Suci teško oštetili Hajduk, a HNS-ov kontrolor im dao prolazne ocjene

Foto: Davor Javorović / Pixsell

DINAMO je osvojio Kup pobjedom (1:0) protiv Hajduka, ali njegovom trijumfu pridonijeli su suci velikim greškama. 

Prva sporna situacija dogodila se u 21. minuti utakmice. Caktaš je poslao dugu loptu prema Dinamovom golu i Saidu. Hajdukovog napadača u naletu, dok ide prema golu suparnika, ruši Dinamov stoper Perić. Pomoćni sudac Borut Križarić, iako nije bio u liniji, odmah je digao zastavicu i zaustavio napad. Ali u ovoj situaciji nije bilo govora o zaleđu i Hajduk je dvostruko teško oštećen. Pomoćni sudac prekinuo je regularan napad Hajduka, nakon čega je glavni sudac Mario Zebec propustio crvenim kartonom kazniti igrača Dinama koji je prekršajem zaustavio Hajdukovu izglednu šansu za gol. 
 
U 28. minuti Gyurcso se driblingom oslobodio Stojanovića, nakon čega ga ovaj udara po stajnoj nozi u kaznenom prostoru Dinama. Ova fotografija dokazuje da je Dinamov desni bočni Hajdukovog krilnog napadača udario po kopačkama i tako skrivio kazneni udarac. Ali umjesto da pokaže na penal za Hajduk, Zebec je sucu pokazao žuti karton. I ova teška sudačka pogreška na Hajdukovu štetu dogodila se u zoni odgovornosti pomoćnog suca Križarića. 
 
Branko Stipković, HNS-ov kontrolor suđenja, inače poznat po tome da je godinama spajao ono što samo u Hrvatskoj može biti spojivo - istovremeno bio nogometni sudac, a zatim delegat, te paralelno nogometni novinar Sportskih novosti, usprkos ovako velikim greškama djelitelja "pravde", koje su izravno utjecale na rezultat, sucima nije dao neprolazne ocjene.
 
Suci se ocjenjuju brojčano od 6 do 10. Stipković je Križariću dao 7,8, a Zebecu 7,9. 
 
U prijevodu, to znači da im je kontrolor dao prolazne ocjene, u čijem opisnom dijelu stoji: "Jedna čista značajna pogreška – inače 8,0 - 8,2", za ocjenu 7,8, dok za ocjenu 7,9 piše: "Jedna čista značajna pogreška – inače 8,3 i više."
 
Dakle, ako se zanemari njihova po "jedna čista značajna pogreška", Križarić i Zebec sudili su "zadovoljavajuće, s mogućnošću malih poboljšanja" (Križarić), te "dobro" (Zebec). 
 
Objašnjenje ocjena Sudačke komisije HNS-a:
 
9,0 – 10 Odlično suđenje
8,5 – 8,9 Vrlo dobro suđenje – važne odluke donijete korektno
8,3 – 8,4 Dobro suđenje – očekivana razina
8,2 - Zadovoljavajuće suđenje – s mogućnošću malih poboljšanja
8,0 – 8,1 Zadovoljavajuće suđenje – sa značajnim mogućnostima poboljšanja
7,9 Jedna čista značajna pogreška – inače 8.3 i više
7,8 Jedna čista značajna pogreška – inače 8.0 - 8.2
7,5 – 7,7 Suđenje ispod očekivanja – slaba kontrola utakmice, značajne točke za poboljšanje
7,0 – 7,4 Razočaravajuće suđenje – ispod očekivanja, jedna ili više čistih značajnih pogrešaka
6,0 – 6,9 Neprihvatljivo suđenje

Pročitajte više