oi tokio

Srpska legenda u prijenosu uživo ustala i poklonila se nesretnoj šampionki

Screenshot: Youtube

IVANA ŠPANOVIĆ, aktualna europska i svjetska dvoranska prvakinja u skoku u dalj te brončana s prethodnih Olimpijskih igara, dramatično je ostala bez medalje u Tokiju.

U prvoj seriji je bila najbolja skokom od 6.71 metra, kojim je bila dosta bolja u odnosu na konkurentice. Nakon drugog skoka, koji je bio za 20 centimetara bolji, držala je drugo mjesto.

Europskoj i svjetskoj prvakinji do olimpijske medalje nedostajalo šest centimetara

Međutim, u trećoj seriji je bila nešto slabija s 6.84 metra, dok je u četvrtoj kiksala i pala na četvrto mjesto. U petoj seriji je skočila tek do 6.67 metara i tako napad na medalju ostavila za posljednji, šesti skok, u koji je ušla s četvrtog mjesta. Ni u zadnjoj seriji Španović nije mogla do 7 metara, pa je ostala četvrta. Medalja joj je izmakla za samo šest centimetara.

Osim ovog najpopularniju srpsku sportašicu boli i to što je prije dva dana skočila sedam metara u kvalifikacijama. Da je danas to uspjela, osvojila bi zlato. Zato je, nakon što je nesretno ostala bez medalje, kroz suze rekla da će vidjeti što i kako dalje. Mnogi su to shvatili kao najavu da će se 31-godišnjakinja umiroviti ogorčena neuspjehom u Tokiju.

Na to je u programu srpske državne televizije RTS reagirao Dragutin Topić (50), legenda srpske atletike. On je dvostruki europski prvak u skoku u vis te svjetski juniorski prvak, čiji rekord (2.37) u toj kategoriji iz 1990. još nitko nije srušio.

Topić najbolje razumije Španovićku

"Evo, da vaša emisija bude gledanija, ja ću sada ustati i pokloniti se Ivani Španović na svemu što je uradila u posljednjih 15 godina. Mi ćemo nju praviti od blata, kao i Novaka Đokovića", rekao je Topić te pred sugovornicima u studiju te milijunskim gledateljstvom napravio ono što je najavio. 

Topić je zatim podsjetio na brojne probleme koje je Ivana imala prije puta za Tokio. "Svi znamo kako je ona došla tamo. U ožujku imala je ozbiljnu ozljedu, rupturu mišića. Tek u travnju je počela trenirati i uspjela je doći do Olimpijskih igara. Njoj je sada najteže. Ona će se s tim boriti cijeli život."

Topić to najbolje zna. Njemu je, naime, na olimpijskim igrama i SP-u također za malo bježala bronca. Nikad nije uspio uzeti medalju na najvećim natjecanjima. 

"S obzirom na moje iskustvo, broj medalja nastupa na olimpijskim igrama, mogu reći da je ona najbolji atletičar svih vremena u Srbiji i siguran sam da će izvući pouku. Falilo joj je malo sportske sreće. Ona se ne mora vraćati na put uspjeha, ona je već na njemu. Drži se, Ivana, ne daj se!"

Pročitajte više