rukometni euro

Srbe su bez razloga dizali u nebesa. Dvije reprezentacije su najljepše priče Eura

PREMDA  još nisu poznati svi suparnici hrvatske rukometne reprezentacije u drugom krugu Europskog prvenstva, poznato je protiv koga će odabranici izbornika Hrvoja Horvata igrati u 1. kolu - bit će to Crna Gora. Utakmica između Hrvatske i Crne Gore na rasporedu je 20. siječnja u Budimpešti.

Dva dana kasnije Hrvatska će igrati protiv Danske, a potom joj slijede još dvije utakmice 24. i 26. siječnja, protiv pobjednika skupine B te protiv drugoplasirane ekipe iz te skupine. Posljednja dva sudionika iz skupine B doznat ćemo u utorak. Uoči zadnjeg kola vodi Island s četiri boda, Nizozemska i Mađarska imaju po dva boda, dok je Portugal na začelju s dva poraza. U zadnjem kolu u utorak se sastaju Island i Mađarska te Nizozemska i Portugal.

Dvije najbolje reprezentacije iz skupine drugog kruga EP-a će izboriti plasman u polufinale, dok će trećeplasirani igrati za peto mjesto. Legendarni Lino Červar za Index je komentirao nastup Hrvatske u skupini i dao svoje viđenje onoga što igrače Hrvoja Horvata čeka u nastavku turnira.

Kao bivši izbornik i koordinator svih hrvatskih selekcija želio bih najprije čestitati svim igračima, treneru Horvatu, Ivanu Baliću i cijelom stručnom stožeru. Napravili su velike stvari i plasman u drugi krug u ovakvim okolnostima ogromna je stvar. Posebno sam zadovoljan igrom i pristupom u prve dvije utakmice protiv Francuske i Srbije.

Ova momčad vraća vjeru u ovo doba straha i sumnji

Susret s Ukrajinom je bio predvidljiv i prije samog početka pa bih se želio osvrnuti na te prve dvije utakmice na ovom Euru. Živimo u ludom vremenu pandemije, u vremenu strepnji, sumnji i straha i ovakvi nastupi naših igrača vraćaju vjeru i dižu optimizam. Pokazali smo timski duh, odvažnost, poniznost i skromnost i na to nitko u Hrvatskoj nije ostao ravnodušan.

Pokazali smo fantastičan odnos prema igri i prema rukometu. Oduševljen sam sinergijom mladih i iskusnih igrača. U te mlade su brojni znalci sumnjali, nisu im vjerovali, ali pokazalo se da sam bio u pravu kad sam upozoravao da se u ovo doba besparice prestanemo uzaludno natjecati s Kielom ili Barcelonom te da krenemo ulagati u mlade i raditi s klincima.

Od ove ekipe puno mogu naučiti svi ostali hrvatski sportaši, ali i političari

Ponosan sam što nismo izgubili kult reprezentacije. Imponira spremnost svih igrača da se odazovu pozivu izbornika i nitko od njih se ne osjeća zakinutim ili odbačenim. Ovi momci su pokazali što znači igrati za državni dres i kako se prema njemu mora odnositi. Od njih bi puno toga mogli naučiti neki drugi sportaši, ali i političari. 

Nakon lošeg rezultata u Egiptu lani mnogi su predviđali naš pad, ali bez brige, vratit ćemo se mi jako brzo u vrh svjetskog rukometa, samo ako budemo više vjerovali mladima, radili s njima i davali im pravu šansu. Ovaj turnir je pokazao kakav naš put treba biti. 

Sad kreće drugi krug i to je sasvim druga priča. Crna Gora nam je prvi rival. Dobri su, imaju odličnog golmana, karakterni su i talentirani za rukomet, ali ipak mislim da smo mi favoriti u tom susretu. Imamo veću kvalitetu i puno više iskustva igranja ovakvih utakmica.

Island i Nizozemska su najljepše priče turnira 

Ovaj Euro je pokazao da se nešto mijenja na rukometnoj mapi. Mnogi su bili spremni tvrditi da je Portugal sila koja dolazi, ali taj Portugal je bazirao sve na nekoliko Kubanaca. Pali su Norvežani, Slovenci, Šveđani igraju loše, a i Srbe su bez razloga svi počeli dizati u nebesa.

Za rukomet je jako dobro da se vraćaju Česi i Rusi, ali za mene su najljepše priče ovog turnira Island i Nizozemska. Island, zemlja koja nema ni pola milijuna stanovnika, konkurentan je u svim sportovima, a u rukometu je bio i olimpijski doprvak.

Od njih bismo trebali učiti metodologiju rada s djecom jer očito bismo imali što naučiti. Zatim Nizozemska, nevjerojatna ekipa koja po meni igra najljepši rukomet na ovom turniru. Imaju tog sjajnog Smitsa iz Magdeburga i igraju divan rukomet, atraktivan, s puno cepelina i križanja. Utakmica između njih i Islanda je bila ljepotica turnira.

Bit će teško, ali optimizam mora postojati. U sportu ako želiš nešto više od rivala, pa čak i ako je on bolji od tebe, možeš pobijediti. Dok ima volje, ima i načina. Hrvatski rukometaši sad imaju samo jednu obavezu - da se bore i da daju sve od sebe u preostale četiri utakmice. Puno toga su već napravili, sad će igrati bez pritiska i to je ogromna šansa za njih.

Pročitajte više