Što čeka Teodosića u NBA-u?: Stručnjaci su podijeljenih mišljenja, a šutnju je prekinuo i srpski "izdajnik" Jokić

Foto: Hina

NAVIJAČI LA Clippersa i NBA analitičari dolazak Miloša Teodosića u NBA ligu dočekali su s podijeljenim emocijama i mišljenjima.
 
Premda je godinama sjajni srpski play bio dominantna figura europske košarke, u najjaču ligu svijeta dolazi s 30 godina i mnogi su skeptični hoće li se i kako će se Miloš prilagoditi svemu onome što traži NBA. Premda nitko ne dovodi u pitanje njegovo košarkaško znanje i čarobni repertoar poteza koji je u skladu s filozofijom igre u Americi.
 
Da treba biti oprezan s prilagodbom Teodosića u novim uvjetima, pokazuje nam i bliska prošlost. Nemali broj europskih igrača koji su na Starom kontinentu imali status zvijezda, u NBA-u se nije snašao, a da je tako pokazuju primjeri Navarra, Datomea ili Sergija Rodrigueza, koji je na korak do CSKA, gdje bi trebao zamijeniti upravo Srbina.
 
''Poprilično je jednostavno predvidjeti kako će Clippersi koristiti Teodosića. Ako ste tražili nekoga tko bi na adekvatan način mogao uskočiti u tenisice Chrisa Paula, onda je Miloš najbolja opcija. Njegova sposobnost kreiranja igre je elitna i uklapa se u NBA standarde. Siguran sam da po tom pitanju navijači neće žaliti za Paulom, koji ih je godinama dovodio u trans'', piše jedan NBA analitičar, ali također upozorava:
 

''Suradnja s Griffinom i DeAndre Jordanom bit će na zavidnom nivou, no treba imati u vidu i neke probleme koji bi Teodosića mogli zateći u Los Angelesu. Njegove atletske sposobnosti osrednje su i tu je u velikom hendikepu, barem što se tiče NBA standarda. Teško će moći čuvati nabolje NBA playmakere. U napadu vjerujem da će sve biti onako kako treba, no bojim se da se neće odmah snaći u obrani. Ipak, njegova je košarkaška inteligencija impresivna i vjerujem da će mu momčad pomoći da te mane ne budu presudne.''
 
Prvi put nakon što je službeno objavio kako neće nastupiti na Eurobasketu za Srbiju, košarkaš Denvera Nikola Jokić javno je progovorio za medije i komentirao je dolazak Teodosića u Clipperse.
 
''Miloš je jedan od trojice igrača koji su zabilježili više od tisuću asistencija u Euroligi. Uvjeren sam da će u istom stilu nastaviti i u NBA ligi. Zaista ga želim vidjeti među najboljima. Miloš je toliko dobar da se ne treba posebno prilagođavati NBA ligi. Samo treba ostati svoj i sve će biti dobro'', rekao je Jokić, pa je dodao:
 
''Spreman je. Bio je vođa Srbije na Igrama u Riju i mislim da je ovo pravo vrijeme za iskorak u karijeri trenutačno najboljeg europskog košarkaša.''
 

Slično razmišlja i Ettore Messina, trener koji ga je vodio u CSKA-u, a danas je jedan od pomoćnika Greggu Popovichu u San Antonio Spursima.
 
Današnji Teo nema veze s igračem od prije nekoliko godina. Sazrio je, popravio je svoju igru, ispravio je nedostatke. Za napadačku igru je spreman, obrana je pod znakom pitanja, no Miloš je pametan dečko i vjerujem da će se znati prilagoditi situaciji.''
 

Pročitajte više