HNL

Strahonja o penalu za Dinamo: Ako svjesno idete nogom u blok, morate paziti i ruku

Foto: Screenshot HRT

SUDAČKI ekspert Mario Strahonja gostovao je u HTV-ovoj emisiji Stadion, u kojoj je analizirao i komentirao sporne trenutke iz utakmica odigranih u prošlom kolu hrvatskog prvenstva.

"Ako gledamo iz perspektive derbija, možemo biti zadovoljni suđenjem, ali na nekim utakmicama bilo je određenih previda. Tu postoji mjesto za unaprjeđenje", bila je generalna ocjena sudačkog eksperta.

"Zahtjevan derbi"

Prva utakmica koju je analizirao je derbi Rijeke i Dinama (3:3).

"Zahtjevan derbi. Komplimenti Pajaču i timu, dobro su funkcionirali", istaknuo je Strahonja, koji je oba jedanaesterca suđena u korist Dinama okarakterizirao kao ispravne. Više se spominjao onaj drugi iz 62. minute, kad je Velkovski igrao rukom u kaznenom prostoru nakon što mu se lopta odbila od noge.

"Ako svjesno idete nogom u blok, morate i svjesno pozicionirati ruku", rekao je Strahonja, istaknuvši da je igrač Rijeke proširio obujam svog tijela i da u dosuđenom jedanaestercu nije bilo ništa spornoga.

Jedna od situacija koje su bile analizirane jest i prekršaj Menala na Ampemu iz 70. minute. Izgledalo je grubo, ali javna opomena, a ne isključenje, bila je dobra Pajačeva odluka, istaknuo je Strahonja.

"Bio je to prekršaj za visoki žuti karton, ali ne i crveni karton. Ako sudac dodijeli žuti karton, to je dobro, njega uvijek može ispraviti VAR soba. Kod crvenog stvari eskaliraju..."

Poništen Dinamov pogodak iz 73. minute također je bio ispravna odluka suca zbog prekršaja igrača gostujuće momčadi u začetku akcije. Strahonja je u toj situaciji pohvalio VAR sobu i odluku Pajača.

Duje Strukan sudio je ogled Slaven Belupa i Osijeka (0:2) i, prema riječima Strahonje, napravio tek neke manje pogreške tijekom 90 minuta. U pitanju je odluka oko sviranja jednog prekršaja na Krstanoviću te žuti karton Škoriću, koji nije trebao pokazati.

Pogreška na Hajdukovu štetu

Šibenik je s 2:0 svladao Hajduk uz gol koji je zabio David Mina u 25. minuti i realizirani jedanaesterac Ćurića iz 83. Taj penal skrivio je Hajdukov stoper Nikola Katić prekršajem nad Yordyjem Bedoyom. Utakmicu je sudio Zdenko Lovrić, po mišljenju Strahonje dobro, uz očitu pogrešku.

"Generalno Zdenko nije sudio loše utakmicu, ali ostat će gorak okus dosuđenog kaznenog udarca. Nije ga trebao dosuditi. Jasno je da ga nema. Možda je iz njegovog kuta tako izgledalo, ali potpuno je jasno da ovdje napadač pokušava izboriti kazneni udarac i da se obrambeni igrač pravovremeno pozicionirao stajnom nogom na tlo, nakon čega se napadač svjesno sapleo svojom nogom o njegovu", rekao je Strahonja.

Pročitajte više