Šuker: Tehnologija ubija nogomet. Hrvatska je to najbolje osjetila

Foto: Getty Images / Guliver Image

HRVATSKA je spremna za veliki dvoboj protiv Španjolske (četvrtak od 20.45 sati) na Maksimiru u Ligi nacija. Tim povodom predsjednik HNS-a Davor Šuker dao je intervju za španjolsku Marcu. On je kao igrač osam godina proveo u toj zemlji, gdje je od 1991. do 1996. igrao za Sevillu, a potom i tri sezone za Real Madrid. 

Naravno, Španjolce je prije svega interesirala utakmica Hrvatske i njihove reprezentacije u Zagrebu...

"Čeka nas jako teška i važna utakmica. Nadam se da će Španjolci biti malo opušteniji da se neće ponoviti Elche", poručio je Šuker, aludirajući na poraz Hrvatske 6:0 u Elcheu prije nešto više od dva mjeseca.

"Ujedinili smo cijelu zemlju uspjehom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Narod, igrači, treneri, ma svi su bili ujedinjeni i disali kao jedan. To je naša velika pobjeda i snaga", naglasio je Šuker. 

Sjećate li se još 15. srpnja?

"Kada danas ustanem i pomislim na Svjetsko prvenstvo odmah mi na um padne Danska. To je bila atomska bomba od utakmice. Primili smo rani gol, odmah izjednačili, potom imali i penal za pobjedu u produžetku... No, prebrodili smo to i znao sam da ćemo proći Rusiju i Englesku. Osjetio sam to u svlačionici, autobusu, hotelu... Imam iskustvo iz 1998. kada smo bili brončani i vratio se taj osjećaj. Prije utakmice s Engleskom rekao sam da ćemo pobijediti", ispričao je Šuker. 

"Osvojili smo broncu 1998., sada srebro, i nadam se da nam neće trebati novih 20 godina da stignemo do zlata. Jedino mogu obećati da nećemo toliko čekati", kroz smijeh je poručio.

Koliko ste dobili poruka i čestitki?

"Dobio sam nevjerojatno puno poruka i dan danas odgovaram na njih. Osim Francuske, Monaca i nekih afričkih zemalja ostatak svijeta bio je uz Hrvatsku u finalu. Cijela naša zemlja željela je biti u Moskvi tog dana. To je naša pobjeda. Nadam se da moja zemlja može dobiti nacionalni stadion koji su obećali političari. Želimo samo stadion od 25 tisuća mjesta, ništa više."

Što je presudilo da Hrvatska izgubi na kraju?

"VAR je u finalu imao veliki utjecaj i Hrvatska je to najbolje osjetila. FIFA i UEFA moraju razgovarati i analizirati sve to. To kažem kao bivši nogometaš. Kad VAR odlučuje više puta u važnim trenucima onda ubijamo nogomet. Tehnologija najprije pomaže, a onda vas ubija." 

Jeste li plakali kad ste zatvorili vrata hotelske sobe nakon finala?

"Nisam. Ja sam sportaš i sve analiziram. Momčad je bila jako umorna jer je igrala naporne utakmice do finala. No, osvojili smo srce cijelog svijeta."

Što Hrvatska ima, a Španjolska nema?

"Imamo nešto jedinstveno. Kada obučete taj dres, čujete himnu... sve ostalo je nevažno. Nije bitno ako ste zaradili milijun eura, 200 ili 20 tisuća. Tu je teren, 11 na 11 i želimo uvijek pobijediti. Ovdje svi žive za reprezentaciju. San svakog djeteta je nositi jednog dana dres koji su nosili i nose Modrić, Mandžukić, Perišić... Da bi nastavili napredovati potrebno nam je više umjetnih travnjaka i novca za ulaganje u stadione u ostalim gradovima."

Gdje Hrvatska nalazi toliki talent?

"Nogometaši se ne rađaju u velikim gradovima. Hvala Bogu, oduvijek imamo dobre tehničare, ali i ljude koji naporno rade i otkrivaju talente u našoj zemlji. Kinezi su me pitali koja je tajna zemlje od 4,5 milijuna stanovnika da dođe do finala SP-a. Odgovor je u radu. Nogomet nije McDonald's u kojem uzmeš i platiš hamburger za pet minuta. Složeniji je. Djeca dođu, trče, treniraju... Ima tu puno posla za trenere, psihologe, a tu je naravno i obrazovanje. Nije samo važno igrati dobar nogomet, već moramo i educirati djecu. Također, tu je i poniznost te osjećaj da branite boje vaše domovine i igrate za nju. Kada je tako, cijeli svijet vam se divi."

Embed from Getty Images

Postoji li još nešto?

"Što postoji veće od toga da branite svoju zemlju, himnu, zastavu? To je bio moja vodilja kada sam igrao u Osijeku i sada pomažemo novim generacijama da idu tim putem", zaključio je Šuker.

Pročitajte više