HNL

Strahonja žestoko kritizirao suce Hajdukove i Dinamove utakmice

Foto: Screenshot

SUDAČKI ekspert Mario Strahonja komentirao je u HTV-ovoj emisiji Stadion suđenje u utakmicama pretposljednjeg kola ovosezonske Prve HNL. Podsjetimo, 35. kolo odlučilo je i hrvatskog prvaka nakon što je Dinamo na Šubićevcu svladao Šibenik u domaćinskoj atmosferi te tako stigao do svog petog uzastopnog i ukupno 23. naslova u HNL-u. 

"Imamo dosta situacija i dosta pogrešaka u dvije najgledanije utakmice u ovom kolu. Poput školaraca koji pred kraj popuste u školi, bilo je dosta pogrešaka", rekao je Strahonja u uvodu, a potom krenuo analizirati suđenje utakmice igrane na Šubićevcu pod vodstvom Marija Zebeca.

Šibenik - Dinamo 0:2

Dinamo je u vodstvo došao u 39. minuti. Gol je pao nakon jednog od mnogih centaršuteva u prvom dijelu. Špikić je s desne strane poslao loptu u sredinu, a Marko Tolić u sredini je bio prvi na lopti i poslao ju u Rogićevu mrežu. Ipak, prije gola je Šutalo u zračnom duelu s dvije ruke naskočio na Grezdu. Sudac Mario Zebec nije ništa dosudio.

"Propust suca, jasno se vidi da je igrač skočio s dvije ruke na igrača Šibenika i trebao je biti suđen prekršaj. No ovo nije prethodilo začetku akcije, tako da taj propust nikako nije mogao biti pod kontrolom VAR tehnologije. Propust se dogodi, evidentiran je, no VAR se nije mogao oglasiti", rekao je.

Druga sporna situacija je Christopher Attys, odnosno prekršaj koji je napravio u drugoj minuti sudačkog produžetka prvog dijela.

"Prvi žuti karton bio je potpuno opravdan. Po kategoriji je drugi prekršaj bio za visoki žuti karton, ni crveni ne bi bio pogreška. Možda je sucu malo pala koncentracija, no to nije opravdanje. Igrač je trebao biti isključen."

U trećoj je u fokusu bilo koškanje igrača koje je krenulo od Grezde i Ristovskog.

"Prekršaj Grezde je bio za žuti karton, potom Ristovski kreće u konfrontaciju. U šušuru koji se dogodio sucu nije lako odlučiti tko sve treba biti sankcioniran, no Grezda je trebao biti. Trebao je biti isključen definitivno", objasnio je Strahonja.

Istra - Hajduk 1:3

Sudačka komisija HNS-a navela je da je sudac Zdenko Lovrić oštetio Istru za dva jedanaesterca i crveni karton. Strahonja je također bio kritičan prema njemu. 

Prva sporna situacija bila je u 13. minuti, kad je igrač Istre pao u 16-ercu. 

"Nije pao, srušen je. Tu se radi o prekršaju za kazneni udarac", bio je jasan Strahonja koji je potom prokomentirao jedanaesterac dosuđen u korist Hajduka.

"Dosuđen je kazneni udarac za Hajduk, iz perspektive suca mogu shvatiti da je prepoznao minimalni kontakt. Kamere su nemilosrdne i ne vidi se razlog za suđenje penala. Sjajno je reagirala VAR soba, no glavni sudac je ostao kod svoje odluke. Ovo definitivno nema nikakvog elementa za kazneni udarac."

Sporni su bili i žuti kartoni Abdallahija Mahmouda, isključenog zbog javnih opomena u prvom dijelu.

"Bilo je i žešćih i manje sportskih proslava, sudac je trebao biti tolerantniji. Pogodak izaziva emociju. I kod druge situacije nema elemenata za karton, to definitivno nije bio prekršaj za javnu opomenu."

U 48. minuti Hajduk je dobio kazneni udarac, ali ga Lovrić nije dosudio. VAR jest i sudac je poslušao preporuku.

"Da, bio je kazneni udarac i sudac je, srećom, bio hladne glave i prihvatio je odluku VAR-a. Sudac nije imao svoju večer", jasan je bio Strahonja.

 

 

 

Pročitajte više