Rasistički skandal u talijanskoj reprezentaciji. Dio igrača ovisan o igricama?

Foto: EPA

LUCIANO SPALLETTI, izbornik talijanske nogometne reprezentacije koja će na Europskom prvenstvu ovog ljeta igrati protiv Hrvatske, prije nekoliko dana objavio je svoj popis od 28 igrača za prijateljske utakmice Azzurra protiv Venezuele i Ekvadora koje će se igrati sljedećeg tjedna u SAD-u.

Iznenađenje na popisu su tri nova imena, lijevi bek Torina Raoul Bellanova, veznjak Verone Michael Folorunsho i stasiti napadač Udinesea Lorenzo Lucca, ali ubrzo nakon objave novog popisa glavna tema talijanskih medija i javnosti više nije bio nogomet.

Započelo je rasističkim skandalom. Stoper Francesco Acerbi (36) s 34 nastupa za reprezentaciju inicijalno je bio na Spallettijevom popisu, ali je na utakmici svog Intera i Napolija u nedjelju brazilskog stopera Napolija Juana Jesusa navodno nazvao "crnčugom". Jesus je odbio pobliže komentirati sukob s Acerbijem, koji je stigao u Rim na okupljanje reprezentacije, ali tamo je nakon savjetovanja stožera odlučeno da iskusni branič propusti ovo okupljanje.

Zbog rasizma stigla zamjena

Umjesto njega Spalletti je pozvao stopera Rome Gianlucu Mancinija, a o sukobu između Acerbija i Jesusa trenutno se vodi istraga nakon koje će se donijeti odluka o mogućim sankcijama. Uz to, Spalletti je na press-konferenciji povodom okupljanja reprezentacije kritizirao neke igrače zbog nediscipline:

"Drago mi je što će u SAD-u biti Fabio Cannavaro i Giorgio Chiellini, njihov profesionalizam je nešto iz čega dio mojih igrača može naučiti. Imamo neke igrače koji igraju za Italiju i na okupljanju reprezentacije cijelu noć igraju PlayStation, uopće ne odu spavati, mislite li da je to ispravno?

Neki su to radili noć prije utakmice s Ukrajinom koja je odlučivala o plasmanu na Euro. Biti nogometaš znači voditi računa i ona 22 sata u danu koja provodite van terena. Nije me briga što rade u slobodno vrijeme, ali u određeno vrijeme moraju biti u krevetu i spavati. Na Euru ćemo imati zajednički prostor za druženje jer je to bitno, tamo može biti i PlayStation, ali pola sata nakon ponoći svi moraju u krevet. Ovisnosti nisu dobre."

Pročitajte više