KOVAČEV JUNAK JE MLADI SRBIN Reketar mu je htio lomiti noge, legenda je Zvezde, a Hrvatskoj je zabio hat-trick

Luka Jović petom u letu zabija za pobjedu Eintrachta nad Schalkeom u polufinalu Kupa. 

Foto: Getty Images/Guliver Image

TKO je sjajni mladi napadač kojeg uspoređuju s Falcaom, a Niku Kovača je zlatanovskim golom doveo nadomak najvećeg uspjeha u trenerskoj karijeri?

11. prosinca 2013. U-17 reprezentacije Srbije i Hrvatske igrale su prijateljsku utakmicu u Staroj Pazovi. Nikola Vlašić zabio je za vodstvo gostiju. Ali, tada na scenu stupa tek 15-godišnji Luka Jović, koji će potpuno zasjeniti mlade hrvatske zvijezde Vlašića, Balića i Ćorića.

Napadač Srbije s tri gola preokreće za pobjedu 4:1, a posebno je oduševio drugim golom, kada je u slalomu nanizao pet hrvatskih igrača i golmana, nakon čega je rutinski zabio. Slično je poentirao i prilikom njegovog trećeg gola, dok je prvi postigao glavom. 

Pola godine kasnije, u svibnju 2014., dječak iz Bijeljine nakon devet godina u mladim kategorijama Crvene zvezde debitira za seniorsku momčad kod Vojvodine sa samo 16 godina, pet mjeseci i pet dana "starosti".
 
Na istoj utakmici ruši rekord Dejana Stankovića tako što postaje najmlađi strijelac u bogatoj povijesti Zvezde. Zabio je samo dvije minute nakon što je ušao u igru, što je bilo dovoljno za bod kojim su gosti osigurali naslov.

Iste godine, ali u listopadu, na utakmici protiv Partizana, Jović još jednom ulazi u povijest. Postaje najmlađi igrač koji je igrao beogradski "večiti derbi". Iduće sezone 2015/16, kao 18-godišnjak postaje standardni prvotimac i strijelac važnih golova na putu prema još jednom Zvezdinom naslovu. Iz ove sezone datira i ozbiljna prijetnja Joviću. Reketar iz Loznice poručio mu je da će mu slomiti noge ako mu ne plati. 
 
Benfica u zimskom prijelaznom roku 2016. plaća, ali ne reketaru, nego 6.5 milijuna eura odštete Jovićevom klubu za napadačko čudo od djeteta. Jović je u idućih godinu i pol igrao za B momčad Benfice, dok je za prvi sastav upisao samo dva nastupa.

Da za to vrijeme ne zaboravlja postizati golove, svjedoči i to što je za mlade selekcije Srbije u 56 utakmica postigao čak 42 zgoditka.
 
Ali, željan igranja u klubu, prošlog ljeta odlazi na posudbu u Eintracht, kod trenera Nike Kovača. Jović ni tamo ne igra puno. Ipak, u 19 nastupa u Bundesligi, od čega samo sedam kao prvotimac, postiže čak osam golova. Sjajna statistika s obzirom na minutažu i da mu je to prva sezona u vrhunskom nogometu i ligi.

Da je u sjajnoj formi (četiri gola u pet zadnjih utakmica Bundeslige) Jović je potvrdio u polufinalu Kupa kod Schalkea. 
 
U 75. minuti spektakularno i akrobatski vješto postiže jedini gol na utakmici za prolaz Kovačeve momčadi u finale Kupa s Bayernom. Na odličan centaršut De Guzmana, petom u letu iz okreta zahvaća loptu ispred glave suparničkog braniča Kehlera i šalje je u mrežu Schalkea.
 
Zlatanovski gol postigao je napadač kojeg s pravom uspoređuju s još jednim golgeterskim velikanom - Radamelom Falcaom. 

Joviću je ovo bio deveti ovosezonski gol. U ligama petice samo su dva igrača mlađa od njega (sada mu je 20 godina i četiri mjeseca) postigla barem toliko golova u svim natjecanjima - Milanov Cutrone i PSG-ov Mbappe. 
Za točno mjesec dana, 19. svibnja na Olimpijskom stadionu, Niko Kovač u rodnom Berlinu u finalu Kupa vodi svoj aktualni protiv budućeg kluba. 
 
Najveći adut za senzaciju protiv Bayerna i prvi trofej u karijeri hrvatskom treneru bit će mladi srpski napadač. 

Pročitajte više