"Što napraviti s ovom reprezentacijom? Pogledajmo Francuze, eto što"

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HRVATSKA rukometna reprezentacija nema više šanse za polufinale Europskog prvenstva. Porazom od Islanda Hrvatska je pala na zadnje mjesto u skupini i do kraja ima još jednu utakmicu, u kojoj će igrati protiv domaćina Njemačke. Momčad Gorana Perkovca izuzetno je dobro ušla u turnir.

Pobijedila je Španjolsku s velikom razlikom i rukometna euforija zahvatila je Hrvatsku. No bila je to jedna od samo dvije pobjede na turniru. Hrvatska je još slavila protiv rukometno egzotične Rumunjske, remizirala s Austrijom, a u drugom krugu nanizala poraze od Francuske, Mađarske i Islanda. Golman Nantesa, drugoplasirane momčadi francuskog prvenstva, i povremeni hrvatski reprezentativac Ivan Pešić komentirao je nastup Hrvatske na Euru.

Kako Vam se činila igra Hrvatske na ovom natjecanju?

Prva utakmica protiv Španjolske bila je fenomenalna. Stvarno vrhunski odigrano. Protiv Austrije se moglo bolje, ali i ta Austrija je pokazala da je dobra ekipa. I protiv Francuza je bila u egalu. Da smo pobijedili tu Austriju, prenijeli bismo dva boda i možda bi taj drugi krug drugačije izgledao.

U drugom krugu mogli smo puno bolje odigrati protiv Mađara, koji su dosta troma ekipa. Onda bi i utakmica s Islandom sigurno bila bolja. Hrvatska je pokazala neke dobre i neke loše stvari. Svidjela mi se obrana 6-0 koju je igrala na početku, ali nekako je u tom drugom krugu nestalo te energije i borbenosti u obrani. 

Hrvatska je u nekom trenutku vodila protiv svih ekipa u drugom krugu, no nismo mogli zadržati to vodstvo i pobjeda bi otišla na protivničku stranu. Što mislite, zašto se to događa? Što nedostaje ovoj reprezentaciji da prelomi utakmice na svoju stranu?

Ima tu više faktora. Recimo, imali smo velikih problema u napadanju šest na pet. Dojam je da smo jako loše igrali s igračem više, a to su napadi u kojima bi ekipa trebala zabiti siguran gol. Mi smo u tim trenucima igrali katastrofalno.

Pogotovo u ključnim trenucima. Kao da ne znamo što radimo kad imamo igrača više. Dečki su mladi i platili su danak neiskustvu. Neki od njih igraju prvi put ovakav turnir. Jasno je da Francuzi, koji imaju svaki po 150 utakmica za reprezentaciju, lakše pobjeđuju. 

Svjetla točka Hrvatske bili su golmani...

Drago mi je zbog njih. Samo bih volio da njih dvojica ostanu u reprezentaciji sljedećih godina, da se ne mijenjaju golmani. Za prvi turnir branili su dosta korektno, pogotovo Kuzmanović. Ovo što sam gledao Kuzmanović je odradio sjajno.

Dečki moraju samo nastaviti raditi, a ekipa ih mora podržati. Čak mi se sviđa da su odlično branili i kad ekipa nije bila na njihovoj razini. Ponavljam, volio bih da se ne mijenja sad ništa puno. Neka ih drže sljedećih deset godina na golu Hrvatske.

Hrvatska je ušla među 12 najboljih reprezentacija Europe i nije ni blizu polufinala. Je li to realan rezultat s obzirom na kvalitetu Hrvatske ili ova reprezentacija može više?

Očigledno je da nemamo dovoljnu kvalitetu da dobijemo neku ozbiljniju reprezentaciju osim ako nismo na 150 posto. Nemamo još to iskustvo da možemo nekoga pobijediti i da igramo sa 70 posto snage. Ima dosta mladih dečki koje treba držati u reprezentaciji i ne mijenjati ih samo tako.

Gledajte samo Francuze, oni promijene dva igrača u deset godina. Tako da se mora držati taj kult reprezentacije. Na primjer, golman mora znati tko su mu igrači u centralnom bloku, mora se naviknuti na igrače ispred sebe.

Mislim da će ova ekipa biti dobra ako se zadrži većina igrača na okupu. Mi smo pokazali što možemo protiv Španjolaca, igrali smo dobro i protiv Francuske. Bolji smo od Mađara i Islanda, no nismo ih pobijedili. Možemo za dvije-tri godine imati ekipu za sam vrh. Sad je još nemamo. 

Vi ste se oprostili od reprezentacije?

Nisam se oprostio, samo ove godine nisam bio pozvan. Imao sam nekih problema, puknuo mi je mišić lista. Inače imam odličnu sezonu, 33 posto obrana u francuskoj ligi i 35 posto u Ligi prvaka. 

Pročitajte više