Krajan više nije izbornik

Što stoji iza odlaska trenera koji je Hrvatskoj donio Davis Cup

Foto: EPA / Getty Images / Guliver Image

SEDAM dana uoči početka završnice novog formata teniskog Davis Cupa u Madridu, gdje Hrvatska brani naslov osvojen prošle godine, smijenjen je izbornik Željko Krajan. Službeno objavljeni sporazumni raskid suradnje veliki je potres za hrvatsku reprezentaciju pred turnir u Španjolskoj. Evo tko bi ga trebao naslijediti. 

Odluku je potvrdio Hrvatski teniski savez u svom priopćenju, uz izjavu predsjednice Nikoline Babić. 

Već neko vrijeme kružile su glasine kako predsjednica HTS-a Babić želi preko Upravnog odbora smijeniti Krajana, koji je u prosincu 2018. osvojio Davis Cup. Tu je i nezadovoljstvo igrača u reprezentaciji jer je Krajan pozvao Ivu Karlovića nakon otkazanog nastupa Marina Čilića.

Embed from Getty Images

Međutim, ono što bi mogao biti najveći razlog iznenađujuće odluke jest raspodjela novca.

S novim formatom Davis Cupa veći je i financijski kolač. Do sada je pola zarade odlazilo u ruke ekipe, a pola Savezu. Od 50 posto koje idu ekipi, 30 posto je dobivao prvi igrač, a 20 posto ostali. 

Međutim, nekim igračima je navodno zasmetalo što bi Karlović dobio 30 posto te su inzistirali na novoj raspodjeli novca - 18 posto drugom igraču i po dva posto Serdarušiću i Goji koji također putuju u Madrid, a sedam posto stožeru. Podsjetimo, u opširnom intervjuu iz prosinca 2018. Krajan je za Index upozorio - Prvaci smo svijeta, a prijeti nam raspad. Hrvatski tenis financiraju roditelji.

Hrvatska je u Madridu u skupini B sa Španjolskom i Rusijom. Igrat će se po tri meča u jednom danu, dva u pojedinačnoj konkurenciji i jedan u parovima. Pobjednici skupina i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije prolaze u četvrtfinale.

Za Hrvatsku će sigurno igrati Borna Ćorić, Ivan Dodig, Nikola Mektić i Mate Pavić, dok je Marin Čilić potvrdio da neće braniti naslov u Davis Cupu.

Pročitajte više