euro 2020

Sudac koji je spasio Srbiju protiv Ronalda ostao bez posla

Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

JEDNA od glavnih priča u svjetskom nogometu od početka godine te jedan od najvećih skandala dobio je nastavak. 

Zbog velike greške u Beogradu na štetu Portugala izbačen iz jedne od najjačih trojki

Danny Makkelie, nizozemski sudac koji je prošlog mjeseca vodio meč Srbija - Portugal (2:2) u kvalifikacijama za SP, otpustio je iz svog sudačkog tima dugogodišnjeg pomoćnika Marija Diksa zbog ogromne greške koju je napravio na toj utakmici. Diks tako otpada iz ekipe koja je godinama sudila najjače utakmice, među ostalima polufinale klupskog SP-a ove ili finale Europa lige prošle godine. 

Njegovim ispadanjem iz trojke novi član je postao Jan de Vries, koji je sada drugi pomoćnik, dok prvi ostaje Hessel Steegstra. Oni su s Makkeliejem već vodili prvenstvenu utakmicu Utrechta i Feyenoorda. Makkelie je jedan od samo dva nizozemska suca koji imaju pravo birati suradnike. Drugi je Bjorn Kuipers. 

Makkelie: Godinama radim s Marijom i ovo mi je jako teška odluka

Zbog svega navedenog ovaj potez izazvao je veliki interes u javnosti, pa je Makkelie komentirao Diksovo isključenje: "Godinama radim s Marijom i razumjet ćete da je ovo bila teška odluka zbog koje je neću komentirati. Jako smo blizu EP-a na kojem dobrim suđenjem možemo izboriti nastup na SP-u iduće godine i potpuno smo fokusirani na to." 

Diks: Užasno sam razočaran. Odbacio me baš pred Euro

Oglasio se i odbačeni Diks: "Ovo je baš užasno razočaranje za mene i to baš pred Euro. Makkelie mi je rekao da želi nastaviti s drugim pomoćnikom jer je povjerenje u našoj suradnji izgubljeno. Zaista sam se nadao većoj potpori, razumijevanju i povjerenju poslije uspješne suradnje svih ovih godina."

Nije vidio da je ovo gol

Podsjećamo, u trećoj minuti sudačke nadoknade na Marakani, pri rezultatu 2:2, Cristiano Ronaldo je savladao Marka Domitrovića, golmana Srbije koji je istrčao s vrata, i poslao loptu u prazan gol. Ona je očito prešla crtu cijelim obujmom, ali je Stefan Mitrović klizećim startom spriječio da ode dalje i zatrese mrežu, pa glavni sudac Makkelie i pomoćnik na toj strani Diks nisu vidjeli da je Portugal postigao gol.

Ronaldo je već slavio gol, a Mitrović je sjajno na crti još jednom spasio Srbiju nakon šuta Bernarda Silve. On je pokupio odbijanac koji je srpski branič izvadio iz gola i pucao s desetak metara. Međutim, pažnja svih bila je usmjerena na Ronalda, koji je prvo slavio gol, ali je zatim poludio upravo na Diksa kada je vidio da ga suci ne priznaju. Nije moglo biti ni VAR provjere jer se u kvalifikacijama za SP ne koristi videotehnologija ni taj sudački asistent. 

Ronaldo je bio bijesan kao nikad prije

Ronaldo je pobjesnio. Lamatao je rukama, urlao na Diksa i Makkelieja, skinuo kapetansku traku i bacio je na teren, da bi iskazivanje ogorčenosti na terenu završio "označavanjem kraja" utakmice i demonstrativnim odlaskom s terena u tunel Marakane iako je utakmica još trajala. 

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ KAKO JE RONALDO POLUDIO JER MU NIJE PRIZNAT ČISTI GOL.

Pročitajte više