Štimac: Hrvatski nogomet u velikim je problemima, teško je bolestan

"HRVATSKI nogomet u velikim je problemima. Teško je bolestan", konstatirao je Igor Štimac večeras na tribini o budućnosti hrvatskog nogometa održanoj na Visokoj školi za sportski menadžment Aspira. 

Osim Štimca, o problemima u kojima se našao hrvatski nogomet govorili su i Stanko Poklepović, Zdravko Reić te Dario Šimić i Mario Jurić, predsjednik i tajnik Hrvatske udruge nogometnog sindikata.

Katastrofa u hrvatskom nogometu

Tajnik Jurić iznio je podatke koji zorno svjedoče o katastrofi u hrvatskom nogometu. Plaća nogometašima kasni u prosjeku pet mjeseci, neki je klubovi nisu podijelili 13 mjeseci. Od 16 klubova tek ih 6 redovno izvršava obaveze pa je nejasno kako su uopće licencirani, kada je jedan od preduvjeta uredna financijska situacija. Glavni krivac za takvu situaciju je vrh HNS-a, smatra Jurić.

Upozorio je kako u Hrvatskoj nogometaš ne može razvrgnuti ugovor, čak i ako mu se ne plati 13 plaća.

"Klubovi su razvili cijeli niz instrumenata kako bi zaštitili postojeće stanje. Provodi se mobing, a igrač se jedino može obratiti arbitražnom sudu. To je nenormalno. Nogometaši su usto registrirani kao samostalna djelatnost, no to se pokazalo kao loše rješenje. Dotaknuli smo dno, sada su nam dužni i nogometaši i klubovi. Nogometaši koji ne dobiju 13 plaća pogodan su materijal za manipulaciju, a u Hrvatskoj je pogodno tlo za afere", kazao je Jurić.

Hrvatska nikada neće biti Bundesliga

Štimca su isto pitali je li hrvatski nogomet dotaknuo dno. "Nikad ne znam koliko je dno duboko", oprezan je Štimac, no uvjeren je da su potrebne promjene. Sjetio se kako je kao junior Hajduka u svlačionici gledao natpis "cilj je stvoriti čovjeka, a ako je moguće i vrhunskog sportaša".

"Došlo je novo vrijeme, kada se po svaku cijenu želi stvoriti vrhunski nogometaš. A to ne ide tako. U Hrvatskoj se nekontrolirano i neodgovorno vode nogometni klubovi. Treba shvatiti, Hrvatska je proizvodna nogometna zemlja i nikada neće biti Bundesliga", zaključio je Štimac.

"Pogriješili smo '92. Trebalo je tada prekinuti metastazu iz Jugoslavije. Ušli smo u drugačiji način življenja koji je zahtijevao promjenu upravljanja. U košmaru trgovine događaju se ovakve stvari", drži Stanko Poklepović, koji se također zalaže za promjene.

"Stvara se animozitet prema profesionalnim nogometašima"

Štimac misli kako se želi stvoriti animozitet prema profesionalnim nogometašima. Stvara se kriva slika da nogometaši žive u blagostanju, a riječ je o tek malom broju. Ostali jedva krpe kraj sa krajem, kaže Štimac.

Nije ni dobro što naša dva najveća nogometna kluba žive sami za sebe, kao da ih uopće ne interesira što se događa uokolo njih, primijetio je Štimac.

Dosta je problema, Hrvatska uopće nema infrastrukturu koja je potrebna za suvremeni doživljaj nogometa, upozorio je Štimac. "Vani je to odavno prestala biti samo nogometna utakmica, no na hrvatskim stadionima možeš jedino čekati da ti doleti bengalka u glavu", bio je slikovit.

Na dnu

Hrvatski nogomet jest na dnu, drži Štimac, bit će potrebno dosta vremena za oporavak.

"Iz Jugoslavije smo naslijedili samo najgore. Ono što je tonulo 20 godina, treba minimalno 7-8 godina za rehabilitaciju. Trebamo ljude koji su sposobni za promjenu i projekte", kaže Štimac.

Dario Šimić razočaran je stanjem u hrvatskim nogometnim klubovima i posvemašnjom apatijom koju je zatekao. "Nema vizije, ni dobre volje da se nešto riješi", kaže Šimić. Drži da je HNS svojom nebrigom uništio nogometaše kao proizvod. 

Tri smrtna grijeha

Novinar Zdravko Reić istaknuo je tri smrtna grijeha hrvatskog nogometa. "To su afera Offside, neplaćanje igrača te sada ovo najnovije sa sucima", pobrojio ih je Reić, koji smatra da je Zakon o športu totalni promašaj, što se vidi i iz stopirane privatizacije Hajduka. Ne sviđa mu se novi ministar sporta Željko Jovanović, jer po njegovom mišljenju, koristi isti rječnik kao i Zdravko Mamić kad govori o njemu. 

Studenti su pitali Štimca što bi napravio kad bi postao predsjednik HNS. Odgovorio je da to nikada neće postati jer je poražen premda je ponudio kvalitetan program. A bilo bi možda bolje da je pobjedio. 

"Ova garnitura odlazi sa puno većom štetom, nego lani. Nije vrijeme za likovanje, već za nove ljude"; zaključio je Štimac.

Pročitajte više