Što se događa s Messijem i Ronaldom?

Foto: Profimedia

PRVA puna sezona Lionela Messija u MLS-u s Interom iz Miamija ne ide glatko kao što se predviđalo, unatoč predsezonskom dovođenju njegovog bivšeg suigrača iz Barcelone Luisa Suareza. 

Osmerostruki dobitnik Zlatne lopte vratio se u četvrtak za uzvratni susret četvrtfinala CONCACAF-ova Kupa prvaka protiv Monterreya nakon što je propustio četiri utakmice zbog ozljede mišića, ali nije mogao spriječiti ispadanje ukupnim rezultatom 5:2. Čini se da je slično s njegovim dugogodišnjim rivalom Cristianom Ronaldom u Saudijskoj Arabiji.

Poput Messija, Ronaldo je nastavio sa zvjezdanim individualnim izvedbama, ali momčadski uspjeh pokazuje se preteškim ciljem. Al-Nassr je 12 bodova udaljen od lidera Al-Hilala u saudijskoj Pro ligi, a također je ispao i iz kontinentalnog natjecanja.

Završna faza karijera dvojice najvećih nogometaša ove generacije došla je u fokus i nametnula nekoliko pitanja, piše Daily Mail. Možda, prije svega, zašto to uopće još rade?

Za početak, važno je uvidjeti razliku između Messijeve i Ronaldove sezone. Miami je odigrao tek devet utakmica od 37 osnovnog dijela sezone, koja će kulminirati play-offom koji će odlučiti prvaka u listopadu. S druge strane, Saudi Pro League održava se u formatu i terminu europskih liga, sezona traje od kolovoza do svibnja, a pobjednik je momčad koja sakupi najviše bodova nakon 34 kola.

Messija muče ozljede, a momčad ne zna bez njega

S tim na umu, Messijeva trenutačna situacija nije katastrofalna i svakako se može spasiti. Ove sezone ima sedam golova i četiri asistencije u osam nastupa, a podjednako produktivan je i Suarez.

Urugvajac je posljednja bivša zvijezda Barcelone koja se priključila zabavi Davida Beckhama u South Beachu, nakon Sergija Busquetsa, Jordija Albe i Messija. Suarez je došao nakon fenomenalne sezone u brazilskom Gremiju, za koji je zabio 26 golova uz 17 asistencija u svim natjecanjima te je proglašen igračem godine u Serie A. Istu je formu 36-godišnjak prenio u SAD te ima osam golova i pet asistencija u prvih 12 nastupa.

No, iako ima četiri istinske superzvijezde, Miami nije bio imun na šokantne rezultate protiv puno jeftinije složenih momčadi. Izgubio je dvaput od meksičkog Monterreya, igrao neriješeno s Colorado Rapidsima i New York Cityjem te doživio težak poraz od New York Red Bullsa 4:0.

Trener Gerardo Martino okrivio je za poraze američka pravila o rosterima koja "ograničavaju sposobnost momčadi da se natječe na istoj razini kao meksički klubovi".

"Ako MLS ne olakša razna pravila i pomogne s produbljivanjem rostera, uz ozljede i suspenzije, meksička liga i dalje će biti u prednosti", rekao je bivši strateg Barcelone nakon poraza u četvrtak.

Vjerojatno su u mnogim MLS klubovima podignuli obrvu reagirajući na taj komentar, s obzirom na to koliko Miami već odstupa od konvencionalnog u slaganju vlastite momčadi.

Pod Martinom, Miami je izgubio samo jednu od prvih 13 utakmica i tijekom tog niza klub je osvojio prvi trofej u povijesti i došao do finala još jednoga kupa. Ipak, nakon poraza 5:2 od njegove bivše momčadi Atlante prošle sezone, Miamijeva forma je užasna. Ima šest pobjeda iz 22 utakmice u svim natjecanjima, uz devet poraza. 

Velik razlog za pad su problemi s ozljedama koje Messija muče od kraja prošle sezone, a na malom uzorku u 2024. ne čini se da je momčad smanjila ovisnost o 36-godišnjaku.

