Šuker o suspenziji Hrvatske: Štitimo interese naše košarke, a ne interese dva kluba

Foto: Index

FIBA je prošlog tjedna suspendirala Hrvatsku i niz europskih reprezentacija sa sljedećeg Eurobasketa zbog otvorenog rata za prevlast s ULEB-om.
 
FIBA prijeti izbacivanjem, ali Hrvatska je mirna
 
> Slovenija izbačena s Eurobasketa 2017
 
> Raskol u europskoj košarci podijelio regiju
 
  
Hrvatska je uvjetnu kaznu dobila zbog klubova (Cedevita, Zadar) koji su stali uz ULEB i opredijelili se za natjecanje u Eurokupu, dok je Cibona stala uz FIBA-u i njenu novoosnovanu Ligu prvaka. U pitanje je zbog cijele situacije došao i opstanak regionalne ABA lige, koja bi, pobijedi li FIBA-a, izgubila prolaznost prema elitnim europskim kupovima. U suprotnom, klubovi koji bi igrali ABA ligu, ne bi smjeli sudjelovati u nacionalnim prvenstvima koja su jedini mogući put do FIBA-inog novog natjecanja.

Predsjednik HKS-a Ivan Šuker, dan uoči sastanka Upravnog odbora u utorak, rekao je:

"FIBA je poslala jedan dopis, mi smo rekli ono što smo imali za reći i danas smo uputili pismo prema FIBA-i da nam se objasne neke nejasnoće. Sutra će biti Upravni odbor, donijet ćemo odluke i nadam se da ćemo dobiti odgovor na neke nejasnoće oko tog dopisa kojeg smo dobili od FIBA-e. Nama su prioritet nacionalna reprezentacija i nacionalna prvenstva i mi kod toga stojimo".

"Tko hoće sudjelovati u tome, hoće, tko želi negdje drugdje... Svi znaju kakve su akte potpisivali kod ABA lige. Došlo je do određenih mimoilaženja između FIBA-e i ULEB-a, mi pripadamo krovnoj organizaciji, a to je FIBA. Od FIBA-e ćemo tražiti da prvak nacionalnog prvenstva ima direktan plasman u FIBA-inu Ligu prvaka", rekao je Šuker te dodao da će na UO biti pozvani i predstavnici Cibone, Zadra i Cedevite.
 
FIBA je također suspendirala i Tursku, Rusiju, Španjolsku, Grčku, Italiju, Izrael, BiH, Sloveniju, Poljsku, Litvu, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju kojoj prijeti i oduzimanjem kvalifikacijskog turnira za OI. Kazne se mogu povući ako do srijede 20. travnja svi klubovi odustanu od Eurokupa.
 
"Sve što FIBA traži od drugih članica, tražit će i od nas. FIBA ne prihvaća ULEB-ov Eurokup, to je pokazivanje mišića između FIBA-e i ULEB-a. U aktima osnivanja ABA lige stoji točno koliko predstavnika iz te lige ide u Euroligu i Eurokup. U ovoj situaciji idu Cedevita i Budućnost, a treći pripadnik je Partizan. Ako FIBA traži da se suspendira ovakva ABA liga i oni koji sudjeluju u njoj, i ako mu želim ostati u sustavu u kojem jesmo, mi to moramo napraviti. ABA liga i klubovi u njoj će morati promijeniti neke akte. Dvije priče se ne mogu igrati".

"Moramo štititi interese hrvatske košarke, a to nisu interesi jednog ili dva kluba. Kad je u pitanju nastup reprezentacije, svi će drugačije razmišljati", zaključio je Šuker. 
 
 

Pročitajte više