regija

Srpska legenda: Delije, a što ako vam Hrvat i katolik donese tri trofeja? Muka mi je

Foto: Pixell/Milan Maricic

NAVIJAČI Crvene zvezde su za vikend sramotnim uvredama i skandiranjem ratnom zločincu Ratku Mladiću poručili treneru svog kluba Mirku Vičeviću da nije poželjan u klubu. Zvezda je pobijedila Šabac 13:6 u srpskoj Superligi, a crnogorskog trenera hrvatske nacionalnosti žestoko su vrijeđali s tribina.

"Šiptar, Hrvat, balija, nisu moja bratija", bio je transparent koji je razvijen uz skandiranje Zvezdinih navijača ratnom zločincu Ratku Mladiću tijekom utakmice. Također, Delije su tijekom cijelog susreta tražili od Vičevića da ode iz Zvezde jer tu nije dobrodošao.

Vičević je predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore u Kotoru, a navijači Zvezde kivni su na njega i zbog angažmana u DPS-u, Đukanovićevoj stranci.

Posebnu bizarnost donosi činjenica da je Vičević vodio šest susreta Zvezde prije posljednjeg duela sa Šapčanima, od toga tri na domaćem bazenu. Vičević je debitirao još 21. siječnja, i to trijumfom protiv Partizana s 13:11, a tek sad se našao na udaru navijačke grupe.

Ikodinović žestoko stao u zaštitu Vičevića

Proslavljeni bivši reprezentativac Srbije u vaterpolu Danilo Ikodinović jedan je od rijetkih srpskih sportaša koji je javno osudio divljanje Delija. Ikodinović je rekao da mu je jako žao što se to dogodilo i da mu nije jasno u kojem smjeru ide srpsko društvo.

Najprije je na svom Twitteru napisao ''Odavno je naše društvo oboljelo. Ovoliko bolesno nikad nije bilo. Na jednoj beznačajnoj vaterpolo utakmici dođeš i vrijeđaš trenera svog kluba jer je druge vjere. Bolest", napisao je, da bi potom dao intervju za Nova.rs u kojem je jasno i glasno rekao što misli.

"Znam Mirka, igrali smo i žao mi ga je. Kotoranin je, katolik, nije važno ni izjašnjava li se kao Hrvat, to je njegova osobna stvar. Oni idu na to da čim nisi Srbin pravoslavne vjere, ti si manje vrijedan, muka mi je od toga.

''Ovo je van svake pameti. Muka mi je od toga''

Ovo za Mirka mi je van svake pameti. Uvezano je sve jedno s drugim, mi kada ne znamo što ćemo, 'ajmo nacionalizam', i to na vaterpolu na koji dolazi manje publike nego na nogomet i košarku'', rekao je Ikodinović koji je onda komentirao aktivni Vičevićev angažman u stranci Mila Đukanovića:

"I to je njegova stvar, hoćemo li kada Vučić padne, onih 700.000 ljudi koji su uz njega mrziti, pljuvati? Što ćemo s njima, pa nećemo ništa. To je bio njihov izbor, hajdemo ih probati opametiti. Vrijeđaj ga zato što je u toj stranci, nemoj zbog nacionalnosti.

Jednu ružnu riječ nisam čuo od njega, normalan jedan tip koji gleda svoja posla, to je sigurno. Baš ga briga, živi svoj život i to je to što mogu reći. Dobar i normalan čovjek. Tako i trebamo gledati na sve, jesu li dobri ili loši, ovo je sve previše otišlo daleko, bojim se da se neće završiti na ovome i da će ići dalje.

Koja je poruka, nije dobrodošao, a ne znamo ni kakav je trener. I ti ga vrijeđaš? Možda će taj Hrvat ili katolik donijeti tri titule. Ne znam što reći", zaključio je Ikodinović. Vičević je najtrofejniji crnogorski vaterpolist svih vremena i član Kuće slavnih. S Jugoslavijom je kao igrač osvojio sve što se osvojiti dalo uz olimpijsko zlato u Seoulu 1988. godine.

Pročitajte više