Srna: Ja sam napola Ukrajinac, ne mičem se iz Šahtara

PRESS služba Šahtara iz Donjecka pred mikrofon je stavila Darija Srnu. Omiljeni igrač ukrajinskog prvaka odgovarao je na pitanja vezana uz Ligu prvaka, svoju nogometnu prošlost i budućnost.

Prije svega čestitke na plasmanu u četvrtfinale Lige prvaka. Koliko daleko može Šahtar ove sezone u tom natjecanju?

"Hvala na čestitkama. Ne znam, mnogo će toga ovisiti o sreći, odnosno o tome koga će nam donijeti ždrijeb ili kome će ždrijeb donijeti nas. Jaka smo momčad, dokazali smo to osvajanjem Kupa UEFA-e prije dvije godine, a napravili smo dodatan iskorak plasmanom među posljednjih osam u Ligi prvaka. Mislim da svi mogu biti sretni napravljenim poslom i našim napretkom."

Mnogi su vam čestitali. Koja vam je čestitka najviše značila i kako je glasila?

"Da, svi su nam čestitali, a mi smo si, budući da smo bili uvjereni u to da ćemo proći Romu, u svlačionici samo pružili ruke. Čestitao nam je i predsjednik, ali, važnije od svega, navijači su uživali u našoj igri i po završetku utakmice čuli smo njihov aplauz. To je bio najbolji pokazatelj kako smo igrali."

Nakon prolaska u četvrtfinale rekli ste da je Roma slabija od vas. Zašto?

"Pobijedili smo jednu od najboljih talijanskih momčadi, klub koji je već 15-20 godina na toj razini, i za koji igraju najslavniji nogometaši. Roma je velik klub, ali svladate li ga s ukupnih 6:2 to onda nešto govori. Jači smo od Rome i zato smo prošli."

Osvojili ste Kup UEFA-e, a sada se plasirali u četvrtfinale Lige prvaka. Koji vam je uspjeh osobno značajniji?

"Naravno da je četvrtfinale Lige prvaka velik uspjeh, ali mislim da je za nas sve najveći korak koji smo napravili bio osvajanje Kupa UEFA-e. Prisjetite li se samo momčadi koje smo usput svladali, Tottenham, CSKA, Marseille, Dinamo, Werder, sve su to jaki klubovi. Podigli smo trofej namijenjen pobjedniku, bili smo najbolja momčad Europe. Sada ćemo pokušati podići jedan drugi trofej."

Već ste godinama u Šahtaru. Kada ste dolazili izgledalo je da momčad nije izgledala dovoljno jakom za osvajanje Kupa UEFA-e, a sada je među posljednjih osam u Ligi prvaka.

"Iskreno, kada sam dolazio nisam mnogo znao o Šahtaru, međutim, povjerovao sam riječima predsjednika Rinata Ahmetova koji je rekao da želi stvoriti jednu od najboljih europskih momčadi. Sjećam se i kada je prije sedam ili osam godina rekao navijačima da ćemo donijeti europski naslov. Ispalo je tako, pa sam uvjeren da i dalje možemo rasti."

Kolika je njegova uloga u Šahtarovima pobjedama?

"On jako voli nogomet i čini sve za nas i naše navijače. Mislim da je sada i on najsretniji čovjek na svijetu. U ovaj klub i ovaj grad uložio je mnogo energije i novaca."

Već dugo igrate u klubu, a gotovo svake godine spominju se Real Madrid, Manchester United, Liverpool. Imate li želje okušati se u nekoj drugoj zemlji, nekom drugom prvenstvu?

"A, kamo bih išao iz momčadi koja je prije dvije godine osvojila Kup UEFA-e i koja igra Ligu prvaka? Imamo sjajan stadion, a klub velike ambicije. Danas je Šahtar među najboljim klubovima Europe pa zaista nema smisla odlaziti. Meni je Šahtar mnogo toga dao, ovdje ću završiti karijeru. Nositi ovaj dres mnogo znači. Svi u Ukrajini i u Europi znaju kako jakom klubu pripadaju narančasto-crne boje. Dakle, nositi ovaj dres znači biti dobar nogometaš, loših ovdje nema."

Koji bi protivnik u četvrtfinalu Lige prvaka bio Šahtaru po mjeri?

"Mislim da su izuzev Barcelone i Real Madrida svi na istoj razini. Zbilja mi nije važno, ako smo došli do ove faze znači da smo jaki. Čak je i Barcelonin trener Josep Guardiola nakon utakmice protiv Arsenala rekao da ne bi volio izvući Šahtar. Zaslužili smo poštovanje sviju, svima je jasno da protiv Šahtara neće biti lako."

Vama kao kapetanu velika odgovornost pada na leđa. Osjećate li je?

"Iskreno i ne baš budući da imamo takve nogometaše i prijatelje koji su spremni dio tereta prenijeti na sebe. Pomažemo si, u svlačionici je atmosfera sjajna, a onda i stižu rezultati. Pogledajte Manchester City, po imenima su ponajbolja europska momčad. Nešto im, ipak, nedostaje. Rekao bih da ondje ne vlada sjajna atmosfera. Mi smo, pak, poput obitelji i u pobjedama i u porazima. U tome je naša snaga."

Možemo li za vas reći da ste napola Ukrajinac?

"Možete, naravno. Ovdje sam već osam godina, volim Ukrajinu. Mnogo mi je dala, mnogo mi je dao i Šahtar. Ovdje sam gotovo izgradio karijeru, iznad glave sam podigao trofej namijenjen pobjedniku Kupa UEFA-e, zaigrao u Ligi prvaka, dobio kapetansku vrpcu. Klub mi je mnogo dao i ja ću sve do kraja davati svoj maksimum njemu."

Pročitajte više