"Što čeka Dinamo na Kosovu? Svi misle da je u Prištini jad i bijeda, ali nije tako"

Foto: Profimedia

DINAMO u četvrtak u 18:45 u 2. kolu skupine C Konferencijske lige gostuje u Prištini kod kosovskog prvaka Ballkanija. Momčad Sergeja Jakirovića je u prvom kolu pregazila Astanu 5:1 dok su Kosovari u tvrdoj utakmici izgubili u Plzenu 1:0 golom Kalvacha iz jedine prave prilike Čeha.

Dinamo na Kosovo putuje nakon poraza od Hajduka u derbiju 1:0 kojim je dopustio Splićanima da mu pobjegnu na pet bodova prednosti iako Hajduk ima i utakmicu više. Nije to bilo bog zna kakvo izdanje Dinama, ali puno vremena za analize nema jer je na redu Ballkani, a već u nedjelju na Maksimiru gostuje Istra.

"Slabo je Dinamo odigrao u derbiju, skoro da nije napravio nijednu šansu. Generalno je to bila jako slaba utakmica, ali Dinamo je igrao mlako, nije bio dovoljno agresivan da bi odgovorio na agresiju domaćina, ali ne treba se previše filozofirati o toj utakmici. Bilo, prošlo i ideš dalje", kaže bivši Dinamov igrač Andrej Panadić.

Ballkani godinama na okupu

On je prošle sezone radio na Kosovu u momčadi Ferizaja koju je preuzeo u očajnoj situaciji na dnu lige, dovukao se do doigravanja za ostanak i onda na penale ispao iz lige. Prilike na Kosovu dobro poznaje, a o Ballkaniju ima samo pohvale.

"Ballkani je vrhunski vođen klub čija momčad je već dvije, tri godine na okupu. Organizacija je na nevjerojatnom nivou i rade jako pametno. Vlasnik kluba je bogati građevinar koji je omogućio čitavom klubu da sjajno funkcionira, a on se u sportsku politiku ne miješa. Ovog ljeta ostali su bez ključnih igrača, ali su opet doveli dobra pojačanja i jako su dobri", kaže Panadić.

Ballkani je ovog ljeta prodao svojeg najboljeg strijelca Albiona Rrahmanija u rumunjski Rapid za 600.000 eura. On je prošle sezone u 50 utakmica zabio 30 golova uz osam asistencija, a osim njega je otišao i krilni napadač Meriton Korenica koji je u 49 nastupa zabio 15 golova uz tri asistencije. 

"Ključan je trener Ilir Daja oko kojega se sve vrti. Ballkani uvijek pokupi sve što vrijedi na Kosovu, pa i u okolici i mogu reći da je u toj regiji to najbolje organizirani klub. Svi kod njih žele doći jer su plaće za tamošnje prilike dobre, redovne su i imaju sjajne uvjete.

Inače igraju na umjetnoj travi kod kuće u Suvoj Luci, ali europske utakmice igraju u Prištini gdje teren nije baš najbolji jer ga koristi i reprezentacija, klubovi, a igraju se i europske utakmice. Sigurno neće biti u najboljem stanju", kaže Panadić i nastavlja:

Tehnički jako dobra momčad

"Ballkani je tehnički jako dobra momčad. Znaju što rade, imaju glavu i rep i tko misli da će se Dinamo s njima lako obračunati bi se mogao neugodno iznenaditi. Naravno, Dinamo je kvalitetnija momčad, ali čeka ga teško gostovanje. Kad je Dukagjini ljetos igrao s Rijekom, znao sam da nemaju šanse, ali Ballkani je potpuno druga priča."

Dinamo na Kosovo ide s dosta problema u momčadi. U Prištinu ne putuju Ristovski, Petković, Špikić i Ljubičić. Baturina i Drmić dobili su udarce u derbiju s Hajdukom i ne zna se hoće li biti spremni za utakmicu.

"Jako me zanima kako će se Ballkani postaviti, ali sumnjam da će igrati bunker. To je direktna momčad, koja voli i zna igrati i ako osjete da Dinamo nema svoj najbolji dan, mogu biti jako neugodni. Sve se vrti oko Nazmija Gripshija, njihove desetke, koji je jako neugodan igrač.

Dobri su i brzi na krilima, ali im je obrana dosta spora. Ako ih se uhvati na širokom prostoru, onda imaju jako puno problema. Vidjelo se na utakmici s Plzenom da nisu neki bezveznjaci. Nije im Viktoria puno toga stvorila, na kraju je pobijedila iz praktički jedine šanse", rekao nam je Panadić koji se za Dinamo ne brine.

"Vole svi filozofirati pred televizorom i pametovati. Jedno je gledati sa strane, a drugo je kad si unutra i kad znaš što se događa u momčadi. Jakirovića treba pustiti da radi, pa tek je došao. Izgubio je derbi, ali napravio je puno dobrih stvari.

Svi kod njega igraju, svima daje šansu i nikoga nije otpisao. Izvlači iz igrača najviše što može i onda će podvući crtu i vidjeti što mu treba u zimskom prijelaznom roku. Dinamo je najkvalitetnija momčad u ligi", kaže Panadić.

Na Kosovu vole Dinamo

Dinamo će u Prištini biti bez podrške svojih navijača. UEFA je nakon nereda u Ateni zabranila organizirani odlazak Dinamovih navijača na sva gostovanja ove sezone. No hrvatski prvak će u Prištini imati jako dobar prijem.

"Na Kosovu jako cijene hrvatski nogomet, a osobito vole Dinamo i Hajduk. Dinamo će se super osjećati i ništa mu neće faliti. Svi misle da je u Prištini jad i bijeda, ali to je jako lijep grad u koji se puno ulaže i u kojem ljudi vole Dinamo", zaključio je legendarni Dinamov igrač.

Pročitajte više