OI TOKIO

Srbija je deklasirala Australiju. Što to znači za Hrvatsku?

Foto: Chen Jianli/Guliver Image

VATERPOLSKI turnir na Igrama još uvijek je u grupnoj fazi, ali pred nama su posljednja dva kola u vrlo izjednačenoj i napetoj skupini.

Podsjetimo, ranije danas Hrvatska je razbila Crnu Goru 13:8. Španjolska je očekivano svladala Kazahstan 16:4, dok je Srbija upisala uvjerljivu pobjedu nad Australijom 14:8.

Hrvatska trenutno drži treće mjesto u skupini u kojoj se nalazi šest ekipa, a prve četiri momčadi plasirat će se u četvrtfinale. Srbija je ovom pobjedom jednim dijelom pomogla i Hrvatskoj. Naime, Hrvatska će ispasti samo u slučaju da je do kraja grupne faze preskoče i Crna Gora i Australija. 

Obje momčadi tek trebaju igrati s Kazahstanom i vrlo je vjerojatno da će obje ekipe tu uzeti dva boda. Australija još mora igrati s vodećom Španjolskom, a Crna Gora sa Srbijom. Hrvatskoj su preostali dvoboji protiv Srbije i Španjolske i sada je jasno kako će joj za potvrdu prolaska biti dovoljna jedna pobjeda u te dvije utakmice. U tom slučaju Crna Gora ne bi mogla preskočiti Hrvatsku, zbog slabijeg međusobnog omjera. Ako Hrvatska, Australija i Crna Gora završe na jednakom broju bodova, zatvorit će se krug te tri reprezentacije u kojem svaka ima po dva boda. Međutim, Hrvatska ima najbolju gol-razliku (+2), slijedi Crna Gora (0), a zadnja je Australija (-2). 

Hrvatska dalje može proći i u slučaju da izgubi dvije utakmice. To će joj poći za rukom ako Australija u posljednja dva kola ne uzme više od jednog boda ili ako Crna Gora uzme najviše dva boda (uz pretpostavljenu pobjedu nad Kazahstanom, trebala bi izgubiti od Srbije). Naravno, Hrvatska i dalje ima velike šanse i za bolji plasman. Ako pobijedi Srbiju i Španjolsku, sigurno će biti prva u skupini. U slučaju da pobijedi Srbiju, a izgubi od Španjolske, najvjerojatnije će završiti kao druga momčad u skupini.

Podsjetimo, vrlo je napeta i situacija u drugoj skupini. U njoj se već znaju četiri putnika u četvrtfinale. To su Italija, Grčka, Mađarska i SAD, ali još uvijek se ni izbliza ne zna koja će reprezentacija zauzeti koju poziciju.

 

Pročitajte više