Ostali sportovi

Srpski plivač Čavić: Odbio sam trenirati Hrvate, veći sam patriot od onih u Srbiji

Foto: EPA

ČUVENI srpski plivač Milorad Čavić, osvajač srebra u Pekingu 2008. godine u epskoj utrci na 100 m leptirovim stilom, otkrio je da su mu iz Plivačkog saveza Hrvatske (HPS) nudili trenerski posao, ali da je on to odbio, piše srpski magazin Sport.

Olimpijsko zlato izgubio za 0.0001 sekundu

Podsjetimo, Čavić je u utrci s Michaelom Phelpsom, koji je trebao pobjedu kako bi izjednačio rekord Marka Spitza sa sedam zlatnih medalja na jednim Igrama, prvi dotaknuo zid, ali američki plivač bio je prvi koji je izvršio pritisak od kilograma potreban za aktivaciju Omeginog mjerača. Čavić je nakon žalbe svog tima i pregleda snimke do 0.0001 sekunde izgubio zlato za jednu tisućinku, što je najmanja moguća razlika.

On trenutno vodi dva sudska spora s Plivačkim savezom Srbije (PSS) zbog kojeg, prema njegovom mišljenju, već dvije godine ne prima nacionalno priznanje.

"Volio bih da sudjelujem u radu PSS-a, ali sada jednostavno to nije moguće. Zašto? Zato što sam ih tužio, jer zbog njihovog propusta više od dvije godine ne primam nacionalno priznanje, koje mi po prvoj Uredbi pripada od moje 35. godine. Nisam dobio ni nagrade za uspjehe u malim bazenima. PSS nije predao potrebnu papirologiju Ministarstvu omladine i sporta (MOS). A nemam podršku MOS-a jer po njima ne postoji model da me isplate", rekao je Čavić za magazin Sport.

"Kako da pomognem drugima kad nisam svojima"

Njemu su u međuvremenu iz Plivačkog saveza Hrvatske nudili da bude dio stručnog stožera hrvatske reprezentacije, ali to je odbio.

"Pisao mi je predsjednik HPS-a prije nekoliko tjedana da im se pridružim, da postanem dio njihovog stručnog stožera. Vjerovali ili ne. I javila se dilema: kako da pomognem drugima kada nisam svojima. A ne mogu zato što PSS radi protiv mene i bukvalno oduzima od mog djeteta i od mog života", pojasnio je.

On sada živi u Seattleu u SAD-u, gdje radi s djecom kao trener. Smatra da je veći patriot od ljudi koji žive u Srbiji.

"Ja sam osvojio zlato, boli me što je Omega bila i ostala Phelpsov sponzor"

"Mi, koji smo odrasli u drugim zemljama, veći smo patriote od onih koji žive u Srbiji. Makar po ponašanju, ako ne i u srcu. Ponosimo se srpskim porijeklom, čuvamo tradiciju", rekao je.

Čavić je govorio i o epskoj utrci u kojoj je ostao bez zlatne medalje na Olimpijskim igrama.

"Oduvijek sam u mom srcu znao da sam pobijedio. Znam i da su neki mediji željeli da priznam poraz. Ali, to nikad nisam uradio jer sam ja osvojio zlato! I dalje boli to što je Omega bila i ostala njegov sponzor. Uvijek su imali interes da ga brane, umjesto da kažu da im sustav nije na većoj razini. Ali, problem je kada jedna tvrtka drži monopol u nekoj organizaciji. Koliko sam pročitao, Omega je samo jednom unaprijedila sustav od 2008. godine. Kad god vidim nekog sportaša da nosi njihovu marku satova ili ih reklamira, doživljavam ga malo drugačije i uvijek se pitam što bi radio da upadne u sličnu situaciju kao ja. Vjerojatno bi dobio ono što je zaslužio jer je pod pokroviteljstvom Omege", kazao je Čavić.

Pročitajte više