REGIJA

Srbin koji je Hrvatskoj uzeo Euro: "Svi se sjećamo muka na Maksimiru"

Foto: Getty Images

PRIJE tri dana obilježeno je točno 20 godina od utakmice Hrvatske i Jugoslavije na krcatom Maksimiru. Igralo se posljednje kolo kvalifikacija za EP 2000, a Hrvatsku je u Nizozemsku i Belgiju vodila samo pobjeda, dok ju je svaki drugi rezultat ostavljao kući.

Na kraju neobičnih 90 minuta rezultat je bio 2:2, SR Jugoslavija je kao prva otišla na turnir, Irska je kao druga završila u baražu, a Hrvatska je ispala. Jedan od najboljih igrača iz te utakmice, Dejan Stanković, prisjetio se u intervjuu za Telegraf kako je izgledala ta večer na Maksimiru. 

U utakmici pred punim tribinama Bokšić je Hrvatsku doveo u vodstvo u prvom dijelu, da bi Jugoslavija preokrenula rezultat na 1:2.

Nije zaboravio kako su rasplakali Maksimir

Pogotke su zabili Dejan Stanković i Predrag Mijatović iz gotovo iste akcije na asistenciju Siniše Mihajlovića. Stanić je izjednačio na 2:2, ali nije bilo snage da Hrvatska na kraju odnese pobjedu. Svega se dobro sjeća i Stanković.

“Straha nije bilo ni malo, a atmosfera je bila zaista vruća! Drhtale su tribine od huka navijača, ali svima nam je u sjećanju ostao muk na kraju utakmice. Bila je to neprirodna tišina za nogometnu utakmicu, kad je sudac svirao kraj! Mislim da taj trenutak svi pamtimo”, rekao je Stanković pa dodao: 

“Pred kraj utakmice umor je bio nevjerojatan, doslovno me sve boljelo od trčanja i borbe, htio sam plakati, ali smo svi išli dalje i do kraja jer je motiv bio velik. To je bila jedna od fizički najzahtjevnijih utakmica u mojoj karijeri."

Pročitajte više