hnl

Strahonja: Najveći previd otkako smo uveli VAR, ne mogu vjerovati što je dosuđeno

Foto: Screenshot

SUĐENJE je opet najveći problem hrvatskog klupskog nogometa. U prošlih nekoliko kola bilo je puno previda i pola lige se buni i traži čišćenje sudačke organizacije.

Dinamo tjednima tvrdi da ga suci pokradaju, a najveći problem dogodio se u prošlom kolu kad su suci i VAR-soba totalno podbacili tijekom utakmice Rijeke i Šibenika (2:2)

Ukupno je sudac utakmice Ivan Vučković Rijeci poništio dva dosuđena kaznena udarca te jedan gol, dok je Šibeniku poništio jedan pogodak. U većini situacija se u odluku suca umiješao VAR.

''Strah je najveći problem sudaca, posebice onih mlađih''

Sudački ekspert Mario Strahonja je u emisiji Stadion rekao da je suđenje loše i da neki suci, posebice mlađi, sude s evidentnim strahom.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SPORNE TRENUTKE IZ RIJEKE

''Neki suci sude sa strahom, a strah je glavni razlog lošeg suđenja. Strah je najveći neprijatelj sudaca. Starija garda sudaca i dalje radi solidan posao, ali problem su mlađi suci. Kod njih je strah vidljiv. Boje se čelnika klubova koji su članovi raznih odbora u HNS-u. Komisiju sudaca također verificira IO. No, to je tako već 25-30 godina, suci su početkom njihovih karijera prihvatili te činjenice i uz to se sudi oduvijek. Sudačka organizacija mora biti samostalna, to je jedini preduvjet da do ovakvih stvari više ne dolazi. Sudačka organizacija mora biti samostalno tijelo. Neshvatljivo mi je da to još nije, da ovisi o Izvršnom odboru. Trebala bi se odrediti količina sudaca za Prvu i Drugu ligu, ne bi trebali biti kažnjavani... Mora postojati jedan put da bi suci mogli normalno suditi 1. i 2. HNL. Ne smiju se suci kažnjavati da ne sude po nekoliko utakmica. Ako i pogriješe, moralo bi ih se eventualno poslati u Drugu ligu. Ne ovako. Međutim, suci su znali u što ulaze kad su prihvatili tu odgovornost i moraju se znati nositi s pritiskom'', kazao je Strahonja, a onda je komentirao nekoliko situacija sa sporne utakmice Rijeke i Šibenika:

''Ovo u Rijeci je najveća pogreška otkako smo uveli VAR u HNL''

''Nemamo vremena za proći sve sporne situacije na ovoj utakmici, ali ona iz 90. minute kad je Rijeci poništen čisti gol za mene je najgora odluka VAR-sobe otkako je VAR uveden u hrvatski nogomet. Ne mogu vjerovati da je VAR procijenio nakon gledanja zamrznute snimke da je Kulenović igrao s loptom i da je utjecao na igru. Bio je to totalni kuršlus i za mene je ovo totalno neprihvatljivo. Sudac i VAR-soba su cijelu utakmicu bili totalno bez kriterija i, da, za mene je ovo najveći previd otkako je VAR uveden u hrvatski nogomet'', kazao je Strahonja.

Dinamo je opet oštećen

Veliki sudački previd dogodio se i u posljednjem kolu u Puli gdje je Dinamo s 1:0 pobijedio Istru. U 56. minuti dogodila se nevjerojatna pogreška glavnog suca Zdenka Lovrića.

Majer je prošao Pereru, koji ga je srušio, ali je Majer uspio gurnuti loptu prema Gavranoviću. Jedini preostali igrač Istre se poskliznuo i pao pa su Gavranović i Ivanušec bili sami pred golmanom. Međutim, Lovrić je odlučio dosuditi prekršaj, nije pustio prednost i time je jako oštetio Dinamo. S tim se složio i Strahonja.

''Upravo to što sam rekao. Prebrzo je dosudio. Imam osjećaj da je to napravio samo zbog straha. Evidentna pogreška suca'', kazao je Strahonja.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više