Ronaldo trpa, ali i sve češće puca, a klub je daleko od titule

U tom smislu Ronaldo je potpuna suprotnost, 39-godišnjak je propustio samo dvije Al-Nassrove utakmice od dolaska u prosincu 2022., ali ni jednu zbog ozljede. Otkako je došao u Zaljevsku državu, postigao je 50 golova u 56 utakmica i ostvario 14 asistencija, ali momčad ostaje daleko od ligaškog naslova.

Peterostruki dobitnik Zlatne lopte pokrenuo je migraciju brojnih veterana u Saudijsku Arabiju prošlog ljeta. U Al-Nassru su mu se pridružili Sadio Mane, Aymeric Laporte i Marcelo Brozović, između ostalih. Ali, naravno da se nisu samo oni osjetno pojačali.

Ako ćemo pošteno, ligaška forma im je fantastična i 21 pobjeda iz 27 utakmica uglavnom bi bila dovoljna za vrh poretka. Zapravo, dobili su sedam utakmica više od trećeplasiranog Al-Ahlija, koji zaostaje 13 bodova, ali na nesreću, namjerili su se na naizgled nepobjedivog protivnika u Al-Hilalu.

Momčad Jorgea Jesusa nije dobila samo dvije utakmice u cijeloj sezoni i još je neporažena sedam kola prije kraja. Još je čudnije to što je u tome uspjela i bez svog najslavnijeg igrača Neymara.

Brazilac je odigrao samo tri utakmice - dvije pobjede i remi - prije nego što mu je puknula ahilova tetiva dok je bio s reprezentacijom u rujnu. U njegovu odsustvu iskočila je bivša zvijezda Fulhama Aleksandar Mitrović s 31 golom u svim natjecanjima, kao i bivši Lyonov krilni napadač Malcom i saudijska zvijezda Salem Al-Dawsari.

Teško je kritizirati Ronalda i ekipu zbog gotovo savršene sezone njihovih rivala, ali njegovi problemi nisu bili samo na terenu, odnosno tijekom igre. U ponedjeljak navečer izgubio je živce u Al-Nassrovu porazu u polufinalu saudijskog superkupa od Al-Hilala, kad je iskusni strijelac naizgled udario laktom i nagazio protivničkog igrača prije nego što je neobjašnjivo podignuo šaku prema sucu.

Taj incident dogodio se nedugo nakon kazne od jedne utakmice suspenzije i 30.000 rijala (7500 eura) zbog nepristojne geste prema navijačima koji su skandirali Messijevo ime. Čini se da publika diljem svijeta uživa u provociranju Ronalda.

Jesu li gotovi?

Ipak, nakon pomnijeg pogleda ne čini se da su Messi i Ronaldo u ozbiljnim kriznim situacijama. Da, Messiju se gomilaju ozljede mišića koje izazivaju brigu, a Ronaldo povremeno puca, i češće nego obično. Ali obojica su u kasnim tridesetima, u sutonu nevjerojatnih karijera, i nemojmo zaboraviti da obojica primaju i visoke naknade za svoj trud.

Bilo je lako pretpostaviti da će, nakon što su obojica napustila europski nogomet u razmaku od sedam mjeseci, polako blijediti u ljudskoj svijesti, ali zapravo su prisutniji nego ikad. U slabijim ligama njihovi ih vjerni fanovi iz cijelog svijeta mogu gledati kako igraju na razini svojih najboljih dana, tako da je to dobitna situacija za sve.

S druge strane, razumno je vjerovati da im karijere na najvišoj razini još nisu završile. Samo je Romelu Lukaku zabio više golova od Ronalda u kvalifikacijama za Euro 2024., a Messi je samo 16 mjeseci udaljen od fantastičnih izvedbi na Svjetskom prvenstvu.

Obojica će biti ključni igrači svojih reprezentacija ovog ljeta na Euru, odnosno Copa Americi, a u međuvremenu očekujte da će raditi ono što su činili protekla dva desetljeća - postizati puno golova i uzbuđivati mnogo navijača.

Pročitajte više