LIGE PETICE

Stranica s hranom na stadionima je hit. Pogledajte na što smo se navukli

Foto: Facebook

FOOTY FOOD ime je stranice koja na Facebooku ima 111 tisuća pratitelja, a zaslužuje ih još nekoliko puta više. Koncept joj je jasan i ne baš slastan: ljubitelji većinom nogometa i hrane iz cijelog svijeta šalju fotografije onog što su kupili za pojesti na stadionu dok gledaju utakmicu. Uz sliku jela i njegovo ime, navedu cijenu te ponekad i jako kratak duhoviti opis. Naravno, fanovi ove stranice daju si oduška u komentarima ispod slika, gdje se također često nađe blago.

Međutim, ako igdje vrijedi ona frazetina o slici koja vrijedi tisuću riječi, onda je to slučaj na Footy Foodu. Pogledajte samo ovaj krajnje suspektni hot dog na utakmici Sjeverne Irske u Belfastu plaćen 5 funti, oko 43 kune. 

Ili pak krumpiriće s umakom, koji izgledaju užasno, ali ih velški Wrexham, koji se natječe u petoj engleskoj ligi, naplaćuje nemalih 4.5 funti, skoro 40 kuna.

Kako tek opisati smeće koje više od 55 kuna naplaćuje "jedan" Liverpool zvano "Cheesy Chips"? Upravo tako: "Apsolutno smeće", dojam je fana koji je Footy Foodu poslao ovaj zločin protiv gladnog navijača.

Norvežani su pak pokazali višu klasu od Engleza. Dojam je to nakon što smo vidjeli pošiljku sa stadiona u Oslu. Navijač je svoju reprezentaciju protiv Srbije gledao uživajući u kobasicama s tortiljama koje izgledaju sasvim solidno. Taj obrok i čašu soka platio je 15 kuna više nego posjetitelj Anfielda "ono" gore. 

Teško bi odoljeli i "klobasi" na utakmici Travčica u trećoj češkoj ligi. Oveća kobasica s lokvom senfa i dostatnim normativom kruha košta 21 kunu. 

Javili su se i Amerikanci. Premda ne sa soccera, nego s baseballa. Navijač je sa stadiona Colorado Rockiesa poslao pohana bikova muda s krumpirićima. Ovo zadovoljstvo koštalo ga je 7.5 dolara ili 58 kuna.

Ipak, naš favorit je jelo nazvano, pazite sad, "Pečeni krumpir i kobasica u umaku od različka". Na stadionu škotskog drugoligaša Arbroatha ovo košta 64 kune i to u elitnom, "hospitality" dijelu stadiona. Međutim, jelo izgleda kao da je netko povratio u tanjur.

Wiganski kebab, kolokvijalni je naziv jela koje se može kupiti na tribinama Nairna, kluba iz pete škotske lige ili kako joj je službeno ime, Gorštačke lige. Pita u žemlji, kako se službeno zove ono što košta 21 kunu preračunato u ne još dugo našu valutu, izgleda kao da je u pecivo stavljena pašteta. Neotvorena. 

Engleski četvrtoligaš Stockport County za 43 kune nudi pravi izazov. Čorbastični, jako rijetki gulaš od mesa i graška u kojem je hrpa pirea. Ne trebate biti previše maštoviti da si predočite kako izgleda ovo jelo i gdje završi ako ga konzumirate okruženi navijačima popularnih Šeširdžija kada njihov klub zabije gol. 
 

Pročitajte više