Srbi nakon sedam poraza u osam europskih utakmica: "Propali smo. Ovo je katastrofa"

Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages/PIXSELL

KATASTROFA Partizana kod Nordsjællanda, poraz 5:0 u prvoj utakmici play-offa Konferencijske lige, i uvjerljiv poraz Čukaričkog kod Olympiacosa (3:1) u prvoj utakmici play-offa Europa lige potvrdili su da se ono što je trebalo biti sezona renesanse srpskog klupskog nogometa pretvorilo u debakl.

Pokazalo se da je čak pet srpskih klubova u Europi previše

Zahvaljujući sjajnom nacionalnom koeficijentu, koji je prije svega zasluga Crvene zvezde, Srbija je ove sezone imala čak pet klubova u europskim kupovima. Zvezda, štoviše, ne mora igrati pretkola, nego je izravni sudionik grupne faze Lige prvaka. Sjajno je prošao i TSC iz Bačke Topole.

Kao viceprvak postavljen je u treće pretkolo LP-a, što znači da mu je zajamčena najmanje grupna faza Konferencijske lige. Isto kao i Čukaričkom, koji je dobio mjesto u play-offu Europa lige. Partizan i Vojvodina također se ne mogu požaliti trećim odnosno drugim pretkolom Konferencijske lige. 

No čim su počela pretkola eurokupova, vidjelo se koliko je 13. mjesto, koje Srbija ima na UEFA-inoj tablici koeficijenata, zavaravanje o kvaliteti njene lige i klubova. Vojvodina je odmah ispala iz Europe s dva poraza od ciparskog APOEL-a i ukupnom razlikom 2:4. TSC je izgubio obje utakmice od portugalske Brage s ukupnih 1:7, čime je spušten u grupnu fazu Europa lige.

Ta dva srpska kluba eliminirana su ranije, a sinoć su se dogodili spomenuti debakl Partizana, nakon kojeg sigurno ispada iz Europe, te Čukaričkog, za koji se već nakon prve prepreke čini izvjesno da će se spustiti u grupnu fazu Konferencijske lige.

"Košmarno ljeto srpskih klubova u Europi. Sedam poraza u osam mečeva. Propada nacionalni koeficijent!"

Naizgled nema razloga za dramu jer Srbiji su zajamčena čak tri mjesta u grupnim fazama eurokupova. Međutim, Srbima je realnost crna, a toga su svjesni njihovi mediji. Na udarnim mjestima pišu "Košmarno ljeto srpskih klubova u Europi. Sedam poraza u osam mečeva. Propada nacionalni koeficijent!", što je naslov Monda. Isti izvor nastavlja:

"Neuspjesi srpskih timova u kvalifikacijama, na početku sezone koja je po više osnova povijesna. Imat ćemo tri kluba u grupnoj fazi, ali čemu se u njoj možemo nadati? U sezoni u kojoj imamo izravnog sudionika Lige prvaka Crvenu zvezdu, koja i dalje igra samo domaće prvenstvo i čeka ždrijeb 31. kolovoza, svi preostali srpski predstavnici doživjeli su glatke ili baš teške poraze ili bolne eliminacije i tako je značajno ugroženo 15. mjesto, koje Srbija mora sačuvati u borbi za nacionalni koeficijent."

Telegraf pod naslovom "Poraz Partizana košta cijeli srpski nogomet: Strmoglav pad na UEFA rang listi poslije katastrofe crno-bijelih" piše: "Posljedice ovog neuspjeha mogu biti jako ozbiljne, jer je 15. mesto, koje je ključno za osiguravanje pet predstavnika u europskim takmičenjima, sada ozbiljno narušeno. Ova situacija je posebno relevantna za sezonu 2025./26. s obzirom na to da je Srbija već osigurala pet predstavnika za sezonu 2024./25., čime je ranije osigurala čak 11. mjesto.

Srbija je sada pala na 13. mjesto na listi UEFA-e, s 27.375 bodova. Norvežani, Ukrajinci, Izraelci, Danci i Česi trenutno su van opasne zone, ali ima zabrinjavajućih signala s obzirom na to da se ukupni srpski rezultati dijele s pet klubova. TSC, Čukarički i Crvena zvezda će vjerojatno imati ozbiljnu konkurenciju u svojim grupama.

"Poraz Partizana košta cijeli srpski nogomet: Strmoglav pad na UEFA rang listi poslije katastrofe crno-bijelih"

Srbiju čeka težak zadatak i potencijalno nemoguća misija da ostvari dobar učinak kao i prethodnih sezona (6.000, 5.500, 9.000, 5.375). Partizan bi igranjem u Konferencijskoj ligi mogao značajno doprinijeti nacionalnom koeficijentu, ali neće biti ništa od toga nakon debakla u Danskoj

Srpski klubovi su ove sezone osvojili samo 1.000 bodova za nacionalni koeficijent (0.800 za sudjelovanje Crvene zvezde i 0.200 za pobjedu Partizana protiv Sabaha). Crvena zvezda, kao sudionik Lige prvaka, ima minimum 4.000 bodova. Međutim, ovaj broj je prilagođen na 0.800 s obzirom na to da je ukupan nacionalni koeficijent Srbije podijeljen s pet predstavnika.

Pobjeda u grupnoj fazi Lige prvaka, Europa lige i Lige konferencija donosi 2.000 bodova. TSC se pokazao kao potpuno inferioran protiv Brage, a u EL-u će također čekati jaki klubovi. Teško je očekivati da će klub iz Bačke Topole osvojiti bodove, pa će najveća odgovornost pasti na Crvenu zvezdu. Čukarički će se izglednim ispadanjem od Olympiacosa spustiti u grupnu fazu Konferencijske lige. U tom slučaju će se suočiti sa slabijim protivnicima u odnosu na TSC."

Pročitajte više