatskih natjecatelja te svjetske zvijezde Rina Mašića iz Gospića, koji se prošli mjesec vratio s Europskog prvenstva iz Moldavije bogatiji za 4 zlata, nastupit će i tristotinjak natjecatelja iz dvadesetak država Europe, Azije i Afrike.

Sprema se spektakl

Ove godine posebno se očekuje i open klasa desne ruke u kojoj se pobjednici svih težinskih kategorija, a koji su već osvojili kategorizacije, međusobno bore za ukupnog pobjednika Svjetskog kupa. Svjetski kup održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, gradonačelnika Grada Zagreba te Ministarstva turizma i sporta.

"Nakon četiri godine stanke, vrijeme je da naš glavni grad ponovno uđe na kartu elitnih natjecanja u obaranju ruke na kojima se osim novčanih nagrada osvajaju i prestižni pehari pobjednika Svjetskog kupa, zbog čega dolaze neki od najboljih i najjačih sportaša u našem sportu", ističe Aleksandar Jakovac, predsjednik hrvatskog i dopredsjednik europskog Saveza za obaranje ruke te glavni organizator Svjetskog kupa u Zagrebu. 

Jakovac je dodao i kako je spoj luksuznog Westin hotela, full VIP tretmana sportaša s pozivnicama, prijevoza luksuznim limuzinama i novčanih nagrada, dobitna kombinacija kako za sportaše tako i za gledatelje koji će moći na jednom mjestu besplatno vidjeti snagatore visine preko 2 metra sa 160 kilograma mišića.

Sinjski gorostas i Rino Mašić nastupaju za Hrvatsku

Boje Hrvatske u najtežoj kategoriji branit će osim osamnaestogodišnjeg Rina Mašića i sinjski gorostas Josip Poleš, 207 cm visine uz "skromnih" 125 kg mišića. Obojica su višestruki prvaci Hrvatske u najtežoj kategoriji, a Rino je aktualni europski i svjetski prvak -110 kg, što je svakako najbolji seniorski uspjeh hrvatskih natjecatelja ikada.

Rino Mašić

Najbolji hrvatski reprezentativac u kategoriji osoba s invaliditetom te aktualni prvak Europe u kategoriji kolica Domagoj Cvitković je najozbiljniji kandidat za osvajanje prestižne titule osvajača Svjetskog kupa za osobe s invaliditetom. A Domagoja će u njegovom naumu probati spriječiti višestruki prvak Češke te svjetski viceprvak Lukaš Prachensky, koji u Zagreb dolazi isključivo po pehar.

U subotu i nedjelju će biti borbi i između pripadnica nježnijeg spola, gdje dominira višestruka europska i svjetska prvakinja Slovakinja Barbora Bajčiova te jedna kategorija koja je specifična samo za zagrebački Svjetski kup, a to su početnici gdje se mogu oprobati svi koji nisu do sada nikada nastupali na profesionalnom natjecanju. Dakle, navratite i oprobajte se ili samo sjednite i uživajte u vrhunskim sportašima ovog u svijetu vrlo popularnog sporta.

Petak, 14. srpnja 2023. - Westin Zagreb, dvorana Zelengaj

17:00-21:00 sat – klasifikacije, prijave i vaganje

Subota, 15. srpnja 2023. - Westin Zagreb, dvorana Panorama

09:00-11:30 – klasifikacije, prijave i vaganje
12:00-16:00 sati – Kvalifikacije i finala kategorija DESNA RUKA
20:00-21:00 sat – OPEN top 8 finala osoba s invaliditetom i žena

Nedjelja, 16. srpnja 2023. - Westin Zagreb, dvorana Panorama

12:00-16:00 sati – Kvalifikacije i finala kategorija LIJEVA RUKA

Pročitajte više