Što se dogodilo reprezentaciji nakon poraza od Turske?

SILAZNA putanje Bilić boysa počinje nakon 122. minute utakmice s Turskom na Euru. Hrvatska poslije pogotka Semiha Senturka praktički nije odigrala pravu utakmicu i svladala neku veliku reprezentaciju. Nismo otišli na Svjetsko prvenstvo, u kvalifikacijskoj skupini smo dva puta naletjeli na volej Englezima, a nismo uspjeli svladati Ukrajinu. U skupini za Euro put je bio još lakši pa nismo osvojili prvo mjesto jer su nas pobijedile Gruzija i Grčka.

> Turci su označili kraj jedne hrvatske ere. Mogu li biti i novi početak?

> Prisjetimo se drame s Pratera 2008. godine: Kako su Turci rasplakali Hrvatsku

> Turci: Ne smeta što uzvrat igramo u Hrvatskoj, prva utakmica je ključna

> Mamić: Pregazit ćemo Tursku kao plitki potok!

> Bilić: Tri godine sanjamo osvetu. Kvalitetniji smo od Turaka i moramo proći!

> Srna: Dodatne kvalifikacije za Hrvatsku nisu uspjeh

Slaven Bilić početnički je pogriješio nakon gola Klasnića kad je pohitao igračima u zagrljaj. Iza njega je pet godina izborničke pozicije što mu se vidi na licu, ali se po proteklim kvalifikacijama ne bi dalo zaključiti. Nevjerojatno je da je reprezentacija ključnu kvalifikacijsku utakmicu s Grčkom odigrala bez volje i želje, s alibi taktikom. Tjednima se govori o utakmici, sprema, a onda igrači pričaju "ne znamo što se dogodilo". Bilić je izgubio podršku javnosti i dodatne kvalifikacije pokazat će je li Zdravko Mamić pogriješio kad je na Kantridi objavio da izbornik ostaje.

U odnosu na utakmicu s Turcima izgubili smo jedno veliko ime - Niku Kovača. Veliki kapetan reprezentacije uvijek je davao cijelog sebe, borio se, vikao na suigrače i radio pritisak. Igrač koji je davao ritam momčadi i tjerao naprijed. Danas traku nosi Darijo Srna koji to radi i u klubu. Ne može se za Srnu reći da se ne bori, ali nije kapetan kakav su bili Kovač ili Boban.


Od reprezentacije i nogometa se u međuvremenu oprostio i drugi Kovač, Robert. Na stoperskim pozicijama smo dobro pokriveni iako se vjerojatno Robertu ne bi mogao dogoditi kiks kao Lovrenu kad je ga je na Kantridi lopta preletjela i Rudnevs pobjegao u kontru. Ili kao u Ateni, kad je Gekas ostao sam na pet metara.


Lijevi bek reprezentacije je na Euru bio Pranjić s kojim je Bilić u međuvremenu zaratio jer nije pružio ruku stručnom stožeru na prijateljskoj s Irskom. Bilić ga je nakon toga "zauvijek" izbacio iz reprezentacije da bi nakon toga prihvatio ispriku. No, pitanje je koliko će Pranjić imati prilike jer, osim što nije najsretniji na poziciji lijevog beka, ne igra u Bayernu, a Bilić tvrdi da igrači bez minutaže ne mogu nastupati. Eksperimentirao je Bilić s lijevim bočnim, pokušao je čak i Nikolom Pokrivačem na toj poziciji pa doživio debakl na Wembleyju. Trenutno je lijevi bek Ivan Strinić kojega dio navijača smatra najlošijom karikom momčadi.

Nema više ni pravog Olića, još jednoga koji je izgarao za hrvatski dres. Ola muku muči s ozljedama, stalno je van pogona, a 32 godine su na leđima. Na Bilićevom popisu sve se manje pojavljuju imena Klasnića, našeg najboljeg strijelca na Euru, i Petrića. No, osim braće Kovač i Darija Šimića nitko se nije oprostio nogometa pa je pitanje otkud toliki pad momčadi koja je igrala četvrtfinale Eura.

Česti su komentari kako ova Bilićeva momčad ne igra za Hrvatsku s onim istim žarom kao prije tri godine. Reći će neki kako su igrači zaradili bogate ugovore i da im dolazak na okupljanje u Zagreb služi kao odmor, zafrkancija i druženje. Hrvatska je igrački bolja i od Grčke i od Turske što uostalom pokazuje plasman na Fifinoj ljestvici. Je li onda problem u motivaciji i nedostatku žara? Ako nekoga treba motivirati da igra za reprezentaciju, bolje da ni ne dolazi.


Hrvatska protiv Turske na Euru: Pletikosa, Ćorluka, R.Kovač, Šimunić, Pranjić, N.Kovač, Modrić, Kranjčar (Klasnić), Rakitić, Olić

Hrvatska protiv Grčke u Ateni: Pletikosa, Ćorluka (Vida, 74), Strinić, Lovren, Šimunić, Vukojević, Modrić, Kranjčar, Mandžukić, Eduardo (Perišić, 51), Jelavić (Kalinić, 61)

Hrvatska protiv Latvije na Kantridi: Pletikosa, Strinić, Šimunić, Lovren, Ćorluka (od 34' Vida), Kranjčar (od 59' Perišić), Rakitić, Modrić, Srna, Mandžukić (od 85' Jelavić), Eduardo

Pročitajte više